Waar ben je naar opzoek?

Lieve ouders, smeer je kinderen alsjeblieft goed in!

1 minuut lezen Marian Alons
Lieve ouders, smeer je kinderen alsjeblieft goed in!

Het bruine kleurtje dat kinderen krijgen in de zomer is niet zo gezond als we denken! De National Health Service van Engeland adviseert ouders om hun kinderen goed in te smeren na een onderzoek, waaruit blijkt dat 40% van de kinderen weleens is verbrand!

We vinden insmeren wel belangrijk en nemen vaak ook nog wel een petje mee als we met de kids op stap gaan, maar dat is volgens Engels onderzoek dus niet genoeg. We weten niet hoe schadelijk de UV-straling echt is! De onderzoekers onderzochten duizend ouders met kinderen onder de 11 jaar. 40% Van de onderzochte kinderen is weleens verbrand!

Lees ook: Goede zonbescherming voor kinderen

Ook als je kindje niet verbrand, maar ‘gewoon’ bruin wordt, is de zon niet ongevaarlijk! Veel ouders weten dit niet en denken dat alleen de rode kleur gevaarlijk is. En dat zijn er best veel: 40% van de ouders denkt dat het geen kwaad kan als hun kind ‘alleen maar’ bruin wordt van de zon.

Te relaxed

De ouders zijn te relaxed en smeren niet vaak genoeg en goed genoeg in. 20% Van de ouders begint pas met insmeren, zodra ze zien dat hun kind aan het verbranden is. Andere ouders beginnen pas met insmeren als hun kind erom vraagt, ook zo’n 20%. Dit zijn best schokkende cijfers. Zeker als je je bedenkt dat een het verbranden op jonge leeftijd een belangrijke oorzaak kan zijn van huidkanker, wat zich op latere leeftijd ontwikkelt.

Ook werden de kinderen zelf ondervraagd bij dit onderzoek. Van de kinderen van 8 jaar en ouder krijgt 23% zelf de verantwoordelijkheid om zichzelf in te smeren. En dat kan best gevaarlijk zijn. Want snappen kinderen wel hoe vaak er ingesmeerd moet worden?

Gevoelige kinderhuid

Een kinderhuid is veel gevoeliger dan een volwassen huid. De directeur van NHS raadt daarom aan om tenminste met een zonnebrandfactor 30 in te smeren. Maar het is beter als kinderen helemaal niet in aanraking komen met UV-straling.

Lees ook: Pas op met water uit de tuinslang!

 

In Engeland is eer nu een campagne opgestart, genaamd Cover Up Mate. Ze willen ouders leren dat het belangrijk is om altijd in te smeren. Of de zon nu schijnt of achter de wolken zit. En die boodschap is ook in Nederland van belang.

Bron: Telegraph                        –                 Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen