Waar ben je naar opzoek?

10 gouden tips voor aanstaande vaders

4 minuten lezen denise Denise Meijer
10 gouden tips voor aanstaande vaders

Voor alle vaders en papa’s to be: Gefeliciteerd! Je vrouw is zwanger en ook jij staat voor één van de meest ingrijpende en mooiste veranderingen in je leven. Nu voel je je misschien nog een beetje machteloos en nutteloos, maar dat is natuurlijk nergens voor nodig. Ook als man zijnde kun je een actieve rol aannemen in de zwangerschap van je partner. Oké, de baby tijdens deze negen maanden even ‘overnemen’ is iets wat wij dames graag zouden zien, maar tot op heden onmogelijk is gebleken.

Daddy’s; What to do?

Denk nu alleen niet dat de enige bijdrage die je kan leveren wat te maken heeft met het halen van voedsel indien de moeder er om vraagt (dit is wel een belangrijke, maar niet de enige). Er zijn meerdere dingen die een vader kan doen of juist beter niet kan doen om te zorgen dat een zwangerschap zo ontspannen mogelijk verloopt. Iets wat de gezondheid van vrouw en baby ten goede zal komen en niet geheel onbelangrijk: het is ook beter voor het welzijn van een man.

We geven jou… 10 gouden tips voor aanstaande vaders!

Daarom: 10 gouden tips voor de partners van een zwangere vrouw. Neem ze van harte van ons aan. Wij weten allemaal hoe een hormonale vrouw kan reageren en dat is geen pretje, geloof mij maar!

10 gouden tips voor aanstaande vaders

1. Leg de moeder in spe flink in de watten.

Als je daar tenminste de kans voor krijgt. Een doosje bonbons; omdat ze de liefste is. Een voetmassage; omdat haar poezelige (lees: opgeblazen, dikke, zweterige) voetjes al dat extra gewicht moeten dragen. Een warm bad laten vollopen voor haar alleen (want jullie passen er met geen mogelijkheid nog samen in). Dat soort dingen. Als mama blij is, dan is iedereen blij. Een zinnetje waar je vanaf dag één van een zwangerschap naar mag gaan leven.

2. Geen NOOIT commentaar op het figuur van je vrouw tijdens de zwangerschap.

En maak al helemaal geen opmerkingen over haar ‘eetgewoonten’. Ja je vrouw wordt dikker en ja ze zal meer eten dan ze normaal gesproken doet. We weten ook dat striae, winderigheid, acne en vochtophopingen niet echt lustopwekkend zijn. Maar onthoudt en herhaal deze zin indien nodig, meerder malen per dag voor de spiegel: “Je ziet er geweldig uit schatje en een zwangerschap maakt je nog veel mooier dan dat je al was.”

3. Ik ga even door op punt 2: weiger een zwangere vrouw nooit seks.

Hoewel zij jou wel alle seks mag ontzeggen als ze er niet zo een zin in heeft. Oneerlijk, we weten het. Maar indien jij als man zijnde elke vorm van gemeenschap (ook al is dit eenmalig) afwijst zal een zwangere vrouw dit direct betrekken op zichzelf, op haar uiterlijk en op de angst dat zij niet goed genoeg meer voor je is.

Een kleine waarschuwing: deze angsten en onzekerheden verdwijnen niet zomaar. Dikke kans dat je zelfs na de bevalling nog moet horen over die ene keer dat jij een hoofdpijntje veinsde om onder een wippertje uit te komen. Niet verstandig dus.

4. Ga aan de andere kan niet mee in ogenschijnlijke impulsieve acties van de zwangere vrouw.

De slaapkamermuur pimpelpaars verven lijkt in haar ogen OPRECHT een heel erg goed idee ook al gaf zij voor de zwangerschap regelmatig aan dat ze paars haar deed denken aan een uitgekotste Teletubbie. Dit betekent echter niet dat je haar plannen in koele bloede de nek om moet draaien. Wees subtiel, begripvol en schuif de ideeën op de (maandenlange) baan.

5. Oké hier komt het toch: als je vrouw eten wil, dan zorg je voor eten.

Al gaat het om saté met kroepoek om drie uur in de nacht en moet je hiervoor zeker een half uur rijden om de eerste 24 uurs afhaalchinees te vinden. Zelfs al is haar opgave feitelijk gezien onmogelijk; je zal het moeten bekopen met huilbuien en verwijten.

Leuk feitje: de volgende dag is ze vaak wel alweer vergeten dat ze überhaupt wakker is geworden met deze onweerstaanbare honger naar iets lekkers.

6. Babykleertjes? Je kunt er niet genoeg van hebben!

Dus al liggen er zeker al 20 zorgvuldig uitgezochte setjes in de kast, laat je vrouw haar gang gaan. Probeer een aanstaande moeder niet af te remmen tijdens een vlaag aan ‘winkelwoede’ en ja: zelfs de hypermoderne, peperdure, state-of-the-art luieremmer heeft ze echt heel erg hard nodig!

7. Zeg nooit, maar dan ook echt NOOIT dat ze zichzelf aanstelt.

Hoewel die ene huilbui, omdat de hond besloot te kotsen op de nieuwe deurmat, in jouw ogen een tikkeltje overdreven over kan komen, voelt zij zich oprecht verdrietig en loop je het risico dat deze emotie verschuift richting blinde woede als je daar een opmerking over besluit te maken. Geen al te best plan dus.

8. Begin nooit een zin met: “Ja maar mijn moeder…”.

Haar hormonale ‘ikje’ zal niets willen horen over de geslaagde methodes van schoonfamilie, die in niets lijken op wat zij in gedachten had voor jullie spruit.

9. Zeg nooit: “Wij zijn zwanger”.

Knoop dat maar in je oren! ZIJ is zwanger. Jij bent op dit moment niets anders dan een wormvormig aanhangsel die haar soms het leven flink zuur kan maken door zich niet aan bovenstaande tips te houden. Niet dat ze je niet waardeert hoor, maar zolang jij aan het einde van de rit niet degene bent die een watermeloen door een nauwe uitgang naar buiten moet werken, ben je NIET zwanger. Punt.

10. En dan de laatste: waardeer je zwanger vrouw.

Dit is de meest voornaamste tip. Ze draagt met de grootste zorg het meest waardevolle bezit wat je ooit zal kunnen krijgen. Daar mag je best zuinig op zijn want dit is niet altijd even makkelijk. Dat is iets wat je niet mag vergeten als je soms wat moeite hebt met het naleven van bovenstaande adviezen.

Succes. Het komt allemaal goed!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Best daddy inc zei

  Dit is heel seksistisch en zelf feministisch als je het echt leest omdat je opzoek was naar tips die je eventueel kan gebruiken tijden of na de zwangerschap en bevalling…

  Wij geven alle vrouwen gelijke rechten.
  Wij krijgen nog altijd geen gelijke rechten van de vrouw en dat zal ook nooit mogelijk zijn.

  Dit artikel behoort tot satire journalistiek

 • Aanstaande vader zei

  Vind dit artikel persoonlijk nutteloos.
  Merkt meteen dat het door een vrouw geschreven is (niets tegen de schrijfster btw)
  Maar geen enkele man heeft hier iets aan, dit komt bij mij over als een humoristisch lijstje wat het gedrag van een vrouw moet goedpraten.

  Ik weet dat het vast goed bedoeld wordt, maar vrouwen kunnen dergelijke dingen simpelweg niet voor mannen schrijven, dit hoort door andere mannen gedaan te worden.

 • Aanstaande vader zei

  Sorry hoor, maar wat een rot artikel. Ik heb hier helemaal niets aan als aankomend vader en je kan wel zien dat dit door een vrouw is geschreven. En over punt 3: ik ga me echt niet laten verkrachten omdat mijn vrouw zwanger is. Als zij wilt maar ik voel me er niet naar, dan mag zij prima net zoveel respect daarvoor opbrengen net zoals dat zij dat van mij kan verwachten.

  • Linda zei

   Het lijkt mij een goed idee om dit artikel eens te laten herschrijven door een papablogger! En het goede nieuws is; deze wordt binnenkort aan ons team toegevoegd!

 • Nesrin zei

  Nummer 5 is ook een nummer 1.

  Such a magical time…Ik had er meer uit moeten/kunnen halen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen