Waar ben je naar opzoek?

Doneren of een goed recept? Wat doe jij met je placenta?

2 minuten lezen Marieke Macquiné
Doneren of een goed recept? Wat doe jij met je placenta?

Wat doe jij met je placenta? Tegenwoordig een doodnormale vraag, welke steeds vaker gesteld wordt, nadat je bent bevallen. Ik kreeg de vraag 3 jaar geleden voor mijn kiezen en had geen idee wat de mogelijkheden waren. We hebben er een paar foto’s van gemaakt, welke best mooi zijn geworden. Niet iets wat je deelt met iedereen, maar wel bijzonder om voor jezelf te kunnen houden. Nu bij een tweede zwangerschap, ben ik op zoek gegaan naar wat de mogelijkheden zijn. Wat kun je allemaal met je placenta doen? En kies je ervoor om er niets mee te doen, waar komt het dan terecht?  

Lees ook: 10 dingen die je moet doen, als je erachter komt dat je zwanger bent!

Donatie navelstrengbloed

Een van de mooiste opties, welke ik tegen kwam op het interent, is het doneren van navelstrengbloed. Ik wist eerlijk gezegd niet dat deze optie bestond en had er nog nooit iets over gelezen. De stamcellen uit het navelstrengbloed kunnen worden gebruikt voor stamceltransplantaties. Hiermee worden bijvoorbeeld mensen met leukemie geholpen. De stamcellen kunnen dan wereldwijd gebruikt worden voor de behandeling van een patiënt. Wanneer je dit wilt overwegen moet je je vooraf aanmelden bij een ziekenhuis of geboortecentrum welke samenwerkt met de organisatie Sanquin. 

Moederkoek recept

Type het in op Google en er komt een lijst aan recepten naar voren. Zo kun je er een smoothie van maken, een overheerlijke pasta, een loempia of je verwerkt het tot een placentapil met vele vitamines. Het schijnt enorm voedzaam te zijn en de herstelling na de bevalling te bevorderen. En niet bewezen, maar in de Oosterse wereld wordt beweerd dat het een postnatale depressie kan voorkomen.

Lees ook: En dan heb je een postnatale depressie!

Begraven

Je kunt de moederkoek in je achtertuin begraven. Het idee is dan om er een boom op te planten, ook wel een levensboom genoemd. Zo groeit de boom mee met je kindje. Zorg er dan wel voor dat je een boom met een lange levenstijd neemt. 😉

Een placenta fotolijstje

Een andere bijzondere optie welke ik tegen kwam is het maken van een fotolijstje. De Britse Amanda Cotton richt zich op het hergebruik van menselijke stoffen. Zo maakt zij van bijvoorbeeld oorwas kettingen en van placenta fotolijstjes. Ze schrijft hierbij op haar website dat het een functioneel en emotioneel deel is geweest van je bevalling. Het heeft ervoor gezorgd, dat je kindje zich heeft ontwikkeld in je baarmoeder. Op deze manier kun je de placenta bewaren als een herinnering aan je bevalling en je zwangerschap. Dit is overigens (nog) niet mogelijk in Nederland. 

Wat als je er niets mee doet?

Besluit je er niets mee te doen en beval je thuis, dan zal de verloskundige zorgen dat het wordt afgevoerd. Beval je in het ziekenhuis, zorgen zij hiervoor. Vaak wordt het dan gebruikt voor een wetenschappelijk onderzoek of komt het terecht bij het medisch afval.

Helaas is het voor mij niet mogelijk om het navelstrengbloed te doneren. Wanneer dit wel het geval zou zijn geweest, zou ik hier zeker aan bij hebben willen dragen. De andere opties vallen voor mij af. Wanneer het zover is, maken we er foto’s van en mag het gebruikt worden voor een wetenschappelijk onderzoek.

Wat heb jij met je placenta gedaan?

Bronnen: Sanquin en Amanda Cotton – Bron afbeelding: Pixabay
Bron hoofdafbeelding: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 5 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 5 maanden geleden
  • 4 minuten lezen