Waar ben je naar opzoek?

Zwanger en roken? Moet je lekker doen!

2 minuten lezen Kathinka Kraaijenbrink
Zwanger en roken? Moet je lekker doen!

Zwanger en roken

Vorige week was er wat te doen over het voorstel om roken te verbieden in auto’s waarin kinderen worden vervoerd. Hordes mensen buitelden over elkaar heen en riepen om het hardst dat ze dat toch zeker zelf wel uitmaken. En eerlijk: daar zit wat in. Bovendien, hoe moet een dergelijk verbod gehandhaafd worden? Er werden best valide bezwaren naar voren gebracht door allerlei partijen.

Een van de groepen die van zich liet horen, is de kennelijk nog altijd aanzienlijke groep zwangere vrouwen die blijven roken in hun zwangerschap. Ik snap helemaal niks van vrouwen die dat doen, maar dat hoeft denk ik ook niet. Als jij wil roken, doe dat dan vooral. Dat ik dat met kromme tenen en lede ogen aanzie, is inderdaad niet jouw probleem. Maar kom niet met allerlei idiote redeneringen aanzetten om jouw gedrag goed te praten terwijl er naar jouw eigen zeggen niets goed te praten valt.

Daarom: 5 redeneringen die je niet meer moet gebruiken om jouw rookgedrag tijdens de zwangerschap te vergoelijken.

1. ‘Me moeder’
“Ja, me moeder rookte ook als een ketter toen ze zwanger was van mij en mijn zus en wij zijn ook gewoon gezond.” Het feit dat je niet rochelend in een rolstoel zit, wil niet zeggen dat je niks mankeert. Wie weet had je de schone kunst van het gebruik van het bezittelijk voornaamwoord wél beheerst, als jullie moeder niet had gerookt.

2. ‘Het moest van de dokter/verloskundige’
Meestal gaat het hier om creatieve interpretaties van wat de arts of verloskundige in kwestie heeft gezegd. “Je zou moeten stoppen, maar als dat niet lukt op z’n minst drastisch moeten minderen”, wordt dan: “Een paar per dag kan geen kwaad“. Een arts die letterlijk tegen je zegt dat je moet gaan roken, moet ander werk zoeken. Als hij überhaupt zou bestaan.

3. ‘Stop je kind anders in een glazen kistje ofzo’
Die redenering gaat bijvoorbeeld als volgt: “Uitlaatgassen zijn ook slecht voor de gezondheid en je houdt jouw kind toch ook niet de hele dag binnen?” en “Jij draait zeker ook geen raampje open als je met 35 graden in de file staat?”. Jouw kind blootstellen aan een omgeving waaraan je niets kunt veranderen, is níet hetzelfde als het willens en wetens lastigvallen met gifstoffen die het niet binnen hóeft te krijgen.

4. ‘Ja, maar de stress is slechter voor je kind’
“Stress van het stoppen is slechter dan doorroken.” Tja, dat zou mooi zijn. Jammer dat het gewoon niet waar is.
(Zie, bijvoorbeeld, deze link.)

5. ‘Je kan niet zomaar gewoon stoppen’
Dat kan wel. Iedereen die ooit gestopt is met een verslaving, heeft een keer die laatste borrel weggetikt, die laatste pil geslikt en die laatste sigaret gerookt. Er is geen reden waarom jij dat niet zou kunnen, behalve een gebrek aan ruggengraat.

En nu jij weer!

Lees ook: Is overgewicht net zo slecht als roken?

Reacties
 • meisje zei

  Ik was zwanger van de eerste en zat in een relatie met zwaar psychisch geweld.. raakte mijn werk kwijt met een conflict etc. en ik ben in die tijd gewoon gestopt met roken. Rookte al 20 jaar 1,5 pakje per dag. Volgens mij moet iedereen het dan kunnen. En ik had ook daarvoor al 8 pogingen gedaan waarbij ik bevend en rillend na een uur naar de winkel rende om een pakje te halen.

  Ik heb het boek van Alan Carr gelezen en tegelijk afgebouwd. Nee, cold Turkey ging niet. Heb er 2-3 weken over gedaan. Steeds wat lichtere sigaretten kopen. Op den duur rookte ik de laatste… de mildste light sigaret die er was.. en het sloeg nog op mijn keel. Voorheen waren light sigaretten lucht voor mij.

  En vanaf die light was het geen enkel probleem te stoppen. Ik hoefde daardoor namelijk niet de lichamelijke verschijnselen en de gewoonte tegelijk te verwerken. Zou ook iedereen aanraden zo te stoppen.

  Na de geboorte van mijn dochter veel tegenslagen.. ex vertrokken, rechtszaken. En alsnog rook ik niet. Ben nu 4 jaar gestopt.

 • Rokende mama zei

  Af en toe een wijntje en soms tot 10 sigaretten gerookt. Ik gebruikte deze smoezen ook bij 3 zwangerschappen. En ja hier geloofde ik ook in! Na postnatale depressies ben ik voor mezelf gaan afwegen. Ja ik ben zwak pak mijn koffie, glas coca cola en boterham kaas niet af ondanks mijn lichaam hier heftiger op reageert. Mijn allergie voor huisdieren terwijl ik zo graag honden en katten knuffel. Ik zit bom vol liefde en heb zoveel te geven. Mijn 3 jongens zijn hartstikke gezond en worden liefdevol opgevoed. Ik had hun dit niet willen ontnemen door mijn ongezonde gewoonten. Nee ik praat het niet goed! Maar ik kon en wilde niet stoppen. Ik wilde mijn kinderen en egoistisch of niet ze hebben bij mij het paradijs aan mijn voeten. Elk mens heeft zijn zonden en die van mij zijn helaas verslavend. Knap van alle mama’s die gestopt zijn met roken de 1e en 2e poging gedaan. Resulteerde in nog meer roken. De 3e acceptatie en ik had alleen ochtend, elke maaltijd en laatste voor naar bed gaan. Dus!

 • Miek zei

  En dan nu nog even over drinken van alcohol.. Wat tot mijn grote schrik ook nog steeds voorkomt..

 • Lotte zei

  Ik moet hier zo om lachen. Vooral punt 1! Geweldig!

 • Bella zei

  Meteen na een positieve zwangerschapstest, onmiddellijk gestopt met roken. Ik weet dat ook dat al erg laat is maar ewn zwangerschap had ik toen niet verwacht. Ik had de keus mn kind in mn buik niet. En gues what. Hij is net vier jaar geworden en ik rook nog steeds niet. Want ook na de geboorte is het slecht voor je kind. Alléén het voorbeeld dat je geeft.

 • Lindsey zei

  Ik rook zelf. .. voordat ik wist dat ik zwanger was rookte ik een half pakje tot pakje per dag. Vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was heb ik geen sigaret meer aangeraakt. Ik vind het verschrikkelijk om te zien wanneer zwangere vrouwen roken. Het is 9 maanden waarin je het huisje bent voor jouw kindje. Alles wat jij doet heeft invloed op je kindje. Het lijkt mij dat je ten alle tijde het beste wilt voor je kindje, begin daar dan direct mee!

 • lisa zei

  Ik ben geen moeder, wel roker. Is het anno 2016 niet gewoon common sence dat roken tijdens de zwangerschap slecht is? Daarbuiten, ueberhaupt slecht is!?
  Ik ben het type dat minstens een jaar rookvrij wil zijn voordat ik na durf te denken over kinderen krijgen. Goed, dat kun je niet van iedereen verwachten maar smoesjes ophangen en fout gedrag goed praten is gewoon onzin. Punt.

  Mooi geschreven Kathinka!

 • Merel zei

  Had het niet beter kunnen verwoorden, je moederschap begint al als je kleintje in je buik zit en dat betekent dus ook dat je hem of haar moet beschermen. Onvoorstelbaar dat sommigen toch doorroken, wat de reden ook is.

 • laura prins paalman zei

  zo.
  lekker, helemaal waar. goed zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen