Waar ben je naar opzoek?

Van borstvoedingsmaffia naar kunstvoeding-guerrilla’s

4 minuten lezen Denise Schäffer
Van borstvoedingsmaffia naar kunstvoeding-guerrilla’s

“Jaa dit keer toch wel borstvoeding geven he?”
“Je gaat toch gewoon lekker de fles doen?”
“Borstvoeding is toch echt wel het allerbeste!”
“Nee joh kunstvoeding is echt geen probleem!“
De borstvoedingsmaffia en de kunstvoeding-guerrilla’s hadden zeker hun mening wel klaar.

Ik wil natuurlijk het beste

Allemaal lief bedoelde commentaren. Toen ik zwanger was van mijn jongste dochter kreeg ik deze goed bedoelde commentaren naar mijn hoofd geslingerd van vreemden en lieve vriendinnen. Ze bedoelden het goed. Maar hoe goed ze het ook bedoelden, hun inbreng konden op een slechte dag mij zo ontzettend onzeker maken. Want JA natuurlijk wil ik het allerbeste aan mijn zo geliefde baby geven. Mijn oudste dochter hebben wij met kunstvoeding grootgebracht. En believe me; dat is gelukt! 

Lees ook: Lifehack voor moeders: welke luiermaat bij welke leeftijd?

Borstvoedingsmaffia en de kunstvoeding-guerrilla’s

Maar vijf jaar later wilde ik toch eens een zogeheten borstvoeding avontuur aangaan. Er zijn verschillende forums waar beide partijen op los gaan. Het is een soort strijd. Borstvoedingsmaffia en de kunstvoeding-guerrilla’s. Zo ook in mijn vriendinnengroep, dat is een mooie meltingpot van de echte samenleving. Pro borstvoeding en tegen kunstvoeding en andersom. Van kolven en live voeden naar het verafschuwen daarvan en gewoon vijf scheppen poeder om 180 ml water in een flesje preparen om zo hun baby te voeden. In mijn ogen beide goed.

“Lukte het niet?”

Bij mijn oudste dochter kreeg ik vaak de vraag of het borstvoeden niet was gelukt. Waarop ik geduldig vertelde dat het medisch niet kon en dit dus prima was. Na de geboorte van de jongste dochter was ik goed voorbereid op alle scenario’s en wilde ik gewoon zelf ervaren hoe dat nou voelde: borstvoeding geven. Eigenlijk deed ik maar wat en na een heftige nasleep van de bevalling kwam de productie niet helemaal op gang. 

Ik had mezelf altijd voorgehouden om niet zo een hysterische kraamvrouw te zijn met kloven op haar tepels en bebloede kolfschilds. Koste wat het kost borstvoeding willen en moeten geven. Nee dat was ik niet. Nee dat doe ik echt niet! NOOIT… 

Daar zat ik dan; te huilen

Je kan het vast al raden en als je een beetje visueel bent ingesteld heb je een nog beter beeld. Daar zat ik dan. Te huilen dat mijn avontuur helemaal niet zo leuk en romantisch was. Ondanks dat de buitenwereld best oké was met het feit dat kunstvoeding dan een heel goed alternatief was voor Baby2 was ik opeens veranderd in de Don Corleone van de Borstvoedingsmaffia. Ik zet door! Dit komt goed! Maar het kwam helemaal niet goed en na de kunstmatige bijvoeding gaf ik toch nog wel een beetje *bv. 

Lees ook: Mijn tweeling borstvoeding geven

Both of best worlds

Trots als ik was kon ik ook ‘live’ voeden. Dat deed ik. Zelfs in het openbaar! Wie had dat ooit kunnen bedenken?! Ik checkte zelfs of er een sticker van een voedende moeder op de deur was geplakt zodat het oké was om live te voeden. Vriendinnen keken soms met lede ogen toe.

En mijn inner me was ook van slag. De nuchtere ik. Het moet niet gekker worden!
Wel is het verschil met vijf jaar geleden wel echt te merken. Op oude vrouwtjes na die te pas en te onpas vinden dat de moeders van tegenwoordig maar makkelijk en lui zijn. “Je geeft je kind toch wel borstvoeding he?!” Maar over het algemeen vond ik de sociale druk toch best wel meevallen. Beide was goed. Het gaf mij in ieder geval een beter gevoel. Het allerbelangrijkste is en was de groei en voortgang van de baby herself. 

Ik heb best of both worlds mogen ervaren. Want zowel mijn kunstvoeding baby als mijn borstvoeding baby zijn uitgegroeid tot een mooie kleuter en ondernemende dreumes. Ik had het avontuur niet willen missen maar om er direct voor te kiezen is een tweede. 

Make baby food. Not war!

Terwijl ik dit schrijf zijn we in de laatste fase van het borstvoedings avontuur. De afbouwende fase en dat na 14 maanden. Het is goed zo. En voordat ze vier woorden zinnen kan zeggen wil ik gestopt zijn. Nogal gênant als er een dreumes je shirt naar beneden trekt en enthousiast “Titaaaaa tietieeee” roept zoals nu het geval is. Nee dat gaat mij echt te ver. Het avontuur en de oor- en veroordeling kan bijna gestopt worden.

Lees ook: 7 types internetmoeders die je gelijk moet blokkeren!

Ik gun dit alle moeders en moeders in spé! Doe wat goed is in jouw situatie. Wees niet wenselijk want deze periode kan je niet overdoen. Laat jezelf niet gek maken maar vooral wees eens lief tegen elkaar. Oordeel of veroordeel eens een keer niet. Maar steun en geef elkaar een high five. Iedere moeder doet wat goed is voor haar telg.
Make baby food. Not war.

* Bv is jargon voor borstvoeding.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen