Waar ben je naar opzoek?

Waarom moeders geen sportschool nodig hebben (incl. de enige echte mommy workout)

4 minuten lezen denise Denise Meijer
Waarom moeders geen sportschool nodig hebben (incl. de enige echte mommy workout)

Na de bevalling van mijn kinderen stond ik voor een al oud probleem. Negen maanden lange vreetkicks hebben is namelijk superleuk, maar hoe krijg ik die extra kilo’s er weer af? De eerste –voor de hand liggende- oplossing is op dieet en als een bezetene richting de sportschool rennen. Iets wat elke sportieve moeder -met wat vrije uurtjes om handen- zal beamen.

Echter moet ik in alle eerlijkheid bekennen dat het enige ‘bankdrukken’ wat ik ooit heb gedaan was om de kussens van mijn zevenpersoons hoekexemplaar te fatsoeneren. De sportschool is nooit mijn favoriete plek op de wereld geweest en gaat dit (naar alle waarschijnlijkheid) ook nooit worden.

Maar (ja, die zat er aan te komen)! Er is een reden waarom ik na de bedtijd van mijn zoon, het idee heb dat ik overreden ben door drie vrachtwagens met aanhanger. Mama zijn is namelijk al een workout op zich en niet zomaar één!  De gemiddelde fitnessinstructeur kan hier nog wat van leren. Daarom heb ik het enige, echte mommy workout programma voor je opgezet. Dus schop die -veel te dure- sportkleding weer terug in de kast, trek je mama-kloffie maar weer aan en hop! Doe gewoon lekker wat je altijd al doet… Moederen, want daar kan geen Insanity tegenop en eerlijk? Krankzinnig worden we er allemaal wel eens van.

Workout 1: Nachtelijke opwarmsessie

Warming-ups zijn er om je spieren warm te maken en de bloedcirculatie een beetje op gang te helpen. Tijdens de middernachtelijke opwarmsessies van de mommy-workout gaat dit ongeveer zo: Je staat op, maakt een flesje, verschoont de luier, geeft een knuffel en gaat weer terug in bed liggen. Indien nodig herhaal je dit meerdere malen per nacht, maar dit is afhankelijk van de leeftijd van jouw kind.

Workout 2: De ochtendroutine

De ochtendroutine-training bestaat uit een high-intensity circuittraining waarbij de oefeningen elkaar in een rap tempo opvolgen. Dit is daarmee ook de meest complete training van de dag waarbij je elke spiergroep kort traint en daarnaast ook de hartslag aangenaam in de hoogte werkt.  Denk hierbij aan: het aankleden, tandenpoetsen, ontbijten, sokken zoeken enzovoorts. De weerstand die je bij elk van deze oefening kan ondervinden zorgen voor een extra hoge verbranding en de nodige zweetdruppels. Om deze training tot een juist uiteinde te brengen ga je over op het inpakken van de lunchboxen, tassen en loop je alles zeker drie keer na om te checken of er niets vergeten is. We sluiten uiteindelijk af met het ‘verlaten van de woning’.

De stand tot nu toe: aantal verbrande kcal?

Na de gehele ochtendtraining, waarbij elk onderdeel kan variëren in tijd van 10 tot 30 minuten, kunnen er maar liefst 250 kcal van het lijstje gekrabbeld worden.

Workout 3: Supermama’s toning

Deze training bestaat uit meerdere oefeningen, verspreidt over de gehele dag. Essentieel voor een strak, afgetraind lijf met geen enkele spiergroep onbehandeld. De oefeningen die je, dag in dag uit, zal moeten doen gaan als volgt:

De draagmoeder 

Een zware krachtraining voor de armen. De ‘tilwaarde’ kan variëren van krijsende peuter, tot overvolle wasmand en dit in sets van circa 20 á 120 seconden per keer.

Mama’s Squats 

Een waar plezier voor iedere moeder die strakke, goedgevormde been- en bilspieren wil! Voor bonuspunten: Houd bij elke squat je baby, of peuter op de arm terwijl je een flesje, speelgoed, speen, of het serviesgoed van de grond probeert te rapen.

Ab-lifts

Geef je buikspieren een opkikker door je kind meerdere malen op te tillen, neer te zetten en vervolgens weer op te tillen zonder dat dit echt nodig is. Het is een variant op de ‘draagmoeder’, maar gericht op de lagere buikspieren in plaats van de armen.

Stretch it out!

Vergeet na deze toning-sessie niet te stretchen om je spieren soepel te houden en blessures te voorkomen. Doe dit door zeker één keer per dag verloren speelgoed onder het bed, de bank of achter de verwarming vandaan te vissen. Let er hierbij op dat je je lichaam zo lang mogelijk maakt door je arm ver naar voren –richting het benodigde object- te brengen.

Workout 4: De Koter Cardio

Denk hierbij aan: het achterna zitten van je kind in de supermarkt, de stress die je krijgt tijdens een driftbui op dezelfde locatie, het heen en weer lopen naar de keuken voor een koekje, wat drinken en een boterham. Onverwachts en met gehaaste spoed op zoek naar een toilet omdat de kleine spruit moet plassen en om de dag af te sluiten: de achtervolging als je kind onverwachts, naakt de douche uit komt zetten en als een Duracell-konijntje door het huis heen springt. Om het samen te vatten; alles wat de rikketik over de 150 slagen per minuut helpt, dus.

De stand tot nu toe: aantal verbrande kcal?

Met wat (on)geluk zeker 360 kcal over de gehele dag.

Cooling Down: De Wining down voor moeders

Een schappelijke ‘cooling down’ is belangrijk om het lichaam en de spieren weer tot rust te laten komen en daarmee je lichaam voor te bereiden op de volgende dag. De wijn is vanzelfsprekend een aangenaam hulpmiddel bij deze sessie en onmisbaar voor een ieder die een beetje opkijkt om ditzelfde proces zeven dagen per week te herhalen.

Succes dames, zet hem op met de enige echte mommy workout!

Mommy Workout

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen