Waar ben je naar opzoek?

Wasbare luiers VS wegwerpluiers. Stel: je MOET kiezen!

5 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Wasbare luiers VS wegwerpluiers. Stel: je MOET kiezen!

Misschien heb je al lang de keus gemaakt, of heb je er nog nooit zo over nagedacht. Maar als jij MOET kiezen, wat kies je dan? In Tholen krijgen papa’s en mama’s straks een keuze. Of ze willen meedoen aan een proef met wasbare luiers.

Wasbare luiers zouden beter zijn voor het milieu dan wegwerpluiers. Een kind in wegwerpluiers produceert volgens Refdag 260 kilo aan luierafval per jaar! Per maand dus zo’n 22 kilo. OEF!

Lees ook: Komt er een tweede kind?

Nu heb ik persoonlijk mijn kinderen altijd in de wegwerpluiers gehad. Bij voorkeur ook de duurste, omdat ik de andere merken in veel gevallen simpel niet goed genoeg vind. Bovendien krijgt de jongste ook sneller luieruitslag en lekt hij in de ochtend sneller door bij de mindere merken. Geen haar op mijn hoofd die er aan moet denken om luiers te gaan wassen. Toch zet dit nieuws me wel aan het denken, want waarom eigenlijk niet?

Ik zet even en paar voors en tegens op een rijtje.

VOORdelen wasbare luiers:

 1. Het kost je geen klauwen vol met geld! Volgens ervaringsexperts draai je ‘maar’ 2 tot 3 wasjes extra. Dan moet je het daarna niet ook nog in de droger willen pleuren, want ook dat tikt altijd lekker aan (qua energie)…
 2. Als het goed is, zal je kind er sneller aan toe zijn om zindelijk te worden. Hoor dat overal. Wasbare luiers zijn iets minder comfy dan die wegwerpluiers die nog zo lekker droog blijven aanvoelen.
 3. Je produceert dus geen bergen afval. Ga je straks per kilo je afval betalen, wat er voor sommige gemeenten wellicht zit aan te komen, dan zou dat toch een hoop (letterlijk) moeten schelen.
 4. Wat maakt het nu voor verschil eigenlijk? Of je het poep in de luier veegt, en daar een bundeltje van maakt en weggooit, of dat je de poep in een inlegvelletje (dat dan weer wel) op een of andere manier in een emmer kunt doen. Om vervolgens weg te spoelen in de wc. Hoppakee. In beide gevallen krijg je wel es poep aan je handen :-/ Dat zijn we al laaaaang gewend. Poep, poep, poep wat de klok slaat, zodra je een baby hebt.

VOORdelen wegwerpluiers:

 1. Ze zijn zoooooo gemakkelijk… Ik herhaal: zo gemakkelijk, zo gemakkelijk!
 2. Iets met geurtjes. Volgens mij ruikt een kind in een wasbare luier net iets sterker dan een kind dat in een wegwerpluier heeft gepoept. Bovendien, en dat is dan echt een praktisch nadeel voor veel ouders: wat als je kind niet tegen geparfumeerd wasmiddel kan. Met alleen neutrale wasmiddelen, geloof ik niet dat je ooit die verschrikkelijke geur uit de wasbare luiers kunt krijgen. Dan mogen ze nog zo schoon zijn, maar schoon ruiken is ook een dingetje. Als zoonlief hier zijn poepluier (wegwerpluier dus) iets te lang aan heeft, merk ik al dat de geur direct blijft hangen in zijn romper, en in zijn broek. Hij mag dan gelijk wat anders aan trekken… Die geur krijg je er niet uit, zonder de juiste geurbestrijding (lees heeeerlijk geurende wasmiddelen, wasverzachters…)
 3. Die was! Ik lees dus uit ervaring van sommigen, maar 2-3 wasjes extra. Maar ik was al zoveel weg, en met mij andere moeders ook, denk ik. Ervaringsexperts zeggen dat de luiers prima met de was meekunnen. Als ze maar eerst uitgespoeld worden natuurlijk. Gewoon op 60 graden met de handdoeken mee dan bijvoorbeeld. Maar dan nog. Ook uitgespoeld en wel, ik weet niet of ik dat zo’n lekker idee zou vinden: van die naar poep ruikende doeken tussen de handdoeken in…. UGH!
 4. Dan punt 4. Poep is poep. Je moet er sowieso mee dealen, maar ik ben zo onhandig met die dingen. Zelfs met een wegwerpluier. Het mooie daarvan is wel dat je die gewoon dicht kunt doen, weg kunt gooien en je hoeft er niks meer mee. Dat is toch wat anders met de wasbare luier. De poep moet eruit, je moet de doeken zelf even voorwassen met de hand (ugh!), en oh ja, waar laat je dan in dit geval de billendoekjes?
 5. Billendoekjes dus. Nog zoiets. Als je dan toch wasbare luiers hebt, vind ik dat je dan ook maar gewoon de billen schoon moet maken met wasbare doekjes/ washandjes. Zeker als je overstapt voor een beter milieu. Hou je het toch bij de oude, vertrouwde billendoekjes, dan is mijn volgende vraag: waar laat je die dan? Heb je alsnog een naar poep stinkende luieremmer/ vuilnisbak nodig op de kamer. Het is maar iets kleins, maar ik doe die doekjes dus altijd in de luier. Poepluiers gaan altijd direct naar buiten (door het dakraam ;-)) en plasluiers verzamel ik in de  prullenbak. Een maal per week doen we de vuilnis van boven naar beneden in de container.

“Ik ben jaloers op hoe gemakkelijk jullie het nu hebben”, is iets wat ik zelf regelmatig van mijn moeder heb gehoord. Daarmee doelde ze op allerlei gemakken, die ze vroegah nu eenmaal niet hadden. Wegwerpluiers, zoals wij die nu kennen bijvoorbeeld. In alle soorten en maten, maar ook die gemakkelijke billen- en snoetendoekjes. Plus niet te vergeten, de verschillende crèmes tegen luieruitslag.

Respect voor mijn moeder

Vroegah, moesten moeders het nu eenmaal doen met die hydrofiel luiers. That’s it. Geen keuze. Daarbij was de kans op luieruitslag vaak groter, en het daarmee gepaard gaande leed ook. Groot respect dan ook voor mijn moeder die zo vijf kinderen in de wasbare luiers heeft gehad. Yikes. Ik moet er niet aan denken.

Lees ook: De vloek die vergelijken heet

Momenteel heb ik alleen nog een dreumes in de luiers. Die dreumes is er bijna aan toe om zindelijk te worden. We zijn er al mee bezig. Laatst deed hij al zijn eerste poepje en plasje in het potje. Dus, ik hoop dat hij niet zo lang meer in de luiers zit.

Zou ik zelf opnieuw voor de keuze staan, dan kies ik voor wegwerpbare luiers. Toch vind ik het project in Tholen mooi. Super ook voor gezinnen die het niet zo breed hebben. Toegegeven, je moet een investering doen van een paar honderd euro dus in zo’n luierpakket, maar dan heb je ook wat. Per kind bespaar je namelijk 500 euro blijkt, als je je kind de hele luier periode een wasbare luier om doet. Al met al heb je de investering er dus zo uit, en boek je zelfs nog winst.

Zou jij meedoen aan een dergelijke proef? Of zit jouw kind al in de wasbare luiers? Deel je ervaringen ons. Wij zijn heel benieuwd!

Bron beeld: Pixabay

Reacties
 • Liesbeth zei

  Ik gebruik sinds vier maanden wasbare luiers en ik zou NOOIT meer die wegwerpluiers willen gebruiken! Al die chemische brol aan mijn lieverdje haar billetjes!
  Ik som je met plezier even de voordelen op:
  -ik draai maar 1 (ja dat lees je goed) machine was extra per week! Ik was elke drie dagen een ‘luierwasje’: eerst alle luiers die in een wasnet in de luieremmer zitten gewoon in de machine gooien. Het voorspoelen doet de machine voor mij, dus pipi- en poepresten zijn daarmee weggespoeld. Daarna doe ik er idd mijn (halve wasmand) handdoeken en onderbroeken bij en ook een gewoon wasmiddel (geen wasverzachter, want die beschadigt mijn goed toch alleen maar, en al zeker de luiers). Mijn luiers komen geurend naar het wasmiddel uit de machine, en zo ook alle andere was.
  -wat betreft de geurtjes overdag na een kakbroek: die geur hangt inderdaad ook wel eens in een body of broek en ja, dan doe ik ook gewoon iets proper aan.
  -een emmertje vol wasbare luiers geurt ook, maar zo anders en minder hevig dan een emmer vol kak-wegwerpluiers. Effe neus toe als je ze in de machine stopt of de emmer omspoelt en klaar 😉
  -wasbare billendoekjes: erg gemakkelijk en supergoedkoop (50 euro voor een maxi-pakket, met een doos voor propere doekjes een eentje voor de vuile, al kan je de vuile evengoed mee in de wasemmer gooien). Bovendien ook weer: geen chemische troep. Ik gebruik water en lavendelolie voor de propere doekjes en tea tree olie in water voor de vuile doekjes.
  -mijn baby heeft nooit uitslag, tenzij ze ziek is (of tandjes krijgt ofzo). Groot verschil met mijn twee andere kinderen die wel wegwerpluiers hadden en veeeel vaker rode billen hadden!
  -de poepexplosies: iedereen die wegwerpluiers gebruikt, kent dat: poep van de tenen tot achter in de nek! Dit heb ik NOOIT meer gehad met wasbare luiers. Ja, wel eens een lekje langs de buik of de billen, maar in niets te vergelijken met de poepsmurrie. En bij zo’n explosie moet je ook de kleertjes met de hand zitten uitwassen en bovendien de baby in bad zetten enzovoort. Wie vies is van kaka, moet zeker aan de wasbare luiers, want dan is het contact er ook, maar toch iets minder!
  -in totaal hebben we nu een 600 euro uitgegeven aan ALLES wat we nodig hebben voor 2,5 jaar (of totdat ze uit de luiers is). Dat is inclusief wasemmer, wasnet, luiers, billendoekjes, olie, vliezen…
  Reken daar nog waskosten bij (ze rekenen dat gemiddeld op 250 euro voor 2,5 jaar), dan zitten we aan 850 euro. Dat is ruim minder dan de 1400 euro die je kwijt bent met wegwerp. Het nadeel is misschien wel dat je het geld ineens moet neertellen in het begin, maar hey, daar kan je dan je geboortepremie, premie van het ziekenfonds, geld dat je kado krijgt enz… voor gebruiken. Bovendien kan je vaak ook een gemeentelijke premie aanvragen (hier in België toch). Op het einde van de rit ben je zoveel goedkoper uit!
  -de wasbare luiers van nu zijn zo anders dan de luiers die vroeger gebruikt werden: toen moest je nog een doek vouwen en met een clipje vastzetten enz. Hoewel je dit nu ook nog kan gebruiken, zijn er ook zoveel gemakkelijkere alternatieven: alles-in-1-luiers die je omdoet als een wegwerp, tweedelige systemen, pocketluiers en noem maar op. Je kan zelf uittesten en zoeken naar een systeem dat het beste bij je past, maar 1 ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn schattig!! Echt: je moet gewoon eens naar de printjes kijken 🙂
  -en wat ik ook als een groot voordeel ervaar: ik heb zoveel minder stress: je moet niet in het oog houden of je nog luiers hebt, je hoeft ook niet in alle haast luiers of billendoekjes te halen in de winkel, en echt: ik word helemaal zen van een luierwasje ophangen of luiertjes vouwen…
  -en dan het allerlaatste en eigenlijk ook het belangrijkste argument: dit is zoiets gemakkelijk dat je als ouder kan doen voor het milieu! Op de 9 weken dat we nu wél wegwerpluiers gebruikten, hebben wij maar liefst 400 (!!) pampers in de vuilbak gegooid: allemaal chemische troep, met plastic die nooit meer afbreekt… En nu: geen superzware stinkende vuilzakken meer! Ik heb nu een halve schuif luiertjes, die na dit kindje gewoon naar een volgend kindje gaan.

  Dus: aan ieder die twijfelt of het overweegt: ga eens naar een info-avond, luister eens naar iemand die het wel gebruikt, probeer het gewoon eens een maand via een huurpakket (zo kan je ook verschillende systemen uittesten en zoeken wat echt bij je past). Ik had ook vooroordelen, en dacht ook wel dat ik het misschien ‘vies’ zou vinden, maar ik ben echt zo blij dat we de stap hebben gezet (omwille van alle voordelen die ik ervaar)!

  Voila, en nu ga ik stoppen 😉

 • Liesbeth zei

  Ik gebruik sinds vier maanden wasbare luiers en ik zou NOOIT meer die wegwerpluiers willen gebruiken! Al die chemische brol aan mijn lieverdje haar billetjes!
  Ik som je met plezier even de voordelen op:
  -ik draai maar 1 (ja dat lees je goed) machine was extra per week! Ik was elke drie dagen een ‘luierwasje’: eerst alle luiers die in een wasnet in de luieremmer zitten gewoon in de machine gooien. Het voorspoelen doet de machine voor mij, dus pipi- en poepresten zijn daarmee weggespoeld. Daarna doe ik er idd mijn (halve wasmand) handdoeken en onderbroeken bij en ook een gewoon wasmiddel (geen wasverzachter, want die beschadigt mijn goed toch alleen maar, en al zeker de luiers). Mijn luiers komen geurend naar het wasmiddel uit de machine, en zo ook alle andere was.
  -wat betreft de geurtjes overdag na een kakbroek: die geur hangt inderdaad ook wel eens in een body of broek en ja, dan doe ik ook gewoon iets proper aan.
  -een emmertje vol wasbare luiers geurt ook, maar zo anders en minder hevig dan een emmer vol kak-wegwerpluiers. Effe neus toe als je ze in de machine stopt of de emmer omspoelt en klaar 😉
  -wasbare billendoekjes: erg gemakkelijk en supergoedkoop (50 euro voor een maxi-pakket, met een doos voor propere doekjes een eentje voor de vuile, al kan je de vuile evengoed mee in de wasemmer gooien). Bovendien ook weer: geen chemische troep. Ik gebruik water en lavendelolie voor de propere doekjes en tea tree olie in water voor de vuile doekjes.
  -mijn baby heeft nooit uitslag, tenzij ze ziek is (of tandjes krijgt ofzo). Groot verschil met mijn twee andere kinderen die wel wegwerpluiers hadden en veeeel vaker rode billen hadden!
  -de poepexplosies: iedereen die wegwerpluiers gebruikt, kent dat: poep van de tenen tot achter in de nek! Dit heb ik NOOIT meer gehad met wasbare luiers. Ja, wel eens een lekje langs de buik of de billen, maar in niets te vergelijken met de poepsmurrie. En bij zo’n explosie moet je ook de kleertjes met de hand zitten uitwassen en bovendien de baby in bad zetten enzovoort. Wie vies is van kaka, moet zeker aan de wasbare luiers, want dan is het contact er ook, maar toch iets minder!
  -in totaal hebben we nu een 600 euro uitgegeven aan ALLES wat we nodig hebben voor 2,5 jaar (of totdat ze uit de luiers is). Dat is inclusief wasemmer, wasnet, luiers, billendoekjes, olie, vliezen…
  Reken daar nog waskosten bij (ze rekenen dat gemiddeld op 250 euro voor 2,5 jaar), dan zitten we aan 850 euro. Dat is ruim minder dan de 1400 euro die je kwijt bent met wegwerp. Het nadeel is misschien wel dat je het geld ineens moet neertellen in het begin, maar hey, daar kan je dan je geboortepremie, premie van het ziekenfonds, geld dat je kado krijgt enz… voor gebruiken. Bovendien kan je vaak ook een gemeentelijke premie aanvragen (hier in België toch). Op het einde van de rit ben je zoveel goedkoper uit!
  -de wasbare luiers van nu zijn zo anders dan de luiers die vroeger gebruikt werden: toen moest je nog een doek vouwen en met een clipje vastzetten enz. Hoewel je dit nu ook nog kan gebruiken, zijn er ook zoveel gemakkelijkere alternatieven: alles-in-1-luiers die je omdoet als een wegwerp, tweedelige systemen, pocketluiers en noem maar op. Je kan zelf uittesten en zoeken naar een systeem dat het beste bij je past, maar 1 ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn schattig!! Echt: je moet gewoon eens naar de printjes kijken 🙂
  -en wat ik ook als een groot voordeel ervaar: ik heb zoveel minder stress: je moet niet in het oog houden of je nog luiers hebt, je hoeft ook niet in alle haast luiers of billendoekjes te halen in de winkel, en echt: ik word helemaal zen van een luierwasje ophangen of luiertjes vouwen…
  -en dan het allerlaatste en eigenlijk ook het belangrijkste argument: dit is zoiets gemakkelijk dat je als ouder kan doen voor het milieu! Op de 9 weken dat we nu wél wegwerpluiers gebruikten, hebben wij maar liefst 400 (!!) pampers in de vuilbak gegooid: allemaal chemische troep, met plastic die nooit meer afbreekt… En nu: geen superzware stinkende vuilzakken meer! Ik heb nu een halve schuif luiertjes, die na dit kindje gewoon naar een volgend kindje gaan.

  Dus: aan ieder die twijfelt of het overweegt: ga eens naar een info-avond, luister eens naar iemand die het wel gebruikt, probeer het gewoon eens een maand via een huurpakket (zo kan je ook verschillende systemen uittesten en zoeken wat echt bij je past). Ik had ook vooroordelen, en dacht ook wel dat ik het misschien ‘vies’ zou vinden, maar ik ben echt zo blij dat we de stap hebben gezet (omwille van alle voordelen die ik ervaar)!

  Voila, en nu ga ik stoppen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen