Waar ben je naar opzoek?

De 7 beste tips als je zwanger op vakantie gaat

3 minuten lezen tilda Tilda Timmers
De 7 beste tips als je zwanger op vakantie gaat

Als je zwanger op vakantie gaat, kan dat enerzijds heel leuk zijn, maar tegelijkertijd ook heel spannend. Hoe zal het allemaal verlopen op jullie vakantiebestemming? Zwangeren vragen zich vaak af: Kan ik het lichamelijk wel aan? Is het niet te warm? Er gaat van alles door je heen. Je weet soms al van te voren dat je op vakantie gaat, maar soms ook niet.

Op vakantie als je zwanger bent

Naast dat je kunt trouwen als je zwanger bent, kun je natuurlijk ook nog ff lekker (last minute) op vakantie gaan. Een vakantie tijdens de zwangerschap van het eerste kindje heeft tegenwoordig zelfs een eigen naam, namelijk de Babymoon. De Babymoon staat bij veel koppels hoog op de zwangerschaps-verlanglijst. Heerlijk nog even samen weg naar een mooie bestemming, om te genieten van een laatste (zon)vakantie zonder kinderen. D-reizen heeft onlangs een Babymoon Vakantie Onderzoek uit laten voeren onder Nederlandse vrouwen tussen de 18 en de 40 jaar. Een van de opmerkelijke uitkomsten hieruit is dat een babymoon bij het grootste deel van de ondervraagden niet echt als romantisch ervaren wordt. Mede door opgezette enkels en een dikke buik, voelt een aanzienlijk deel van de Nederlandse vrouwen zich zelfs een beetje oncomfortabel. Ook kwam naar voren dat Spanje en Italië momenteel de meest populaire Babymoon bestemmingen zijn. Wil je meer weten? Lees dan hier het gehele onderzoek.

Omdat sommigen dingen in het leven nu eenmaal niet te plannen zijn. Zwanger op vakantie gaan kan natuurlijk prima, alleen moet je even wat aanpassingen maken.
Hier volgen mijn zeven tips voor als je zwanger op vakantie gaat.

Komt ‘ie! De 7 beste tips als je zwanger op vakantie gaat

1. Check allereerst bij je vliegmaatschappij tot welk termijn je zwanger mag vliegen. Bij KLM is dit 36 weken, maar dat is niet bij elke maatschappij hetzelfde.

2. Vraag een Fit to Fly verklaring aan bij je gynaecoloog of verloskundige, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan op het vliegveld. Som heb je een wat grotere buik en vragen ze hierom. Dit doen ze, om zeker te weten dat je niet al 38 weken zwanger bent en tijdens de vlucht gaat bevallen.

Lees ook: Ga je alleen met je kind op vliegvakantie? Let dan hier op!

3. Eenmaal op je vakantiebestemming aangekomen, pas dan je tempo aan, aan het weer, de omgeving en de omstandigheden. Hadden jullie al een rondreis gepland voordat je zwanger bent? Doe dit dan vooral, maar pas het reistempo aan. Rijd minder lange stukken en las vaker een pauze in onderweg om te plassen, de benen te strekken etc. Zeker het vele zitten, kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je bekken. Dus afwisseling is belangrijk.

Een siësta is niks om je voor te schamen!

4. Doe ’s middags een fijne siësta. De bevolking in de warme landen rondom het middellandse zeegebied,hebben het niet voor niets uitgevonden. Op het warmst van de dag, moet je niet teveel willen doen. Ga lekker een dutje doen. Misschien heb je al een kindje en doet hij of zij nog een middagslaapje? Perfect! Slaap lekker mee! Dan kan je er hierna weer tegenaan.

5. Boek een Air bnb of hotel met een eigen parkeerplek. Sommige hotels zitten bijvoorbeeld hartje stad en daar kan je dan vaak niet parkeren. Voorkom dat je partner zich een breuk sjouwt aan koffers en bagage, om naar het hotel te komen. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk.

Lees ook: Baby geboren in een vakantiehuisje

6. Luister goed naar je lichaam. Sommige zwangeren hebben veel last van harde buiken. Dit is meestal een signaal, dat je even een tandje rustiger aan moet doen. Bij sommige vrouwen zijn die harde buiken een gegeven, ook als ze niks bijzonders uitvoeren. Blijf vooral luisteren naar wat je lijf aangeeft. Heb je het gevoel dat je moet liggen? Doe dit dan ook!

7. Geniet van jullie laatste vakantie samen! Dit is een heel bijzondere periode. De vakanties hierna, zullen heel anders zijn. Niet minder leuk of gezellig, maar gewoon anders. Omdat je de zorg voor je kindje hebt. Dus neem het ervan! Lees veel boeken, ga zo vaak uiteten als je wilt of je budget toelaat en neem het allemaal heel bewust in je op. Als jullie al een kindje hebben, is deze vakantie de laatste keer dat jullie met zijn drietjes op vakantie zijn. Geniet hier ook enorm van! Jullie kindje, is straks geen enig kind meer! Dat is een big deal!

Ben je al zwanger op vakantie geweest? Heb je waardevolle aanvullingen op mijn tips, laat ze dan vooral achter in de comments!

Photo by luizclas from Pexels

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen