Waar ben je naar opzoek?

Kraamvisite. Een klein hoogtepuntje van de o zo bekende kraamperiode.
Cadeautjes, je baby lekker ongegeneerd showen en voor de duizendste keer je bevallingsverhaal in geuren en kleuren vertellen (stukje traumaverwerking).
Buiten dat is vaak ook gewoon gezellig en elk excuus om beschuit met muisjes te eten is een goed excuus. Punt!

Lees ook: Dé 10 regels voor kraamvisite

Een spontaan ingelast rustuurtje

En toch zijn er bepaalde ‘typetjes’ waar je liever geen kraambezoek van krijgt en je het liefste een spontaan ingepland ‘rustuurtje’ het leven in roept om deze ongenode gasten te vermijden. Maar welke persoontjes voortaan beter thuis kunnen blijven wanneer je in het kraambed ligt? Dat lees je hieronder.

Lees ook: 10x waar de kraamvisite over liegt…

1. De bemoeial
“Laat dat kind toch lekker slapen”, “Zou je zelf ook niet eens op bed gaan liggen”, “Eet je wel genoeg fruit”, tot aan: “Bij jou op de kamer slapen? Dat zou ik echt niet doen hoor!”
Waarschijnlijk is het allemaal hartstikke lief bedoeld, maar voor een nieuwe moeder is de bemoeial vooral één ding, namelijk: BENAUWEND!
Dus de deurbel kan uitgezet worden. Mama is niet thuis vanmiddag.

2. De brutale
Zonder pardon grist hij, of zij je rustig slapende baby uit de box om eens even lekker te gaan knuffelen. Iets waar de inwendige tijger-mama moordneigingen van zal krijgen en de dichte deur? Die is er dus voor ‘de brutale’ zijn eigen veiligheid. Geloof me.

3. De snotteraar
Nope, nope, nope! De snotteraar mag nooit, maar dan ook NOOIT op kraamvisite komen. Dit is niet persoonlijk bedoeld, maar toch… Wegblijven!

4. De plakker
Waar de meeste kraamvisite netjes na een uur het veld zal ruimen, staart ‘de plakker’ naar zijn lege flesje Grolsch, in de hoop dat er nog een vol exemplaar op tafel zal verschijnen. Dat jij nog niet hebt gedoucht, gegeten, of notabene hebt geslapen is iets wat de ‘plakker’ zich niet zal realiseren. Desondanks is ‘opbokken’ de enige juiste reactie in dit geval. Of nog beter: kom na de kraamtijd maar gezellig langs. Dan pikt mama ook een drankje mee.

5. De ‘die-van-mij’-ouder
“Die van mij sliep al door na één dag”. “Ik liep met die van mij na twee dagen alweer in de supermarkt”. “Die van mij kon het gehele alfabet al toen hij al moonwalkend de baarmoeder uit kwam zetten”.
Allemaal hartstikke leuk hoor! Maar bewaar dit voor op het schoolplein, of nog beter: voor iemand die niet het gevoel heeft alsof haar schaamlippen gezwollen genoeg zijn om te kunnen blijven drijven in het Stadskanaal en nog zeker vier keer per nacht wordt wakker gehuild. Dankje!

6. De viespeuk
Handen wassen? Neeee joh! Daar krijgen die kinderen weerstand van.
Ja ook als ik net aan mij kont heb zitten krabbelen en vervolgens een snotje uit mijn neus heb gevist.
Kraamvisite? Kuch… Daar doen we de eerstkomende twintig jaar nog niet aan. Tot dan!

7. De ‘complimenteuze’
“Wat zie je er moe uit”. “Je kind heeft wel wat weg van ET, heh?”
“Die zwangerschapsacné is nog niet weggetrokken, of wel?”
Alle reden om de deur dicht te smijten omdat je vandaag toch echt net zo moe bent als je er klaarblijkelijk uitziet.

8. De spontane bezoeker
Gewoon even komen langswippen als mama net bevallen is? Amenooinie! Er bestaat nog altijd zoiets als waardigheid en zure melkplekken in je shirt, babyspuug in je haren en de borstkolf nog aangesloten… Nee dat valt daar niet onder. In het geval van de spontane bezoeker, mag de deur dan ook dicht gesmeten worden alsof er een stofzuigerverkoper voor de deur staat. We zien je wel weer als mama in de verf zit. Toedels!

9. Het ‘papa’s-kindje’
Oké, oké. Papa heeft natuurlijk ook puik werk geleverd wanneer het gaat om het kleine hoopje geluk waar de visite naar komt kijken. Maar in de kraamtijd gaat alle ‘krediet’ even naar de moeder. Iemand die langskomt om enkel papa de hemel in te prijzen is dussuh… een beetje ongewenst. In ieder geval voor mama dan.

10. De herpes-lip
Heeft verder geen uitleg nodig. Iemand met een koortslip mag nooit, maar dan ook nooit op kraamvisite komen. Zonder uitzondering, of twijfel.

Een koortslip; het ‘onschuldige’ gevaar…

Tijdens mijn kraamperiode was ik panisch (om het even mild uit te drukken). Of misschien is overbezorgd een betere beschrijving van mijn karakter gedurende de eerste maanden in het leven van mijn kind. Kraamvisite met een snotneus? Die werden nog net…

 • Denise Meijer

Photo by Natalie from Pexels

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • T.Huisman zei

  Je kunt je wel voorstellen dat je dan rust wil hebben zonder al die types en bemoeizucht brutaliteit parasitisme en drukte. De allernaasten komen dan het eerst. Ook heeft een buurvrouw ooit een taart gebakken voor de kersverse ouders en die daar even langs is komen brengen. dat is toch wel een aardige attentie. maar ik ga er niet van uit dat een dergelijk bezoek zal komen dan vriendelijk attent.

 • P.S zei

  Heel herkenbaar, alle types behalve nummer 10 wel langs gehad.
  Bij nummer 2 geven we een kraamfeest na 4 weken en schoonouders mogen 1,5 dag later komen in plaats van 4 uur na de bevalling drammende sms’jes sturen en dan al in het ziekenhuis staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen