Onderzoek effect van roken op een ongeboren baby

We weten allemaal dat het super slecht is om te roken als je zwanger bent. Je kunt een heel betoog houden over dat het moeilijk is om te stoppen met roker en dat stoppen nog slechter zou zijn maar je maakt mij niks wijs. In een grijs verleden (tot mijn 18e) heb ik ook gerookt maar ik ben nog elke dag blij dat ik er vanaf ben. Ik heb geen begrip voor rokende zwangere vrouwen, sorry. Ik vind het egoïstisch omdat je kindje er niet zelf voor kiest maar jij de keuze voor hem of haar maakt. Er is een onderzoek geweest naar het effect op ongeboren baby’s door het roken tijdens de zwangerschap. Dit zijn de voorlopige resultaten. 

Lees ook: Roken tijdens je zwangerschap

Scans tonen schokkend effect

The Daily Mail meldt dat er opmerkelijke scans zijn gemaakt waarop te zien is hoe schadelijk roken tijdens de zwangerschap is voor de ontwikkeling van een baby. Er zijn ultrasone beelden gemaakt en deze beelden laten zien dat baby’s van rokende moeders hun monden en gezichten veel meer aanraken dan baby’s van niet-rokende moeders.

Het is zo dat foetussen hun monden en gezichten normaal minder aanraken naarmate ze ouder worden en meer ontwikkeld zijn. Het centrale zenuwstelsel van een baby wordt, volgens experts, vertraagd als de moeder tijdens de zwangerschap rookt. Dit is te zien op de scans. Het is niet gek dat doktoren al jaren vrouwen aansporen om te stoppen met roken tijdens hun zwangerschap. De volgende risico’s brengt het met zich mee:

Als je rookt tijdens de zwangerschap:

 • krijgt je baby minder zuurstof en voeding;
 • kunnen de hersenen, longen en andere organen van je baby minder goed ontwikkelen;
 • heb je meer kans op problemen met de placenta;
 • heb je meer kans op een baby met een hazenlip of andere aangeboren afwijkingen;
 • heb je meer kans op een te vroeg geboren of te lichte baby;
 • heb je meer kans op een doodgeboren baby;
 • heb je meer kans op wiegendood;
 • heb je meer kans op longproblemen en oorontstekingen als je kindje ouder is;
 • heb je meer kans op overgewicht als je kind ouder is;
 • heb je meer kans op emotionele problemen of gedragsproblemen als je kind ouder is;
 • heb je meer kans dat je kind zelf ook verslaafd raakt aan roken op latere leeftijd.

Lees ook: Waarom niet roken en drinken tijdens de zwangerschap?

Schokkend beeldmateriaal

Na een uitgebreid onderzoek en een uitgebreid onderzoek door middel van scans, geloven onderzoekers dat de effecten van het roken door de scans kunnen worden aangetoond. Ze willen het beeldmateriaal gebruiken om moeders (to be) te helpen stoppen met roken en ze hiermee aan te moedigen dit toch echt te gaan doen.

Uitgebreid onderzoek

Om dit onderzoek te kunnen doen volgde dokter Reisland, die het onderzoek opgezet heeft, twintig moeders waarvan  vier rokende moeders. Deze rokende moeders staken gemiddeld zo’n 14 sigaretten per dag op. Deze studie is volgens dokter Reisland nog niet voldoende om het hard te maken en de resultaten te bevestigen. Daarvoor moet er een specifieker onderzoek voor de effecten plaatsvinden. Ze brengt dit onderzoek naar buiten omdat ze gelooft dat deze ‘schokkende’ beelden rokende zwangere vrouwen afschrikken zodat ze stoppen met roken.

Wat vind jij van deze studie en schrikt het jou af? Ik ben benieuwd naar je reactie! 

Linda Bosscher

Ik ben Linda, 33 jaar, getrouwd en moeder van 3 kids. Founder & content creator van Love2BeMama. Deze blog run ik inmiddels 8 jaar en ik schrijf met veel plezier voor jullie herkenbare artikelen.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.