Waar ben je naar opzoek?

Stamceldonor; daar red je levens mee!

2 minuten lezen Anne
Stamceldonor; daar red je levens mee!

Mensen die (levensbedreigend) ziek zijn, KINDEREN die levensbedreigend ziek zijn. Je moet er niet aan denken. Vaak overkomt het ‘die ander’, maar wat als jij of één van je dierbaren ‘die ander’ is?

Stel dat jij of je beste vriendin, man, je kind een stamceldonatie nodig heeft om beter te kunnen worden? Wist jij dat de kans heel erg klein is dat je dan een donor vindt? Voor patiënten die een stamceltransplantatie nodig hebben, zijn stamcellen van een gezonde donor van levensbelang. En JIJ kan het verschil maken!

Heb jij al gehoord van stamceldonatie?

Eerlijk gezegd wist ik tot voor kort niet eens dat je ook stamceldonor kan zijn. Bloed geven, ja, orgaandonor, ja. Daar had ik van gehoord en heb ik mijn keuzes in gemaakt. Toch was stamceldonatie nieuw voor mij. Terwijl het juist zo belangrijk is! Ik zou er niet aan moeten denken dat mij, als jonge moeder, of mijn man of kinderen of andere dierbare naaste zo vreselijk ziek wordt, dat een stamceldonatie nog een enige uitweg is. En dat de kans dat je dan dus een geschikte donor kan vinden verschrikkelijk klein is! Gelukkig is er steeds meer kennis en draagvlak over dit onderwerp en beseffen steeds meer mensen hoe belangrijk het is om je te registeren als donor. Doe zoals ik en geef je op!

Lees ook: Moeder houdt terminaal ziek kindje in haar buik om bijzondere reden.

Wat cijfers

Ieder jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Ook veel kinderen overkomt dit helaas. Een patiënt met leukemie of een andere ernstige bloedziekte kan genezen door middel van een stamceltransplantatie.

Nog steeds is het niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende stamceldonor te vinden. De kans dat je een donor binnen de familie van de patiënt vindt, is slechts 30%!  Vaak moet men dus op zoek naar een niet-verwante stamceldonor. En juist daaraan is er in Nederland een heel groot tekort. In Nederland zijn slechts 143.000 mensen stamceldonor! En dan is de kans dat een willekeurige patiënt met een willekeurige donor ‘matcht’, ook nog eens minder dan 1 op 50.000. Iedere aanmelding is dus van levensbelang!

Wat is stamceldonatie?

Het is lastig uit te leggen wat stamceldonatie precies is. Vandaar een korte video met uitleg:

Het is vooral belangrijk dat je je aanmeldt. De database moet zo groot mogelijk worden, zodat de kans op een match voor een doodziek persoon wordt vergroot. Ga naar de website van Matchis en meld je aan. Je moet tussen de 18 en 51 jaar zijn en in goede gezondheid verkeren. Dan krijg je een medische vragenlijst die je moet invullen.

Daarna krijg je een pakketje met wattenstaafjes thuisgestuurd. Daarmee neem je heel simpel, wat wangslijm af. Zo wordt je weefseltypering bepaald en die wordt geregistreerd in een internationale databank. Weet dat een registratie je niet verplicht uiteindelijk ook te gaan doneren. Die keuze blijft ten alle tijden vrijwillig.

Lees ook: Bloedend moederhart: met gierende banden naar het ziekenhuis.

Waar wacht je op?

Oproep:

Wij zijn op zoek naar mensen die zelf of in hun naaste omgeving ervaring hebben met stamceldonatie. Wil jij jouw verhaal doen op Love2bemama en dit onderwerp daarmee nog meer bekend maken? Laat het ons dan weten en stuur een mail!

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen