Waar ben je naar opzoek?

Mijn zoon mag meisjes slaan

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Mijn zoon mag meisjes slaan

Ik vertel mijn zoon dat wanneer hij geslagen wordt, hij terug mag slaan.
Nu niet allemaal gelijk in het toetsenbord klimmen voor een hatelijke grafreactie, want hier gaat natuurlijk wel wat aan vooraf. Zo is er het welbekende: “Stop hou op”, het naar mij, de ‘dader’ zijn moeder, of de juf stappen, weglopen en ga zo maar door…

Werkt dit allemaal niet, dan vind ik het geoorloofd als hij diegene wat dat betreft dan maar afhoudt op door deze een figuurlijke ‘peun op zijn neus te geven’. En ik weet dat er veel ouders zijn die hier hetzelfde over denken. Noem het zelfverdediging, vuur met vuur bestrijden, of een laatste redmiddel. Maakt niet uit! Net zoals het feit of degene groter, kleiner, sterker, dunner, of dikker is.

Als iemand hem herhaaldelijk slaat, prikt of duwt dan is de maat een keer vol. Hier zitten van mijn kant geen consequenties aan verbonden. Sterker nog: ik juich het toe. Tenslotte heeft hij ook het recht om zijn grenzen te bewaken en zichzelf te verdedigen.

Nu het volgende: mijn zoon mag meisjes slaan (oh, ah, oei…)

Ik weet namelijk dat veel van jullie, terwijl jullie dit lazen, er bijna volautomatisch vanuit gingen dat ik het in dit geval over een ander jongetje had. Maar wat als het een meisje betreft? Dit veranderd de zaak, is het niet?

Niet zo gek want we (waaronder ikzelf) geven onze zoons bijna altijd mee dat het slaan van een vrouw onder geen beding wordt getolereerd. Zelfs wanneer de vrouw exact hetzelfde gedrag laat zien als het bovenstaande omschreven jongetje.

Waarom toch? Omdat meisjes dunner, kleiner, of ‘zwakker’ zijn?

Maakt dit écht uit als jij degene bent die aangevallen wordt en in ernstige gevallen; aangevallen blijft worden door één of soms zelfs meerdere personen? En is het nog wel van deze tijd dat we ook de meisjes meegeven dat het kennelijk oké is om een jongen (of wat dat betreft een man) te slaan aangezien zij toch niets terug kunnen doen zonder dat hier een heftige consequentie aan kleeft?!

Hoe eerlijk is het nou eigenlijk dat wanneer jij diegene bent die als eerste een klap uitdeelt ook als het slachtoffer wordt gezien?

Waarom is zelfbeheersing in dat geval slechts aan de man toegewezen, terwijl in dit geval de vrouw met haar 1.60 ervoor kiest om die vent van 1.90 op zijn muil te slaan.

En zelfs al slaat Helga de Russische kogelstoter een vent op zijn neus en dreigt hem naar China te meppen (zonder duidelijk aanwijsbare reden)… Ook Helga is een vrouw en dan doe je als man zijnde niks. Nooit! Want mannen horen geen vrouwen te slaan.
Punt. Of toch niet?

Ik leer mijn zoon namelijk NIET dat hij geen meisjes mag slaan. Ik leer hem dat hij sowieso niemand mag slaan tenzij hij absoluut geen andere uitweg ziet.
Want ook hij het recht heeft om zichzelf te verdedigen. Nu, later en tegen wie er ook tegenover hem staat. Al is het de koning van Kazachstan.

En ja: dus ook als het een meisje, vrouw, jouw, of zelfs mijn eigen dochter betreft. Want ook zij zou moeten weten dat je, tenzij er absoluut geen andere uitweg is, niemand slaat en al zeker niet in de veronderstelling dat deze niets terug mag doen.

In dat geval hoor je gewoon te weten dat een tik terug niet is uitgesloten en dat geldt toch echt voor iedereen!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Micky zei

  Als je zoon wordt geslagen kan je hem beter leren om zich uit deze situatie te verwijderen, indien mogelijk natuurlijk en om te besluiten het contact onmiddelijk te verbreken. Dit is geen zinvol contact met iemand die je slaat. Als het niet anders kan kan je ook anders reageren door iemand in het gezicht te spuchen. Dat werkt ook goed bij aanranders. Ze zijn afgeleid en dan kan je de benen nemen. Je kunt je zoon ook op een zelfverdedigingscursus doen, zodat hij slagen weet af te weren en zelfs als hij doorp diverse mensen wordt aangevallen. Maar je zoon zeggen dat hij mag slaan vind ik nogal eenzijdig en geen eerste goede reactie.

 • Micky zei

  Als je zoon wordt geslagen kan je hem beter leren om zich uit deze situatie te verwijderen, indien mogelijk natuurlijk en om te besluiten het contact onmiddelijk te verbreken. Dit is geen zinvol contact met iemand die je slaat. Als het niet anders kan kan je ook anders reageren door iemnd in het gezicht te spuchen. Dat werkt ook goed bij aanranders. Ze zijn afgeleid en dan kan je de benen nemen. Je kunt je zoon ook op een zelfv2erdedigingscursus doen, zodat hij slagen weet af te weren en zelfs als hij diverse mensen wordt aangevallen. Maar je zoon zeggen dat hij mag slaan vind ik nogal eenzijdig en geen eerste goede reactie.

 • D van Helden zei

  Sorry hoor maar ik vind toch echt niet dat die een meisje mag slaan en vooral hoe je dat zegt die op jongens lijken
  Alle meisjes zijn gelijk
  Manieren gelijk goed aanleren dat geld voor alles
  Normen waarden en respect
  Dan geef dat meisje een duw maar ga niet slaan
  Je leert hem aan om meisjes te slaan maar ook weer niet!

  Bij jongens onder elkaar vind ik dat anders

  Maar ik vind ook echt niet dat een meisje een jongen moet gaan slaan

 • Cisselwissel zei

  Slaan,knijpen,bijten, etc is niet oke.
  Grenzen aangeven vanwege dat er geslagen word vind ik oke. In het dierenrijk is het dat normaal.

  Mijn man en ik zeggen wel eens dat ons zoontje van 2,5 die behoorlijk ruw is wel eens de verkeerde tegen het lijf moet lopen. Dan weet hij ook hoe het voelt wat hij zelf doet.

  Zinloos geweld aanmoedigen is onzin. Maar je grenzen bewaken is de rest voor je leven. Tegen over vrouwen en mannen.

 • Precies! Uitdelen = incasseren en er hopelijk veel van leren! 1x en nooit weer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen