Waar ben je naar opzoek?

Wat te doen als je vriendin een postnatale depressie heeft?

3 minuten lezen Marian Alons
Wat te doen als je vriendin een postnatale depressie heeft?

Ongeveer 20% van de vrouwen ervaart een vorm van postnatale depressie na de bevalling. Veel kersverse mama’s zoeken geen hulp en praten nooit over hun depressie. Gelukkig is het tegenwoordig geen taboe meer en doen ook veel sterren een boekje open over hun ervaringen. Want hoe moet je er eigenlijk mee omgaan als je merkt dat een vriendin een postnatale depressie heeft?

Bekende mama’s als Chrissy Teigen, Gwyneth Paltrow en Adele delen hun ervaringen met een postnatale depressie. Ze willen de mama’s een hart onder de riem steken. Toch vinden veel vrouwen het nog beschamen en voelen ze zich verdrietig en hulpeloos. Terwijl de geboorte van een kindje toch een tijd vol blijdschap en geluk kan zijn.

Lees ook: En dan heb je het: een postnatale depressie! En hoe verder?

Een postnatale depressie heeft, net als andere depressies, effect op het hele gezin en de vriendengroep. Familie en vriendin willen graag helpen, maar ze weten niet waar ze moeten beginnen. Hieronder vind je 8 handvaten voor de omgang met iemand met een postnatale depressie.

1. Luister met begrip

Als je vriendin vertelt hoe ze zich voelt, snauw haar dan niet meteen af met een opmerking als: “Het zijn vast gewoon de hormonen.” of “Hoe kan je verdrietig zijn als je zo’n perfect kindje hebt?”. Ze vraagt om hulp, dan is het jouw taak om er voor haar te zijn en dat aan haar te vertellen.

2. Moedig haar om hulp te zoeken

Een postnatale depressie is niet even simpel opgelost, je schudt het niet even van je af. Omdat je niet zeker weet hoeveel ze met jou deelt over hoe ze zich voelt en of ze iets nog voor je afschermt, moedig haar aan om met een professional te praten. Een psycholoog of de huisarts weet beter advies te geven en kan eventueel de diagnose stellen + medicatie.

Lees ook: Ook mannen hebben pre- of postnatale depressie

3. Oordeel niet

Door haar te vertellen dat ze gewoon haar perspectief moet veranderen of moet focussen op de zegeningen in het leven, ben je niet echt hulpvol. Geef haar geen zelfbedachte diagnose en dring haar er niet op aan dat ze zal genezen van oliën, religie of een goed middagdutje.

4. Bevestig haar inspanningen

Een depressie kan je zelfvertrouwen en eigenwaarde gigantisch naar beneden halen. Help haar eraan herinner dat ze een fantastische moeder is, ondanks haar problemen. Vertel haar hoe sterk je haar vindt en hoe dapper het is dat ze zo open en eerlijk vertelt over haar depressie. En herinner haar eraan dat de beste zorg voor haar baby is om voor haarzelf te zorgen.

5. Help haar om tijd voor zichzelf vrij te maken

Bied aan om boodschappen te doen of kook een keer voor haar familie. Een middagje of avondje oppassen terwijl zij naar de kapper gaat of naar de nagelsalon, dat zal ze erg waarderen. Je kunt ook haar andere kinderen meenemen, terwijl zij met haar baby naar de doktersafspraak gaat. Moeders weten hoe zwaar de dagelijkse zorgen kunnen zijn om voor je baby te zorgen. Dus geef haar die dingen, die jou ook zo hebben geholpen (of zouden geholpen hebben). Zij heeft ze hard nodig.

6. Plan een middag of avondje uit

Veel mensen met een depressie sluiten zich af voor de rest van de wereld. Probeer om je vriendin uit het huis te krijgen. Drink samen een kop koffie of een glas wijn in de stad, ga samen uiteten of loop een rondje in de buurt, maar doe dit alles wel zonder baby. (Even oppas regelen dus).

Lees ook: Doen! Ga eropuit tijdens een postnatale depressie!

7. Kennismaking met andere vrouwen die in het zelfde schuitje zaten

Als je zelf een vorm van een postnatale depressie hebt meegemaakt, deel het dan met je vriendin. Het zorgt ervoor dat ze zich meer alleen voelt. Laat je vriendin ook kennismaken met andere vrouwen die je kent in je omgeving die hetzelfde hebben meegemaakt. Wissel mailadressen of telefoonnummers uit tussen de mama’s. Het is altijd fijn om een lotgenoot te hebben.

8. Blijf bij haar

Een postnatale depressie wordt door iedere vrouw anders beleefd. Het is over het algemeen geen ‘simpele reparatie’. Het kan maanden duren, zelfs met medicatie, voordat je vriendin zich weer ‘normaal’ voelt. Ondersteun haar in alle ups en downs. Ze heeft je nodig.

Bron: Popsugar.com    Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
  • Pyridoxine slikken (=Vit.B6)!!! Meteen al wanneer je je ietwat geïrriteerd voelt, om geen enkele aanwijsbare reden. Ik had PD zo’n 9 maanden lang, wou alleen maar in ‘n hoekje zitten en doodgaan, slapeloze nachten. Dokter had niks in de gaten, gaf me alleen maar slaappillen. Totdat ‘n vriendin dit aanraadde. Al na ‘n paar dagen weer m’n ouwe zelf geworden!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen