Waar ben je naar opzoek?

Viral filmpje: Mama leeft niet meer! Gaat dit te ver?

3 minuten lezen Femke
Viral filmpje: Mama leeft niet meer! Gaat dit te ver?

Met dikke en rode ogen loop ik het schoolplein op, het is tijd om mijn zoon van school te halen. Eén van mijn collega schoolpleinmoeders kijkt mij onderzoekend aan en vraagt of het wel goed met mij gaat. Ik vertel haar dat ik, vlak voor ik naar school ging, een filmpje had bekeken dat gedeeld was op de Facebookpagina van een nieuwssite. Nota bene een filmpje van een vader die zijn zoon vertelt dat zijn moeder er niet meer is……!

Het betreffende filmpje zou viral gegaan zijn volgens de (digitale) krant. Ik werd intens verdrietig en boos van het filmpje dat ik nog geen minuut heb bekeken. Zou dit filmpje wel viral moeten gaan of überhaupt op het internet moeten dolen? Ik vraag het mij stellig af!

Tegenwoordig word alles klakkeloos gedeeld op social media. Elke drol die je laat verdwijnt in het riool en eindigt in de open zee dat (bijvoorbeeld) Facebook heet. Zelf ben ik ook een fervent gebruiker van het medium. En maak mij dan medeschuldig aan dit fenomeen. Maar, ik heb duidelijke grenzen. Eén daar van is dat ik andere mensen, in het speciaal mensen waar ik om geef, niet in diskrediet breng.

Lees ook: Moeder met borstkanker overlijdt en laat emotionele brief achter

Filmpje: Mama leeft niet meer

In het filmpje is te zien hoe een vader tegenover zijn 8-jarige zoontje zit en hem vreselijk nieuws brengt: zijn moeder is de avond ervoor komen te overlijden aan een overdosis heroïne. De vader wil met dit filmpje alle drugsverslaafde ouders laten zien wat de mogelijke gevolgen zijn van hun drugs gebruik.

Nu wil ik niet oordelen over de manier waarop de vader het nieuws brengt, misschien leek hem dit de beste setting? Aan een picknicktafel out in the open, al rokend, tegenover zijn zoontje in plaats van aan zijn zijde om hem op te vangen? Ik heb me er zelfs op betrapt dat ik de vader van acteren beschuldigde. Wil hij de beste ‘slecht-nieuws-brenger’ van het jaar worden? Had de vader misschien de achterliggende gedachte van dit filmpje erg hoog zitten en wilde dit zo ‘goed’ mogelijk over laten komen? In-en-in slecht van mij, misschien, ik weet het. Maar dat ik het anders (God, bespaar me!) gedaan zou hebben is een feit. Maar hé, iedereen is anders. Dit zou dan misschien ook niet het discussiepunt moeten zijn.

Lees ook: Onder de 16 géén social media gebruik zonder toestemming van de ouders

Hoever kun je gaan op social media?

Waar ik wel degelijk mijn kanttekeningen bij zet zijn z’n overige acties.

 • Waarom, in hemelsnaam, zou je dit willen filmen?
 • Waarom, in hemelsnaam, zet je het filmpje vervolgens op internet for the whole world to see?
 • Waarom, in hemelsnaam, zet je je kind zo ontzettend te kijk terwijl hij op zijn kwetsbaarst is?
 • Waarom, in hemelsnaam, wogen de belangen van het kind minder zwaar als de belangen om verslaafde ouders te choqueren?
 • Waarom, in hemelsnaam, word Facebook de beste optie gevonden om een ‘punt’ te maken?
 • De rest van zijn leven zal dit nu 8-jarige mannetje achtervolgd worden door een filmpje waarop te zien is hoe hem dit verteld is en hij instort

Hoe denken jullie hier nu over?

Ik ga er vanuit dat de vader dit allemaal gedaan heeft met de beste intenties, maar kan dit wel? Of gaat het stiekem alle (on)geschreven regels voorbij? Is dit soort ‘shit’ niet te ‘vies’ en zelfs vervuilend voor het open riool dat social media heet? Hoever mag je gaan als mens, in dit geval in de rol van ouder, om de medemens te waarschuwen? Dit filmpje gaat duidelijk mijn grenzen voorbij, maar ben ik de enige die hier emotioneel van werd? Vooral door het verdriet van het jongetje? Verder ook erg boos om deze actie van de vader? Hoe denken jullie over het delen op social media, wat vinden jullie acceptabel? Wat vinden jullie van deze bewuste actie?

Uit principe deel ik het bewuste filmpje niet in deze blog. Misschien heb je hem al voorbij zien komen maar mocht je geïnteresseerd zijn en het filmpje wel willen bekijken: Via deze link kun je het filmpje terug vinden op de nieuwssite, waar ik hem zelf ben tegen gekomen. Mocht je na de omschrijving in de blog hierboven al rillingen krijgen, adviseer ik je om het filmpje ook gewoon NIET te bekijken!

Praat mee en laat hieronder je reactie achter.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen