Waar ben je naar opzoek?

Zwanger van meerling. Dan maar eentje weghalen?

4 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Zwanger van meerling. Dan maar eentje weghalen?

Je ziet ze slikken. Die grappige reclame met dat stuiterende meisje dat hun ouders precies weet te vertellen hoeveel baby’s er in de buik van mama zitten. Drie, drie, drie! Ja, het lijkt me best een schok, om te horen dat je zwanger bent van een meerling. Zeker als het er meer zijn dan twee. Drie? Slik!

Toch kan en wil ik er met mijn hoofd niet bij, dat er dan mensen zijn die er dan liefst een of twee zouden ‘laten weghalen’. Dan hebben we het over GEZONDE foetussen. Wat zeg je dan later tegen het overgebleven kindje? Ja, je had een 50/50 kans van overleven. Je hebt mazzel gehad? Eigenlijk had je een of twee broertjes of zusjes gehad, maar ja, dat vonden wij teveel? Alsof een koude hand zich samenknijpt om mijn hart. Onbegrijpelijk. Misselijkmakend. Reden dat ik dit schrijf is dat het in Noorwegen sinds kort mogelijk is…

Althans, het was al langer mogelijk, maar bij ziekenhuizen in Noorwegen kunnen nu ook buitenlandse vrouwen terecht voor selectieve reductie abortus, zoals dat zo mooi heet. Selectieve reductie abortus betekent dat een of meer foetussen geaborteerd worden, terwijl er een achterblijft. Dit mag en gebeurt in Noorwegen ook bij gezonde foetussen.

Lees ook: Deze moeder heeft spijt van haar tweeling

Noorwegen vreest abortus toerisme

Deze praktijk is verboden in omliggende Scandinavische landen, wat inhoudt dat veel van deze vrouwen willen uitwijken naar Noorwegen, nu Noorwegen na een wetswijziging heeft aangegeven ook buitenlandse vrouwen te behandelen. Omdat ziekenhuizen geen vast adres hoeven vragen van de patiënt, is de angst groot dat deze ontwikkeling leidt tot abortus toerisme. Buitenlandse vrouwen moeten overigens wel betalen voor de procedure. Dat de belangstelling groot is, blijkt, want verschillende vrouwen uit diverse omliggende landen hebben al contact gezocht met Noorse ziekenhuizen, om informatie te vragen over de procedure. Dat meldt de nationale nieuwszender NRK. Abortus in Noorwegen is toegestaan tot 12 weken.

Hoe zit het in Nederland?

“Selectieve foeticide op meerlingen komt in Nederland doorgaans alleen voor als is aangetoond dat een of meer van de vruchten met een ernstige afwijking ter wereld zou komen”, zo lees ik in een artikel in het NRC (1996). Online research naar ontwikkelingen in de laatste jaren, leert mij dat er op dit gebied nog niet veel veranderd is.

Lees ook: Wauw! Premature baby overleeft dankzij contact met haar tweelingzusje

Wel is selectieve foeticide mogelijk, om medische redenen. Wat lijkt het mij verschrikkelijk als je als aanstaande ouders voor zo’n keuze komt te staan: Wanneer abortus de overlevingskans van bijvoorbeeld 2 van de 3 vergroot, wat doe je dan? Volg je je hart of toch je verstand?

Op fora kom ik tot twee maal toe de vraag tegen van een aanstaande tweelingen-moeder… Een denkt na over selectieve abortus. Niet om medische redenen, maar puur om de drukte. De ander denkt erover om één van de twee op te geven voor adoptie. Dat is dan tot daar aan toe. Alleen zijn de reacties wel bijzonder: Hoe ze dat dan een van de twee aan zou durven doen. Nee, dan liever een selectieve abortus, als dat zou kunnen. Een van de reaguurders opperde dat ze wel naar New York kon vliegen, want ‘daar doen ze het ook’. Met andere woorden, een van de twee opgeven voor adoptie in een gezin met liefdevolle ouders is moreel onaanvaardbaar, maar een van de twee random een gifprik in het hartje geven, dat is normaal?

Hoe het werkt?

Een of meer kinderen worden onder het zicht van een echo met een injectie kaliumchloride in het hart aangeprikt. Het is volgens gynaecologen goed mogelijk, vooral als de ingreep in een vroeg stadium plaatsvindt, foeticide te plegen op een van de meerlingen zonder dat de overblijvende vruchten daar schade van ondervinden. De gedode foetus blijft gedurende de zwangerschap in de baarmoeder en komt bij de bevalling gekrompen en als het ware gemummificeerd mee. Selectieve foeticide is niet mogelijk bij één-eiige tweelingen. (Bron: NRC)

Lees ook: Limburgse bevalt van tweeling en ze had geen idee dat ze zwanger was

Zonder kinderen geen toekomst

Ik krijg hier echt de kriebels van. Ook omdat selectieve foeticide wereldwijd wordt toegepast. Vaak ook op geslacht, ook wel gendercide genoemd. Feministen zouden op hun achterste benen moeten staan, wanneer ze zouden zien hoeveel meisjes er wereldwijd geaborteerd worden, puur omdat het meisjes zijn. Twee miljoen volgens recente cijfers. Dat vind ik een walgelijk en discriminerend gegeven, waarover bovendien niet is nagedacht. Als je de natuur niet op zijn beloop laat gaan, is de balans weg. Niet? Landen waarin gendercide wordt gepleegd zouden in de toekomst nog wel eens te maken kunnen krijgen met een vrouwen tekort. Zonder vrouwen geen kinderen. Zonder kinderen geen toekomst. Punt. In India is het al zover… en die mannen maar in een diepe depressie, omdat ze geen vrouw kunnen vinden. Tja…

Praat mee. Als je zelf de keuze had (gehad), wat zou jij dan doen?

Bron beeld: Pixabay

Reacties
 • Olga S zei

  Jammer dat het hier alleen gaat om eenzijdige meningen, waarbij het draait om het ” doden” van 1 baby. Uit eigen ervaring weet ik dat tweelingen en meerlingen een vergrote kans hebben op vroeggeboorte. Vroeggeboorte kan er ook toe leiden dat je allebei de baby’s verliest, zonder dat er iets mis is met de baby’s. Vaak is de gezondheid van deze baby’s goed en is de achterliggende oorzaak van vroeggeboorte niet te achterhalen. De overweging om één of meerdere vruchten weg te halen bij een meerling kan dus ook gebaseerd zijn op eerdere zwangerschapservaringen. In mijn geval, heb ik twee tweelingdochters verloren na hun geboorte, omdat ze te vroeg geboren waren ( wk 26). Het lukte ons maar niet om zwanger te worden, dus een tweeling was het mooiste en grootste kado wat we ooit hadden kunnen dromen. Als ik tijdens mijn zwangerschap dit artikel had gelezen, zou ik dezelfde mening gehad hebben als jullie. Helaas heb ik aanleg voor het krijgen van meerlingen. De fysieke en mentale klap die je krijgt als je je kinderen op deze manier verliest is enorm. Iedereen die dat niet heeft meegemaakt ,heeft makkelijk praten. Dat wil je nooit meer meemaken, en ik had gehoopt dat we in nederland dan dus ook de optie hadden gehad om in zo een geval bij een volgende meerlingzwangerschap, de moeilijke keuzemogelijkheid hebt om een vrucht af te laten drijven, zodat je een grotere kans hebt om een zwangerschap te voldragen en zo toch kinderen kan krijgen.

 • Olga S zei

  Jammer dat het hier alleen gaat om eenzijdige meningen, waarbij het draait om het ” doden” van 1 baby. Uit eigen ervaring weet ik dat tweelingen en meerlingen een vergrote kans hebben op vroeggeboorte. Vroeggeboorte kan er ook toe leiden dat je allebei de baby’s verliest, zonder dat er iets mis is met de baby’s. Vaak is de gezondheid van deze baby’s goed en is de achterliggende oorzaak van vroeggeboorte niet te achterhalen. De overweging om één of meerdere vruchten weg te halen bij een meerling kan dus ook gebaseerd zijn op eerdere zwangerschapservaringen. In mijn geval, heb ik twee tweelingdochters verloren na hun geboorte, omdat ze te vroeg geboren waren ( wk 26). Het lukte ons maar niet om zwanger te worden, dus een tweeling was het mooiste en grootste kado wat we ooit hadden kunnen dromen. Als ik tijdens mijn zwangerschap dit artikel had gelezen, zou ik dezelfde mening gehad hebben als jullie. Helaas heb ik genetische aanleg voor het krijgen van meerlingen. De fysieke en mentale klap die je krijgt als je je kinderen op deze manier verliest is enorm. Iedereen die dat niet heeft meegemaakt ,heeft makkelijk praten. Dat wil je nooit meer meemaken, en ik had gehoop dat we in nederland dan dus ook de optie hadden gehad om in zo een geval bij een volgende meerlingzwangerschap, een vrucht af te laten drijven, zodat je een grotere kans hebt om een zwangerschap volledig te dragen en toch kinderen kan krijgen.

 • Anoniem zei

  Zelf heb ik een tweeling van inmiddels 10, ik ben heel blij dat ze er zijn. 10 zware jaren want de vader heeft ons verlaten toen ze nog baby’s waren. Ik heb weinig kunnen genieten van het hebben van 2 baby’s. Het was hollen en geen moment stilstaan. Inmiddels is er een nieuwe liefde in mijn leven. Lang heb ik gezegd dat ik nooit meer opnieuw kinderen zou willen krijgen. Langzaam is het trauma van er er alleen voor staan met een tweeling wegeebt. Nu zouden wij graag een kindje krijgen.. Maar de kans is groter om weer een meerling te krijgen als dat al eens is gebeurt. Eigenlijk is het een foutje van de natuur. En ik heb een verhoogte kans.. Ik wens dat ik er dit keer 1 mag krijgen, het niet alleen hoef te doen, en er wel van kan genieten.

 • Stella zei

  Mensen doen alsof ze over het leven de meest bizarre keuzes kunnen maken. Verschrikkelijk gewoon! Goed dat je er een artikel over schrijft

 • Gerrit Boer zei

  Misselijk makend, zwaar tot zeer zwaar misdadig vind ik het, mensen die graag kinderen willen hebben zoals ik krijgen er geen een ter adoptie en daar in Noorwegen worden ze bij bosjes afgemaakt.
  Er is slechts een troost voor mij ze gaan direct naar de hemel daar ze geen zonde hebben gekend God de vader en schepper van al wat leeft ontfermt zich over hen. de moordenaars zullen zwaar gestraft worden, immer zij hebben God bestolen en meer dan de kinderen hadden een instrument kunnen wezen in Gods handen en die zijn dat ontnomen die kans. Te druk, medische consequenties en meerdere redenen ze zijn geen grondige argumentaties om het leven te beëindigen.

 • Erica Schra zei

  Ik word hier zo misselijk van als ik dit lees…gruwelijk!! Het is te erg dat er ziekenhuizen zijn die hier aan mee werken, maar ik vind het nog verschrikkelijker dat er serieus mensen zijn die deze afweging maken.
  Misschien komt het omdat we 7 maanden terug een tweeling mocht krijgen, gezond en wel. 2x een wonder!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen