Waar ben je naar opzoek?

10 manieren om een betere ouder te worden (nog beter en nog gelukkiger!)

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
10 manieren om een betere ouder te worden (nog beter en nog gelukkiger!)

manieren om een betere ouder te worden

Heb jij soms het gevoel achter de feiten aan te lopen, niet consequent te zijn, je kinderen een loopje met je nemen, je totaal uitgeblust bent en het gevoel hebt geen goede ouder te zijn? Zet dit alles uit je hoofd en hanteer onderstaande lijstje. En vergeet NIET: je bent ál een geweldige ouder en met deze 10 tips word je een nog leukere én betere ouder. Die ook nog eens nóg gelukkiger is.

Trouwens: dat gevoel dat je het allemaal beter zou kunnen doen, te ongeduldig en chagrijnig was komt vaak voort vanuit moeheid. En vraag je ook af wat écht belangrijk is: is dat een schoon en opgeruimd huis of ook tijd met je kinderen?

Sinds ik alles wat meer de boel de boel laat gaan mijn opvoedskills omhoog 😉

10 manieren om een betere ouder te worden
(let op: ook hier werk ik nog dagelijks aan)

1. Tel tot 10!

Als ik moe ben kan ik snel geïrriteerd of boos worden. Ik heb geleerd tot 10 te tellen. Ik oefenen dus dagelijks mijn geduld.

2. Laat de boel de boel

Ik ben een opgeruimerig typje. Een goede eigenschap maar dit kan mij behoorlijk in de weg zitten. Voor mijn gevoel moet altijd alles opgeruimd en netjes zijn. Als het een zooitje om mij heen is heb ik ook chaos in mijn hoofd. Zo werkt dat. Maar door de jaren heen heb ik geleerd de boel de boel te laten. En als ze leuk aan het spelen zijn dan maakt het niet uit dat het rommelig is. En door de boel de boel te laten creëer ik meer tijd om samen met de kids wat leuks te doen of zelfs een momentje voor mijzelf te nemen.

3. Minstens 1 boek per dag lezen! (ja je leest het goed…)

Hoe ik daar tijd voor maak?

Zelf een boek lezen heb ik al geen jaar meer gedaan. Na drie zwangerschappen is mijn concentratie naar een dieptepunt gezakt. Ooit was ik een boekenwurm. Nu lukt het mij alleen nog in vakanties om een boek te lezen.
Maar… ik heb een manier gevonden om mijn brein toch te voeden. En tevens tijd met mijn kinderen te creëren. Mijn geheim is: we lezen elke dag samen een boek. Een prentenboek wel te verstaan. Of sinds kort ook echte voorleesboeken zoals de Waanzinnige boomhut met 13 verdiepingen! En zo leest mama dus toch echt 1 boek per dag.

Lees ook: de 20 leukste voorleesboeken.

4. Stop met dreigen

“Als je niet stopt dan krijg je geen snoepje…”. Veel ouders hebben hier vast wel ervaring mee. Ik wel tenminste. Maar eigenlijk werkt het helemaal niet. En leuk is het ook niet. Ook niet voor papa en mama. Wat wel helpt is de gevolgen ergens van uit te leggen en in gesprek te gaan met je kind. Het boek How 2 Talk 2 Kids is een heel fijn boek met handvaten.

5. Neem af en toe ook tijd voor jezelf

Ja moeders, dat is echt heel belangrijk. Vaders doen dat wat makkelijker en sneller maar laten wij onszelf niet vergeten. En het zijn ook de kleine momentjes: een kopje koffie drinken en een tijdschrift lezen als de kinderen buiten aan het spelen zijn. Voel je niet schuldig als je even niet met ze bezig bent. Ook mama knapt hier van op.

6. Veel knuffelen

Knuffelen = opladen van de batterij. En zeggen: Ik hou van jou. Ook als ze boos of verdrietig zijn is knuffelen meestal de oplossing.

7. Positief benaderen

Het is goed om je kinderen positief te benaderen. Zeg niet: Goed je best doen he? Zeg wel: Veel plezier op school/zwemles/voetbal. Het versterken van positief gedrag heeft een positieve uitwerking. Vertel ze wanneer je trots op ze bent, ze goed mee hebben geholpen of gezellig waren tijdens het boodschappen doen. Was er eentje van het stel toch niet zo gezellig bezig? Negeer dat en benadruk het positieve gedrag.

8. Discussiëren mag

Vroeger viel er bij ons thuis weinig te discussiëren. Het was zoals vader of moeder het zei en niet anders. Er was geen ruimte om in gesprek te gaan. Daardoor ontstond er tegendraads opstandig gedrag.
Geef kinderen het idee dat ze ook mee mogen denken. Aan nee = nee heb ik een hekel. Ik ben ook benieuwd hoe zij ergens instaan en van iets vinden en ik laat ze graag hun zegje doen. Samen komen we er wel uit!

9. Tijd voor je partner

Om een leuke ouder te zijn is het ook belangrijk om tijd met je partner te hebben. Samen een avondje weg: bioscoopje, uit eten. Of zelfs een nachtje weg. Daar worden de kinderen echt niet minder van en daarna bruisen jullie weer van energie. Tijd voor elkaar kan ook in huis plaatsvinden. Lees eens deze tips.

10. Humor: Neem kinderen niet serieus. Neem het leven niet te serieus!

Lach om hun grapjes, hun scheten, boeren, zand in huis, moppen. Het gaat allemaal veel te snel voorbij…
Vergeet zelf niet af en toe ook even kind te zijn…

family love

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen