Waar ben je naar opzoek?

Tips: hoe overleef ik de Kerstdagen?

3 minuten lezen malu Malu Latumeten
Tips: hoe overleef ik de Kerstdagen?

Nu ik deze blog schrijf is het alweer december. De Goedheiligman heeft ons land nog niet eens verlaten of ik schiet al lichtelijk in de stress van het feit dat de kerstdagen er weer aankomen. Nu kan dit wellicht aan mij liggen, maar ik blijf het elk jaar weer een hoop gedoe vinden. Hoe ga ik de Kerstdagen gezellig maken voor mijn gezinnetje en familie maar ook mijzelf niet voorbij lopen? Omdat ik denk (of gewoon heel erg hoop!) dat ik hierin niet de enige ben neem ik jullie mee in mijn  ‘kerst-stress’ en hoe hier zo goed mogelijk mee te ‘dealen’. Help: hoe overleef ik de Kerstdagen?

Waar gaan we heen?

 Begint het claimen van Eerste Kerstdag voor het volgende jaar niet direct tijdens het kerstdiner van dat jaar, dan begint het wel weken van te voren in de familie-groepsapp. Want Eerste Kerstdag moet het zijn. De tweede is te min. Vreemd. Gaat het niet om het samenzijn, ongeacht wélke dag dit is? 

Nog vervelender wordt het als kind van gescheiden ouders of als je zelf een gescheiden ouder bent (of beide!) want; te weinig kerstdagen om iedereen tevreden te houden. Als gezin vieren wij Kerst (over het algemeen) alleen op Eerste Kerstdag (de reden hiervoor lees je in mijn eerstvolgende blog!), maar dit vinden wij helemaal niet erg. Heerlijk een dagje aanrommelen in huis met foute kerstfilms en lekkers op de bank; top!

Mijn advies zou dan ook zijn; denk aan jezelf (en je gezin). Genieten jullie van een kerstontbijt op adres 1, een kerstlunch op adres 2 en het diner ook weer ergens anders en dit op dag twee idem; lekker doen! Is dit niet het geval doe dit dan vooral niet. Je kunt nooit iedereen tevreden houden. 

Wat gaan we eten?

Sommige mensen vinden het fantastisch om een zesgangenmenu in elkaar te flansen voor 23 man. Persoonlijk geniet ik van andere dingen. Uit eten gaan is dan een goede optie; laat eens iemand, die hier zijn beroep van heeft gemaakt, voor je koken. Of ga toch in op de uitnodiging van dat ene familielid. Aanschuiven kan heerlijk zijn! Heb je toch de twijfelachtige eer om de gastvrouw te zijn? Haal de gourmetstellen van zolder en laat iedereen zijn eigen maaltje bakken. Halfgare mini burgertjes en verpieterde champignons; wie is er níét groot mee geworden?! 

Wil je tóch zelf wat koken? Ga dan niet, ik herhaal NIET, experimenteren met nooit eerder gemaakte recepten! Ga voor simpel maar lekker en vooral voor een voor jou bekend gerecht. Kinderen zullen heel vrolijk worden van een ‘kindertafel’; een eigen plekje (aan het eind van de tafel) waar ze hun eigen menu hebben. Laat de kipnuggets maar aanrukken!

Lees ook9 redenen om naar Disneyland te gaan met Kerst

Wat doen we aan?

Van kinds af aan heb ik al moeite met verplicht opgedoft ergens moeten verschijnen. En dan vooral in kriebelende glitterpanty’s en opkruipende rokjes. Grrr! Mijn voorkeur gaat uit naar mijn chill-kloffie maar wil je toch iets meer je best doen? Kies dan voor iets wat bij jou past! Een jumpsuit bijvoorbeeld; super makkelijk en toch feestelijk. Minder makkelijk is die rits aan de achterkant, maar dat is een ander verhaal.

Hoe houd je je kind(eren) happy?

Na de spannende Sinterklaastijd krijgen de kinderbreintjes amper tijd om tot rust te komen. Zelf vind ik het leuk om dan iets actiefs of creatiefs met Yael te doen. Warm aangekleed door de bossen sjezen bijvoorbeeld. Even uitrazen. Of maak samen een kerststukje! Sla een blok Oase (dat groene steekschuim) en dennenappels (van de eerdere boswandeling!) in en laat ze een mooi stuk maken voor op tafel tijdens het kerstdiner. Trots dat ze zullen zijn!

Om het tijdens en na het kerstdiner gezellig te houden is het een idee om de kids, nadat de kipnuggets op zijn, niet te dwingen aan tafel te blijven. Laat ze lekker spelen of, wellicht langer dan normaal toegestaan is, zich op de tablet vermaken. Zo heb je zelf ook tijd om bij te kletsen. Happy kid, happy parent!

Lees ook: Kerst in pyjama: de ideale kerst!

Deel je tips!

Hopend dat jullie iets hebben aan deze tips wens ik jullie allemaal alvast hele fijne feestdagen toe! Vrede op aard én aan tafel tijdens de kerstdis. Dit schrijvend besef ik dat ikzelf ook écht iets met mijn eigen tips moet doen. Mijn jumpsuit ligt al klaar! Nu nog een ‘rits jij mij even open-buddy’ zien te vinden…

Photo by Burak K from Pexels

Malu Latumeten

Ik ben Malu, getrouwd met Gino en mama van Yael (geboren in 2012).
In mijn blogs lees je over wat mij bezig houd in mijn dagelijks leven als werkende mama met een zoontje met autisme en TOS.
Direct, open en met altijd een vleugje humor en zelfspot.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen