Waar ben je naar opzoek?

Vader maakt kinderboek voor zijn dochtertje ‘die niet Chinees wil zijn’

1 minuut lezen Marian Alons
Vader maakt kinderboek voor zijn dochtertje ‘die niet Chinees wil zijn’

Vader Jerry Zhang en zijn 4-jarige dochter Madison houden van verhalen lezen. Helaas zijn er maar weinig boeken met Aziatische karakters, waarmee Madison zich zou kunnen identificeren. Dus besloot haar vader om er eentje te maken.


Het boek kwam er en heet Pepper Zhang: Artist Extraordinare. Het is het eerste boek in een serie van drie kinderboeken waar Jerry mee bezig is. Met een crowdfunding heeft hij zijn doel van 5.000 dollar ruimschoots gehaald. Er is inmiddels al30.000 dollar opgehaald! Met dit geld kan hij nog twee verhalen maken en uitbrengen.

Lees ook: Dit kinderboek zou iedereen moeten lezen

Jerry en zijn vrouw zochten naar Aziatische boeken, maar Madison wilde juist andere boeken. Het meisje wilde lezen over een sterke hoofdpersoon, die een beetje brutaal is. In 2016 is er onderzoek gedaan naar 3000 kinderboeken, hiervan had slechts 7 procent een Aziatisch uiterlijk volgens Children’s Cooperative Book Center. De boeken die wel een Chinees of Aziatisch-Amerikaans karakters hadden, waren erg gefocust op cultuur en gingen niet over de gekke, herkenbare reizen van de hoofdpersonen.

“Ik wil niet Chinees zijn!”

“Steeds weer vroeg Madison naar boeken die een sterke en grappige hoofdpersoon hadden.”, aldus papa Jerry. “Als ik har probeerde uit te leggen dat het belangrijk is om te lezen over de Chinese cultuur, omdat ze Chinees is, drukte ze de boeken aan de kant en flapte ze eruit: ‘Ik wil niet Chinees zijn’. Het brook zijn vaderhart en bracht hem tot dit geniale plan. Waarom zou hij zelf geen serie boeken uitbrengen over een sterk, grappig klein meisje, die toevallig Chinees is?

Het boekje is geïllustreerd door tekenaar Trisha Hautea. De (kleine) lezers kunnen zich herkennen in hoofdpersoon Pepper als ze bijvoorbeeld een driftbui heeft, omdat ze niet op bed wil. Als Pepper dan teruggaat naar haar kamer komt ze erachter dat ze het leuk vindt om te schilderen. De grote fantasie van Pepper en haar talent neemt haar mee op leuke avonturen door de stad en uiteindelijk wordt ze een wereldberoemde kunstenaar.

Lees ook: De top 10 prentenboeken om voor te lezen

Gelukkig is dochter Madison super enthousiast over het boek. “Ze lijkt het zelfs leuk te gaan vinden om Chinees te leren. Ook vrienden zeggen dat hun kinderen zich herkennen in Pepper”, aldus schrijver en vader Jerry.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen