Waar ben je naar opzoek?

Wat betekent het om een moeder te zijn?

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Wat betekent het om een moeder te zijn?

hoe is het om moeder te zijn

Ik zie je nog zo staan. Met je handen omklemde je jouw stevig groeiende buik. En aan de voet van de meest enerverende ervaring in jouw leven, vroeg je uitgerekend aan mij: “Wat houdt het eigenlijk in? Een moeder zijn?” Ik glimlachte bemoedigend en vertelde je dat het moederschap zwaar kan zijn maar altijd lonend is. Het is het allemaal waard. Mijn antwoord zorgde voor een knikje. Je nam het voor lief, ergens wetende dat ik je zoveel meer had kunnen vertellen over wat ‘het moeder zijn’ voor mij heeft gedaan en wat het waarschijnlijk ook met jou gaat doen.

Moederschap betekent dat je verliefd bent, maar niet op de manier zoals je verliefdheid kent. Je leeft, eet, en slaapt op de behoeften van je kind en zal pas echt rusten als je weet dat deze zo gelukkig is als hij maar kan wezen.

Een moeder zijn betekent dat je je zorgen maakt. Over kleine, grote, logische en zelfs de volstrekt onzinnige dingen. Je zal geen enkele beslissing meer kunnen nemen zonder het belangrijkste punt in je achterhoofd in de overweging te hebben meegenomen. Zelfs zoiets als een paar schoenen uitzoeken wordt een hersenbreker op zich.

Als je eenmaal moeder bent zal je minder rusten, je slecht kunnen concentreren en jezelf in twijfel trekken wanneer dat maar kan. Heimelijk wacht je op de eerste nacht dat je kindje doorslapen zal, om vervolgens naast het bedje te staan omdat de baby je nog niet heeft wakker gemaakt.

Het moederschap zal je breken en maken en je dit meerdere malen zonder morren laten overdoen. Je zal leren van je eigen fouten, je laten beïnvloeden door de mening van een ander. Om tenslotte te besluiten dat perfectie als ouder niet bestaat, maar na te streven valt. Desondanks kom je er achter dat wijn dan wel koffie het leven wel degelijk dragelijker kunnen maken als het moet 😉 .

Elke mama heeft haar voornemens, maakt zichzelf beloftes. Maar zal deze één voor één breken omdat haar kindje belangrijker is dan haar principes op zich. Je zal leren dat je ouders met huilende kinderen beter nooit had kunnen veroordelen, omdat die van jou er toch ook wel wat van kan…

Ook jij ziet de McDonalds snel genoeg weer als een ‘feestje’ om te bezoeken, de plaatselijke indoorspeeltuin als een momentje met de handen vrij en zal Pannenkoekendag al snel hun eigen wekelijkse Nationale Feestdag worden.

Maar bovenal betekend moederschap ‘houden van’. Want je houdt van je kind en bent zelfs gek op alle up’s na de downs, maar bovenal op alle kostbare momenten die elke bloed, zweet en traan waard zijn geweest.

Wat betekent het om een moeder te zijn? Het is gewoon geweldig!

 

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen