Waar ben je naar opzoek?

Steeds meer kinderen hebben moeite met schrijven

1 minuut lezen Marian Alons
Steeds meer kinderen hebben moeite met schrijven

Of het nu komt doordat de Nederlandse taal steeds moeilijker wordt of dat het aan de ontwikkeling van de kinderen ligt: onze kinderen hebben het steeds moeilijker met schrijven. Vaak kan het schrijfprobleem met behulp van een therapeut worden opgelost of erger kan worden voorkomen.

Hoe erg is het probleem eigenlijk? Een op de drie basisschoolkinderen ervaart moeite met het leren schrijven. Bijna de helft van de leerlingen heeft na het einde van groep 4 een moeilijk leesbaar of onduidelijk handschrift. Volgens onderzoek rammelt het schrijfonderwijs.

De middelbare school

Ook op middelbare scholen is het een probleem aan het worden. Er zijn vaak kinderen in de klas die zo moeilijk schrijven, onduidelijk of langzaam, dat ze de les niet kunnen volgen. Kinderfysiotherapeut Anneloes Overvelde: “Bij het schrijven worden niet alleen taalkundige vaardigheden, maar ook motorische vaardigheden gevraagd. De kinderen hebben vooral aandacht nodig voor de motorische kant van het schrijven.” Er moet veel geoefend worden met het schrijven, zodat deze slome of moeilijk leesbare schrijvers de lessen kunnen bijbenen.

Lees ook: Jongetje leert schrijven door liedje van Gwen Stefani

Op de lerarenopleidingen is het leren schrijven naar de achtergrond verdwenen. De komst van de tablets en de laptops is daar een belangrijke reden van. Terwijl 10 jaar geleden (weet je nog van vroeger) het schrijven echt onderdeel was van de les.

Volgens schrijfexperts wordt het belang van het schrijven onderschat. Juist het luisteren én schrijven is zo van belang. Door die combinatie onthouden de leerlingen de lesstof beter, dan dat ze aantekeningen maken op een computer.

Hoe is het handschrift van jouw kind(eren)?

Bron: AD.nl

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen