Waar ben je naar opzoek?

Buiten spelen is gezond: acht heerlijke buitenspeeltips

2 minuten lezen Linda van den Berg

l2bm tips buiten spelen

Vorige week was het weer in het nieuws: je kind heeft minder snel een bril nodig als het veel buiten speelt zo blijkt uit Chinees onderzoek. Oogarts Caroline Klaver van Erasmus MC noemt deze nieuwe studie de klap op de vuurpijl. Haar groep vond eerder dit jaar ook al een verband tussen weinig buiten spelen en bijziendheid. Ben ik even blij dat mijn zoontje meteen na het ontbijt ‘buituh!’ roept! 

Eerst de wetenschap: hoe zit het precies? Als je kind bijziend is, heeft het een bril nodig om dingen die ver weg zijn, scherp te zien. Steeds meer Nederlandse kinderen zijn bijziend. In China is dit nog erger. In sommige Chinese steden is zelfs 90 procent van de jongeren bijziend! Dat komt doordat de kinderen daar veel huiswerk maken. Ze lezen veel en spelen weinig buiten.

Chinees onderzoek

Chinese onderzoekers hebben nu op een slimme manier aangetoond dat buiten spelen de ogen van je kind beschermt. Ze hebben een buitenspeelprogramma gemaakt voor basisscholen, waarin kinderen onder schooltijd 40 minuten extra buiten spelen. Bovendien worden de ouders aangespoord om hun kinderen na schooltijd ook naar buiten te sturen. Na drie jaar bleken de kinderen die het buitenspeelprogramma volgden, veel minder vaak een bril nodig te hebben dan controle-kinderen.

Onderzoekers van Erasmus MC vonden eerder dit jaar bij Nederlandse kinderen ook al een verband tussen weinig buiten spelen en bijziendheid. Oogarts Caroline Klaver was bij dat Nederlandse onderzoek betrokken. Zij noemt de nieuwe Chinese studie ‘de klap op de vuurpijl’.

Hoe kan dat dan?

In een filmpje van Studio Erasmus legt Caroline Klaver goed uit hoe bijziendheid ontstaat. Het heeft te maken met het uitrekken van de oogbol. Het brandpunt van de invallende lichtstralen valt daardoor vóór het netvlies in plaats van erop. Volgens Klaver beschermt buiten spelen op twee manieren. Ten eerste zorgt buitenlicht voor de aanmaak van dopamine, een stof die de oogbol beschermt tegen vervorming. Ten tweede kijken kinderen buiten vaker in de verte en dat helpt ook. Klaver adviseert om je kind elke week minstens 15 uur buiten te laten spelen.

Naar buiten, dus!

Oef, 15 uur is best veel in ons kikkerland! Tijd voor buitenspeeltips. Hebben jullie nog meer tips?

 1. Appels plukken! In de buurt van Rotterdam is Zorgboerderij De Buytenhof een aanrader. Google even om te kijken waar en wanneer het bij jou in de buurt kan.
 2. Met de campagne Scharrelkids laat natuurorganisatie IVN ouders en kinderen ontdekken hoe leuk buitenspelen is. In de herfstvakantie organiseren ze bijvoorbeeld paddenstoelentochten.
 3. Jantje Beton heeft een maandelijkse nieuwsbrief met buitenspeeltips.
 4. OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat kinderen zelf de natuur laat ontdekken. Ze organiseren leuke buitenactiviteiten; kijk eens in de agenda!
 5. Ook Staatsbosbeheer organiseert leuke dingen voor kinderen.
 6. Kijk eens in de rubriek ‘eropuit’ van kidsproof.nl.
 7. De provinciale landschapsverenigingen organiseren ook kinderactiviteiten, bijvoorbeeld het Zuid-Hollands Landschap. (Op deze website staat een overzicht van alle twaalf landschapsverenigingen.)
 8. Op ScoutPedia staat een lijst van buitenspellen, spellen die je buiten kunt doen (maar niet noodzakelijk in de natuur).

Bronnen: Volkskrant, NRC.Next, Journal of the American Medical Association

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen