Waar ben je naar opzoek?

12x vroeger was alles toch anders!

5 minuten lezen denise Denise Meijer
12x vroeger was alles toch anders!

“Vroegâh…” Ach, dit is zo een leus die onze ouders gebruikten. Een regelrechte dooddoener en toch betrapte ik mezelf er laatst op dat ik een zin begon met dit woord . Puur, om mijn punt te verduidelijken. Tegenover mijn zoon weliswaar, die mijns inziens wel een lesje in moderne nederigheid kon gebruiken. Want vroeger… Tsja… was alles toch anders! 

Rollende ogen en een plakkerige tablet

Nu ben ik 28. Niet bepaald oud. Iets wat mijn zoon waarschijnlijk zal tegenspreken… Toch zijn er in de laatste luttele 20 jaar zoveel dingen veranderd. Dingen die onze kinderen op een dag gaan zien als ‘ouderwets’ en zullen gebruiken om hun kindje een lesje te leren, terwijl zij op hun beurt weer met de ogen zullen rollen. Precies zoals ik dat deed en mijn zoon nu doet als ik de volgende dingen aankaart. Meestal als hij weer eens chagrijnig wordt, omdat zijn tablet vast is gelopen door zijn plakvingertjes op het scherm.

Lees ook: Vroeger was alles beter

Een videoband in de Dvd-speler

Gelukkig rolt hij niet alleen maar met zijn ogen hoor! De verbazing in zijn blik toen ik hem een ouderwetse videoband liet zijn, bijvoorbeeld. Je zag hoe hij dat ding in gedachten in de Dvd-speler probeerde te proppen. Geweldig!

Welke dingen hebben wij nou precies meegemaakt, die onze kinderen – hoe lastig ook voor te stellen – waarschijnlijk nooit gaan meemaken. De één wat minder leuk dan de ander, dat wel! Maar dat mag de pret niet drukken. Voor als je verlegen zit om een dooddoener wat je kind zijn hang naar hedendaags gemak doet verdwijnen als sneeuw voor de zon (en omdat het gewoon leuk is om te lezen).

Want vroegâh moesten wij, als ouwe sokken, namelijk:

1. …op één plek blijven staan tijdens het telefoneren.
Iets wat ik mezelf trouwens zelfs nog nauwelijks voor ogen kan halen. Nu kan ik bellen en dweilen, bellen en de afwas doen, bellen en één tiende van de immense stapel vuil wasgoed wegwerken. Daar waar we vroeger plaats moesten nemen op een stoel, waar je enkel even vanaf kwam om te plassen en de hoorn toch echt achter moest laten.

2. …het gewoon doen met Engelse tekenfilms. Op zaterdagochtend!
Gelukkig was dit van korte duur, maar een ieder die in 1988, of daarvoor geboren is. Zal zich waarschijnlijk herinneren dat er nog geen leuke, Nederlands gesproken tekenfilmpjes te zien waren op televisie. Ik keek dan ook, volgens mijn moeder, voornamelijk Engelstalige filmpjes op een buitenlandse zender. Tegenwoordig worden zelfs Amerikaanse jeugd-sitcoms verschrikkelijk armoedig nagesynchroniseerd. Dus Engels MOETEN kijken, dat is er niet meer bij. Ergens best een beetje jammer.

3. …terugspoelen!
Videobanden, bandjes voor in je walkman. Als je het bandje was afgelopen, dan moest deze weer teruggespoeld worden om overnieuw te kunnen beginnen. Nog leuker was het als het bandje vastliep en je met een mes moest proberen om deze weer netjes op de rol te krijgen.

4. …dingen met de hand schrijven.
Oké. Handgeschreven zaken zijn nog niet helemaal in de ban gedaan, maar je merkt hoe meer en meer basisscholen langzaamaan overstappen naar tablets. Het ouderwetse ‘handschrift’ wordt hiermee al veel minder vaak gebruikt dan dat wij, als taarten, gewend zijn. Een zegen of doodzonde? Ik ben er nog niet over uit…

5. …naar het toilet zonder smartphone.
Yup… en jezelf vooral bezig houden met de stapel oude Story’s van je moeder. Of misschien zelfs met een Donald Duckje, als je een beetje geluk had dan. Nu scrollen we tijdens het poepen even over onze tijdlijn, checken we Instagram en maken we zelfs Snapchats van onszelf op het kleinste kamertje. Lang leve de modernisering! Of misschien ook wel niet…

6. …eten zonder een foto van je maaltijd te maken. 
Stel je eens voor. Dat je aan je granenpapje zit zonder dat je dit hoeft te delen met je Instagram-volgens of Facebook-vrienden. Nou, vroegâh deden we dus niet anders. Of je moest met je wegwerpcamera een kiekje schieten voor in het fotoalbum, maar we hadden over het algemeen wel een nuttiger doel om het rolletje vol te schieten.

7. …wachten op het internet.
De opkomst van het internet hebben wij (en dan voel je jezelf toch ineens tegen schijndood aan) gewoon meegemaakt. Inclusief de tijd dat we vol ongeduld zaten te wachten tot we eindelijk – via een modem en op de telefoonlijn – verbonden waren. Langer dan een kwartiertje net-tijd zat er overigens niet in, want dan kregen je ouders een flinke telefoonrekening op de mat.

8. …er mee leren leven als we een televisieprogramma hadden gemist.
Tegenwoordig bestaat er uitzending gemist, heeft zowat elke mediabox een terugspoelfunctie en kan je je favoriete programma’s zelfs opnemen als het moet. Vroeger konden we niets anders doen dan er mee dealen dat we ons programma, ondanks dat we er de hele dag naar uit hadden gekeken. TOCH waren vergeten.

9. …naar de winkel om iets te kopen.
En dat doen we nog steeds hoor! Maak je niet druk! Maar waar zouden wij moeders zijn zonder de geneugten van het online winkelen? Wat zouden we moeten als we, net als onze ouders, gewapend met ALLE kinderen de kinderbijslag gingen verbrassen?
Waarschijnlijk moesten we dan aan de valium, want wat dat betreft ben ik ook wel een klein beetje verwend. Ik geef het toe.

10. …sigaretten halen voor onze ouders.
Dat kon vroegâh ook gewoon. Zonder dat je werd gevraagd om je identiteitsbewijs. Op mijn 14e haalden we zelfs na de gymn-les stiekem Breezertjes bij plaatselijke slijter. Dat, zonder dat er iemand ook maar om maalde dat we niet oud genoeg waren voor deze mierzoete alcoholische versnapering. Gelukkig is dit tegenwoordig wel anders, want tsja… Ik denk dit dan weer iets is, wat menig puber niet erg zou vinden.

11. …de tijd ‘raden’ zonder klok.
Je wist tijdens het buitenspelen dat het tijd was om naar huis te gaan als de lantarenpalen aangingen/ je moeder op hysterische wijze je naam riep/ of als je vader de straat in kwam rijden. Tegenwoordig volstaat een simpel Whatsappje op de IPhone7 van je 6-jarige. Veel makkelijker joh!

Lees ook: 12x buitenspeelspelletjes die we vroeger speelden

12. …meerijden in de auto zonder kinderzitje.                                                                              Dat is dan weer iets waar ik persoonlijk niet aan moet denken. Oef!

Als ik er over nadenk: Terug naar een leven zonder smartphone, online winkelen en foto’s van je boterham met kaas? Ik zou het niet willen. Hoewel ik wel van mening ben dat kinderen niet ALLE gemakken van de hedendaagse technologie tot hun beschikking horen te hebben. Toch is het in veel gevallen beter dat sommige dingen heel anders dan zijn vroeger. De mens staat niet stil, net zoals deze niet stil stond toen onze ouders nog klein waren. Het hoort erbij: Verandering. Dat neemt niet weg dat ik dit lijstje schreef en alleen maar kon denken van: “Shit! Wat ben ik eigenlijk oud geworden!”

Hebben jullie nog leuke voorbeelden? Ik ben benieuwd!

Bron beeld: Pixabay

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen