Waar ben je naar opzoek?

Vitamine D is belangrijker dan je denkt

3 minuten lezen Irene
Vitamine D is belangrijker dan je denkt

Ik liep al een tijdje met vage klachten. Ik zat niet lekker in mijn vel en was erg moe. Ik dacht dat ik moe was doordat ik net weer een baby had, maar de maanden verstreken en ik bleef moe. Dus toen schreef ik het toe aan de borstvoeding. Maar toen ik na 9 maanden met de borstvoeding stopte, bleef ik moe. Ik ging iedere avond tussen acht en negen uur naar bed, en viel dan vrijwel direct in slaap. En werd de volgende dag moe wakker. Ik had de hele dag amper energie en moest me bijna overal toe zetten. Dit was toch niet normaal? Was ik soms ziek?

Vage klachten

Ik ben ingestort en bleek een burnout te hebben. Maar de vermoeidheid bleef en was zo extreem dat de huisarts toch mijn bloed wilde testen. Ik had zoveel vage klachten die op zich niet ernstig waren, maar alles bij elkaar toch wel vreemd waren. Dus werd er onder andere gekeken of mijn schildklier goed werkte en of ik geen bloedarmoede had. Ook werd er gekeken of ik voldoende vitamines in mijn lijf had. Gelukkig was bijna alles prima in orde; ik had een ernstig vitamine D tekort.

Hoe krijg je vitamine D binnen?

Ik eet gevarieerd en aangezien ik alle vitamines wel binnenkrijg, vond ik het raar dat ik een ernstig tekort aan vitamine D had. Vitamine D zit in vette vis zoals haring, zalm en makreel. Ook in vlees en eieren zit vitamine D, maar minimaal. In Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. In roomboter zit dit van nature, maar wel minder dan wat er wordt toegevoegd in margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

De belangrijkste bron van vitamine D is de zon. En laat dat nou net hetgeen zijn wat we in Nederland, vooral in de winter, te weinig hebben. Je moet namelijk direct zonlicht op gezicht en handen krijgen om vitamine D aan te maken. En dan is het ook nog eens zo dat hoe donkerder je huid, hoe langer je zonlicht nodig hebt om dezelfde hoeveelheid vitamine D aan te maken als iemand met een lichte huid. Dit heeft er puur mee te maken dat een donkere huid beter bestand is tegen uv-straling.

Gevolgen vitamine D te kort

Ik had vooral last van chronisch te kort aan energie. Ook was ik lusteloos en had ik last van bloedend tandvlees. Ik voelde me down, maar ik wist echt niet waarom. Goed dat ik er nog redelijk op tijd bij was, want je kan zelfs echt heel depressief worden van een vitamine D tekort. Andere gevolgen die kunnen ontstaan door een vitamine D tekort zijn spier- en gewrichtspijn, zwakkere botten, angstaanvallen, hyperventilatie. Er zijn zelfs studies die bewijzen dat ziektes als Multiple Sclerose en kanker een gevolg van ernstig en langdurig vitamine D tekort kunnen zijn.

Hoe zorg ik dat mijn vitamine D op peil is?

In de zomer is het niet zo moeilijk, want dan ben ik meer buiten dan binnen. Het advies is om een halfuur onbeschermd in de zon ze lopen of zitten. Zonnebrandcrème zorgt ervoor dat de zon minder goed in je huid dringt en dus ook minder snel vitamine D aanmaakt.
In de winter ben ik toch meer binnen dan buiten en schijnt er vaak geen felle zon. Gelukkig zijn er ook pilletjes die je in kan nemen. Ik neem in de winter iedere dag braaf twee vitamine D tabletjes in. Mijn kinderen krijgen de kindervariant en vriendlief neemt ondanks zijn witte huidje ook dezelfde tabletjes als ik. Ik ben geen voorstander van de zonnebank, omdat te vaak zonnebanken voor een ‘oude’ huid zorgt. Maar ik probeer in de winter eens in de twee a drie weken 20 minuutjes onder de zonnebank te liggen. Ik krijg er een lekkere oppepper van en de zonnebank zorgt ook voor aanmaak van vitamine D.

Gelukkig gaan we weer richting voorjaar en komt het zonnetje alweer wat vaker door. Ik kan niet wachten tot ik de pilletjes in de kast kan laten staan en weer lekker in het zonnetje kan zitten!

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 1 week geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen