Waar ben je naar opzoek?

Een tattoo voor mijn kindje – doen of niet?

1 minuut lezen Magda Dullemond
Een tattoo voor mijn kindje – doen of niet?

Veel vaders en moeders hebben een tatoeage voor hun kind(eren). Dat zou ik zelf niet zo snel doen, maar ik overweeg er wel eentje te nemen voor het kindje dat het levenslicht nooit zag.

Lees ook: 20x moeders met een tatoeage.

In 2013 kreeg ik een miskraam, na jarenlange pogingen om zwanger te worden. Toen ik elf weken zwanger was, bleek tijdens een echo dat het mis was: het hartje, dat we tijdens de vorige echo zo mooi hadden zien kloppen, klopt niet meer.

Ik heb er nog steeds veel verdriet van, ondanks dat ik inmiddels moeder ben van een prachtige zoon die nu bijna 2 is.

Hartje

Toen ik het hartje van ons eerste kindje voor het eerst zag kloppen, voelde ik meteen zo’n grote verbondenheid met het kleine wezentje in mijn buik. Het idee dat mijn beide kinderen nooit allebei hadden kunnen bestaan, verscheurt me nog steeds.

De miskraam eindigde in een curettage; mijn lichaam weigerde het zelf af te stoten. Ik heb daardoor voor mijn gevoel nooit echt goed afscheid kunnen nemen. Daarom overweeg ik nu om een tatoeage te nemen.

Meedragen

Maar er zijn twee dingen die me daarin tegen houden: echt origineel is het niet, en bovendien vraag ik me af of het wel goed is om dagelijks aan zoiets verdrietigs te worden herinnerd, voor de rest van mijn leven.

Toch blijft het idee in mijn hoofd rondspoken. Alsof ik dat kleintje wat er niet mocht zijn op die manier toch met me mee kan dragen, zolang als ik besta.

Geen engel

Het wordt in ieder geval géén afbeelding van een baby. Ten eerste worden dat soort tattoos vaak niet echt mooi, en bovendien gaan mensen die het zien naar de betekenis vragen. En daar zit ik ook niet altijd op te wachten. Een engeltje vind ik ook niet mooi.

Waarschijnlijk wordt het een hartje, om me te herinneren aan het mooiste moment dat ik tijdens die eerste zwangerschap beleefde: dat kloppende hartje in beeld.

Wie heeft er een tatoeage gezet na een miskraam? Wat heb jij laten zetten?

Tattoo na miskraam

Reacties
 • Magda Dullemond zei

  Bedankt voor alle reacties. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit, maar ik vond het erg interessant om te lezen hoe jullie er over denken!

 • Denise zei

  Zelf heb ik een hele mooie tattoo gezet van een slapend naakt baby met vlinder vleugels op zijn rug, liggend op een lelie bloem. Erg prachtig en dat had een heel verhaal.
  Ook erg moeite na verlies van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap waar bij ik zelf in levensgevaar was. Ik kreeg een erge depressie maar had het licht gelukkig gezien.
  Door die tatooo heb ik het een plekje kunnen geven en heb ik mijn kleine voor altijd bij me. Nooit spijt

 • Anoniem zei

  Ik heb 21 jaar geleden een miskraam gehad met 10 weken
  Ik heb vorig jaar een tattoo laten zetten met een kindje die een ballon net loslaat
  De ballon is een hartje en in dat hartje staat de datum dat het mis is gegaan
  Ik heb bewust gekozen voor mijn schouder zodat bijna niemand hem kan zien want inderdaad,je krijgt er vragen over en daar heb ik helemaal geen zin aan
  Degene die hem wel zien,zoals bijvoorbeeld de fysio,die vragen er inderdaad naar
  De impact van de miskraam was bij mij heel groot,dat begrijpen sommige mensen niet,maar het is en blijft altijd mijn eerste kindje,en aangezien ik niks tastbaars daarvan had heb ik deze tattoo laten zetten om toch iets tastbaars te hebben,want vergeten doe je zoiets nooit!

 • Naima zei

  Hai k heb na een miskraam van 7weken die best heftig was voor zo vroeg stadium.
  ( Kijkoperatie erbij verkeerde diagnose etc) en na jaren proberen zwanger te worden, ook veel moeite gehad met t verlies..
  Heb een tattoo van een vlinder en de vleugels zijn roze en blauw. Na t zetten hier van heb k het juist een plekje kunnen geven en t af kunnen sluiten. T is een deel van mij en zo draag k haar/hem altijd met me mee.

 • Patty zei

  Ik heb ook een memory tatoeage op mijn vinger laten zetten na mijn miskraam na bijna 12 weken. Mijn verhaal lijkt veel op het jouwe. Op maandag was het vastgesteld dat het hartje niet klopte, die zo sterk klopte bij de eerste echo en vrijdags was ik in het ziekenhuis voor een curretage. De tattoo die ik heb is een hartje met 3 puntjes, omdat hij of zij mijn 3e kindje zou zijn….nu ben ik inmiddels 31+ wkn zwanger voor de 4e keer de tattoo heb ik gezet omdat ik het een plekje wilde geven…..het voelde goed voor mij

 • Sharon zei

  Hoi.

  Ik heb wel een tattoo laten zetten van ons tweede kindje wat het niet heeft mogen halen en ik ben daar heel blij mee dat ik dat gedaan heb het is een moeder die haar baby in de armen heeft met een hartje.
  Ik heb er veel steun aan al mijn kindjes staan er op en deze hoort er net zo goed bij ❤️

 • Cindy zei

  Hallo Magda, ik, moeder van 2 jongens, heb ook 2 vroege miskramen gehad. Dit blijft altijd bij je! Wat ik wil zeggen: de verdrietige herinnering blijft. Dit zal niet afhangen van een tattoo. Zelf heb ik geen tattoo, dus echt over oordelen kan ik niet. Maar de liefde voor je kinderen blijft voor altijd, Of ze nu op deze aardbol zijn of een sterretje, het is en blijft jouw kind. Dus waarom geen tattoo?
  Succes met jouw keuze

 • Tanja Ebbing zei

  Beste Magda.

  Ik heb zelf 5 miskramen gehad en sinds afgelopen jaar nu moeder van een prachtige dochter!
  Ik heb op mijn voet een tatoeage laten zetten met allemaal sterretjes.
  Grote, kleine van alles door elkaar.
  Dit omdat ik het niet aan iedereen wil hoeven uitleggen.
  Zo kon ik het voor mezelf makkelijker afsluiten, en draag ik ze altijd bij me.

  Heel veel sterkte.

  Groetjes Tanja

 • F.M.C zei

  Ik wil nog een tatoeage laten zetten voor mijn kinderen, daar komt dan ook een herinnering aan de miskraam bij. Dat is nou eenmaal een onderdeel van mijn gezin.. bij mij was het ook de eerste zwangerschap na wat gedoe (niet te vergelijken met anderen weet ik nu) en elk jaar rond de feestdagen komt er een oerlelijke kaars in huis te staan die voor mijn gevoel symbool staat voor dat vruchtje die nooit een kindje is geworden. Zodra de tatoeage staat kan ik hier misschien afstand van doen.

 • saskia zei

  Ik heb na een miskraam van 11 weken een rozentakje rond mijn enkel laten zetten, daardoor blijft het kindje bij me, nu na 12 jaar nog steeds geen spijt van

 • Annie zei

  Ik heb er 1 laten zetten . 3 vlinders van groot naar klein , het idee dat het weg vliegt . Nu een dochter van twee en heb een roos met haar naam er bij laten zetten ♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen