Waar ben je naar opzoek?

Zo weer maatje 36 na bevalling? Echt niet!

3 minuten lezen denise Denise Meijer

Zwanger zijn is zwaar. Punt. Van het begin tot het einde en daarna krijgt het vrouwelijk lichaam klappen te verduren die je nog lang niet (of misschien zelfs wel nooit meer) te boven komt. En dat is geen ramp, echt niet! Tenslotte krijgen we er iets moois voor terug en zullen we allemaal mijmerend vertellen dat het leed het dubbel en dwars waard is geweest. Van misselijkheid, tot bandenpijn, blijvende incontinentie en een tal van binnen- en buitenwaartse hechtingen om het af te maken.

Zwanger zijn is niet niks

Klagen doen we liever niet, net zoals dat we onze hormonale instabiliteit liever niet aan de grote klok hangen. Zelfs niet als je met moeite een huilbui onderdrukt, omdat je favoriete snack niet meer te verkrijgen is. Zeuren? Dat laten we liever achterwege, maar erkenning? Dat ontvangen me waar al te graag. Je weet wel; dat bekende schouderklopje om te zeggen dat je het super doet, dat zwanger zijn niet niks is. Net zoals bevallen trouwens. Het is een prestatie van wereldformaat.

Een nieuw leven

We hebben de televisieprogramma’s, artikelen, ervaringsdeskundigen en meelevenden die ons begrijpen en het zullen beamen; als je zwanger bent, dan is je zwangerschap de eerste prioriteit. Het veilig voldragen van nieuw leven en deze op een even veilige manier het daadwerkelijke ‘levenslicht’ laten zien.

Uitzondering op de regel

Maar terwijl wij moeders, ons schaamteloos onderdompelen in zelfmedelijden en genieten van onze voorrechten als zwangere vrouw. Duikt er hier en daar een ‘uitzondering op de regel’ op die al onze zorgvuldig en bovenal GOED onderbouwde excuses de grond in boort. Want als puntje, puntje, puntje het kan…Waarom lig jij dan nog in joggingbroek, met een grote aardbeienmilkshake in de hand op bed?

Bijkomen van je zwangerschap, of bevalling? Wat een onzin!

Het begon allemaal met Kate Middleton. Die nog geen paar uur na bevalling al uit de kapstoel kwam rollen. Dat terwijl ik nog altijd en dagelijks moeite heb met het vinden van zoiets simpels als mijn haarborstel. Maar goed: een uitzondering op de regel dus. Kate heeft uiteindelijk toch echt een kind uit haar koninklijke opening geperst. En een pretje ziet er toch echt heel anders uit.

Ook zwangere vrouwen nog strak en stralend

Maar waar één zwaluw in de regel geen zomer hoeft te beteken, werd Kate haar wonderlijke verschijning vanzelfsprekend gevolgd door meerdere verhalen van zwangere vrouwen die even nog even strak en stralend in het velletje bleken te zitten. Niet alleen voor, maar ook tijdens en na hun bevalling trouwens.
Monique Smit zat na twee weken weer in haar oude jeans, terwijl ik zeker nog een maand in mijn positiebroek heb rondgewandeld. Yolanthe steekt aan de andere kant van wal over haar voluptueuze rondingen, iets wat je doet geloven dat je te maken hebt met een ‘normale’ vrouw.  Echter ziet ze er meer uit als zwangere playmate en ik moest het toch echt doen met acne, dikke enkels en incontinentie met verrassingseffect.

Kom op zeg!

Nog altijd weiger ik mezelf schuldig te voelen over mijn postnatale lichaam. Zelfs als ik moet toegeven dat ik vier jaar later nog niet de oude ben en waarschijnlijk ook niet meer ga worden. Ik zie het als een ‘divine right’ als moeder en heb een ander beeld gekregen van wat uiterlijke perfectie inhoudt. Dat wil overigens niet zeggen dat ik flaneer in pastel op mijn Birkenstocks , maar eerder dat ik de kleine imperfecties aan mijn lichaam heb leren te waarderen. Ze zijn aan het einde van de dag niets minder dan een bewijs van de wereldprestatie die is geleverd.

En kom op zeg! Mogen we even?

 

 

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • linda zei

  oh yes bedankt voor dit stuk

 • triempont jolien zei

  9 maand geleden ben ik op 33 weken bevallen van een zoontje. Na de bevalling zag je totaal niet dat ik zwanger was geweest.

  Nu ben ik 30 weken in verwachting van een zusje. Ons zoontje was 10 weken ongeveer. Ik weet het, dit is zeer snel.
  Maar dit zou ik ook niet aanraden.
  Vanaf ik wist dat ik terug in verwachting was, heb ik echt heel veel last gehad van mijn hormonen, vitaminentekekorten enzoverder.

  Toen besefte ik pas dat mijn lichaam helemaal nog niet klaar was voor een volgende zwangerschap.

  Ik ben echt benieuwd naar wat als ik nu bevallen ben… hoelang gaat mijn lichaam nodig hebben om te “ontzwangeren” en hoe gaat mijn lichaam hier op reageren?

  Ik hoop dat ik er niet te veel last van ga hebben…

 • Nina zei

  Voor de zwangerschap zat ik ook niet in maat 36, dus geen enkele illusie dat ik daar ooit in zal passen….

  Na de geboorte van mijn oudste paste ik na twee weken weer in mijn oude jeans – Nu, 2 maanden na de geboorte van mijn tweede pas ik met moeite in een broek die twee maten groter is :(. Wellicht komt het omdat mijn kids net iets meer dan een jaar schelen.

  Sporten? Daar heb ik geen tijd voor! (maar ik fiets gelukkig wel zo’n 10 km per dag) het gaat er vast wel weer af – gezond eten, bewegen en achter de kids aanrennen en binnen no time pas ik weer in mijn lievelingsjeans (hoop ik :P)

 • Laura zei

  Helemaal mee eens dat je naar je lichaam moet luisteren en dus goed moet ontzwangeren en zelf moet aanvoelen wanneer jij weer actiever wil gaan worden. Voor mij was dat wel 2 weken na de bevalling. Daar voelde ik me goed bij en kom dat ook al goed aan. Maatje 36 is hier op korte termijn wel het gevolg van geworden. Ook al was dat het doel niet..
  Dus trend of niet, iedereen moet doen wat goed voelt. Al kan ik wel de tip geven dat je soms eerst even iets moet doen wat niet goed lijkt te voelen, maar achteraf toch goed blijkt te voelen. Uiteindelijk zorgt sporten toch voor meer energie. En dat kunnen we als moeders wel gebruiken toch? 😉

 • Els zei

  Ik lees overal dat je 9 maand moet onrzwangeren, dus het lijk me niet echt gezond om gelijk je lichaam weer te trainen om maatje 36 aan te kunnen. Tyler is nu 13 maand dus misschien moet ik toch maar is weer gaan sporten whaha

 • Bianca zei

  eens! Het lijkt een soort hype te zijn om zsm weer superstrak je Victoria’s Secret-showtje te lopen. Ik ben zelf 4 weken geleden bevallen van mijn tweede en zo fantastisch voel ik me nog niet hoor. Ook was mijn zwangerschap bepaalt geen pretje maar daar mag je ook niets over zeggen.
  Maar ach ik heb er wel een mooie meid voor terug gekregen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen