Waar ben je naar opzoek?

Suikerreclames: Waar groeien onze kinderen mee op?

3 minuten lezen Britt de Waard Britt de Waard
Suikerreclames: Waar groeien onze kinderen mee op?

In een van mijn vorige blogs schreef ik over de ziekte waar ik de laatste jaren door geteisterd wordt. Misschien ben ik daardoor meer met dit soort dingen bezig maar, heel misschien, vind ik het ook soms jammer dat kinderen niet meer aan allerlei suikerreclames en voedingshypes kunnen ontsnappen…

Zero suiker voor kinderen?

Ik probeer voor de kinderen een gezond en gevarieerd voedingspatroon op te bouwen; aardappelen groente en vlees horen daarbij maar ook gerust eens wat lekkers. Ook bij het ontbijt, waar de kinderen nogal eens tegenstribbelen, probeer ik te variëren. Zo krijgen ze de ene dag een boterham of broodje, dan havermout pap en soms ontbijtgranen met yoghurt of iets dergelijks. Zo ook deze week; ik wilde de keukenkasjes weer eens wat leger maken en ik kwam nog een bus met chocopops tegen… iets wat ik vroeger al heerlijk vond en ook de jongens tegenwoordig erg lekker vinden. Deze keer was het anders; de oudste had namelijk op tv gezien dat er nu chocopops zijn met 30% minder suiker en die wilde hij. Hij had daarbij namelijk gehoord dat dit veel beter is voor hem en dat hij beter minder suiker kon eten. Hij is 5 jaar! Waar moeten de kinderen zich nu al druk over maken? Snoepgoed met minder suike, ontbijtgranen met minder suiker, ontbijtkoek zero en ga zo maar door…. Ik vind het allemaal helemaal prima dat we er als maatschappij op gaan letten, zeker voor iemand met anorexia is het best handig dat er inmiddels zoveel zero varianten bestaan, maar toch vind ik het jammer dat de kinderen hier ook al mee geconfronteerd worden.

Aspartaam ‘gezonder’?

Wij als ouders zijn toch verantwoordelijk voor de variatie en gezonde voeding van ons kind? Ik ben nog steeds niet helemaal overtuigd van de gezonde stoffen zoals aspartaam waar de zero suiker producten dan mee volgegooid worden. Als volwassenen mogen we gerust kiezen om dit te eten, wij zijn oud en wijs genoeg laten we maar zeggen maar ik ben van mening dat we de kinderen gewoon moeten leren dat alle voedingsstoffen helemaal oké zijn als het maar allemaal met mate gebeurd.

Natuurlijk mogen ze een snoepje, maar geen hele zak. Natuurlijk mogen ze een beetje chips maar dan een bakje en geen zak. Mogen ze iets extra’s eten als er ook maar voeding met vezels en vetten binnenkomt. Ook bij ons mogen de kinderen wel eens een glaasje frisdrank als er een feestje is of een speciale dag maar zijn ze ook helemaal tevreden met een glaasje water, melk of thee. 

Rachel (40) heeft anorexia: “Ik kon niet meer traplopen”

Rachel wilde na haar twee zwangerschappen ‘het perfecte lichaam’ en begon met trainen. Na twee jaar was haar lichaam kapot. “Ik kon niet eens meer traplopen.” Diagnose: anorexia. Nu vecht ze tegen haar lichaam en runt een gezin met twee…

  • Jeanine van Brummen

Leren luisteren naar hun lichaam

Misschien ligt het aan mij, dat ik er teveel op focus door mijn ziekte maar ik zou niet willen dat de kinderen opgroeien met restricties en regels rondom eten. Ze mogen leren te eten naar behoefte. Soms is het wat te weinig en dan hebben ze honger in de nacht en soms is het wat te veel en hebben ze wat buikpijn maar ook wij hebben allemaal moeten leren te luisteren naar ons lichaam en naar de behoeften van het lichaam. Ikzelf weet helemaal niet meer wat nog normaal is qua producten en hoeveelheden en dat is voor mij persoonlijk lastig. Maar ik blijf toch van mening dat we onze kinderen gewoon gevarieerd en vrij mogen laten (op)groeien. Dus zijn die suikervrije reclames nu perse nodig voor kinderen op televisie?  Moeten ze niet gewoon leren dat het best oké is om een keer normale chocopops te eten of normale fruitella als het maar met mate is?

Een stappenteller voor kinderen?

Daarnaast schrok ik van de week toen ik zag dat een kindje uit groep 3 enthousiast naar buiten gerend kwam en tegen moeder vertelde hoeveel stappen er al op de stappenteller stonden die dag? Is dat echt nodig? Lig ik hier achter of ben ik ouderwets? Laat kinderen kinderen zijn, ze moeten al zoveel op een dag en week! Wat maakt mij het aantal stappen uit dat ze gezet hebben die dag? En wat zou ik er mee doen? Een lepel minder aardappelen als ze niet genoeg bewogen hebben? Geen toetje?

Ben ik deze enige die hier tegenaan loopt? Nogmaals het kan best zijn dat ik hier te veel mee bezig ben maar het is wel wat mij bezighoudt. Mogen kinderen nog wel kinderen zijn en is het allemaal niet een beetje overdreven aan het worden met voeding, stappentellers, tablets, spelcomputers en mobiele telefoons? Wat is er mis met een potje stoeprandje of een wandeling?

Photo by Madison Inouye from Pexels

Britt de Waard

31-jarige moeder van 4 kids onder de 5 worstelend met haar eigen verleden en de wens om het anders te doen voor mijn gezin.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen