Waar ben je naar opzoek?

Zo ziet je lichaam er na de bevalling echt uit

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Zo ziet je lichaam er na de bevalling echt uit

Een baby krijgen is natuurlijk fantastisch, maar ook zwaar. Zeker voor je lichaam. In negen maanden neemt je buik de grootte aan van een watermeloen (of twee). En hoe elastisch je huid en je lijf ook is, het is niet met twee dagen weer weg. Of twee weken.

Maar hoeveel we ook lezen en zien over bevallen en de tijd daarna, daar zien we niet zoveel van. Het is misschien ook niet iets waar je graag mee te koop loopt. Charmant is anders, zullen we maar zeggen. En als we er al iets over horen, dan zijn het sterren die binnen twee weken weer in hun spijkerbroek pasten. Yeah right.

Lees ook: Pas bevallen moeders liggen onder vuur op Instagram

Er wordt gefocust op hoe je eruit ziet

Julie Bhosale, voedingsexpert die zich richt op gezinnen, vond het tijd voor verandering. Op haar blog post ze foto’s van zichzelf, vanaf een dag na de bevalling tot veertien weken erna. Het zijn foto’s waar veel vrouwen zich in zullen herkennen.

In de blog gaat ze in op de verwachtingspatronen die de maatschappij nu heeft van vrouwen. “Ik ben een gezondheidsprofessional. Ik werk in een sector die vooral focust op het oppervlakkige. Op hoe je eruit ziet. Niet hoe je je voelt. Niet wie je bent. Ik ben een moeder. Ik ben moe, gebroken en heb pijn.”

Je bent mooi, je bent geweldig, je bent moeder

Onder elke foto deelt Julie hoe haar buik er op dat moment uitzag en wat er met haar lichaam gebeurde. Ze schrijft ze onder de eerste foto, vierentwintig uur na de geboorte van haar zoontje, dat haar buik er nog steeds uitziet alsof er een watermeloen in zit. Na een week zit ze nog steeds in haar pyjama’s en vraagt ze zich af hoe ze in vredesnaam voor een peuter én een baby moet zorgen. Na tien weken loopt ze nog steeds in zwangerschapskleding en vraag ze zich af waar de afgelopen acht weken zijn gebleven, voorbij gegaan in een waas van voeden, slapen en leren hoe je twee kinderen tegelijk verzorgt. Veertien weken na de bevalling voelt ze zich weer mens. Haar buik is weer plat, maar met striae.

Lees ook: Zo weer maatje 36 na de bevalling? Echt niet!

Maar onder elke foto staat ook: Je bent mooi, je bent geweldig, je bent moeder. Julie spoort moeders aan om zich te focussen op hoe ze zich voelen, om aardig tegen zichzelf te zijn. “Je zult er goed uitzien als je je goed voelt,” schrijft ze. En dat duurt misschien even. “Er zullen mensen zijn die je beoordelen. Het vraagt om moed en kracht om te doen wat voor jou en je familie goed is. En die moed en kracht heb je als moeder.”

Ik vind het een heel mooi statement. Laten we niet alleen maar mooi weer spelen, maar ook laten zien dat zwanger zijn en bevallen een aanslag zijn op je lichaam. Een aanslag die z’n sporen nalaat. Sporen die misschien niet mooi lijken, maar een hele mooie boodschap hebben: In die buik is een kindje ontstaan. En dat is niet niks!

Bron: Dr. Julie Bhosale

Bron hoofdbeeld: Flickr

Reacties
 • Joke Zweiphennig zei

  Dan ben ik uitzondering op de regel. Zowel bij nummer 2 als bij nummer 3 nog in de kraamweek mijn eigen spijkerbroek weer aan. En echt geen kleine buik voor ik moest bevallen.
  Groetjes
  Joke

 • Franny zei

  Ik begrijp dat je graag weer lekker in je huidige figuur zou willen. Maar is de gezondheid en het geluk niet belamarijker. Ik was na 2 beide keren weer in me figuur terug gekomen zoals gewenst. Omdat gezond leefde. Actief voor me Kids zorgde en me rust nam maar ook gewoon actief was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen