Waar ben je naar opzoek?

Kind in groot bed: slapen of opvoeden?

1 minuut lezen Miranda

l2bm slapen opvoeden kind in groot bed

Mijn jongste heeft de eerste 18 maanden niet doorgeslapen. Minimaal vijf keer per nacht, meestal vaker, stond ik op om hem te troosten, voeden of om hem zijn speen terug te geven. Nu begrijp ik nog niet helemaal hoe ik die tijd ben doorgekomen, want wanneer ik nu maar een keer per nacht uit mijn slaap word gehaald, voelt dat al als een gebroken nacht. 

Mijn bed

De peuter is nu bijna een kleuter, nog drie maanden tot hij vier jaar wordt. Bijna iedere nacht wordt hij nog wakker, maar tegenwoordig begint hij dan niet te huilen, nee, hij kruipt bij mij in bed. Soms ongemerkt, dan zie ik het pas in de ochtend, vaak word ik er wel wakker van.

Kind in groot bed

En dan? Wat doe ik? Niks. Ik wil slapen. En wanneer ik niks doe, dan kan ik snel verder slapen. Mijn bed is 180 cm breed, ik slaap er dus niet minder om wanneer hij aan de andere kant van het bed ligt. Toch wil ik dit patroon wel een keer doorbreken, maar ik weet niet hoe. Ik heb ‘s nachts gewoonweg geen zin in opvoeden. Wanneer ik hem terug breng naar zijn eigen bed, ben ik ten eerste al weer wakker, omdat ik uit bed moet. Dan gaat meneer natuurlijk ook nog protesteren. Dat gaat geheid enige tijd kosten en met een beetje pech wordt zijn zus dan ook wakker.

Adviezen

Natuurlijk krijg ik hier regelmatig, gevraagd en ongevraagd, adviezen over. “Je moet dat niet toelaten”, “leg hem gewoon terug, jij bent de baas”, “je moet doorzetten, dan ben je er zo vanaf”. Vooralsnog doe ik niks met die adviezen. Ik heb nog niet de gouden tip, dus ik kies slapen. Opvoeden doe ik overdag wel en wie weet, op een dag denk ik: “Hee, we slapen al tijden iedere nacht door.” Of is dat wishfull thinking?

>> Lees ook: Samen slapen (met kind)

Reacties
 • tjitske zei

  Hier ook hoor, en dan heb ik al geen kleuters meer. Mijn dochter doet het onderhand niet meer mijn zoontje (6 jaar) wel. Famke is er zo maar mee opgehouden en als ik denk vannacht echt even niet zeg ik dat tegen Tygo als ik hem naar bed breng, dan gaat het ook goed.

  Vind het vaak stiekem wel gezellig (manlief daarintegen niet) straks willen ze het zelf niet meer…..

 • Angela Scholtus zei

  Ik dacht dat het aan mij lag maar gelukkig ben ik dus niet de enigste die hiermee te maken heeft … Hij wordt automatisch wakker en kruipt in ons veel te kleine bed 1.60 breed

 • Marisa zei

  Joh uiteindelijk gaat ook deze fase weer voorbij! Dan voelen ze zich te groot om bij mama en papa te slapen

 • Son zei

  Cultureel gebonden, dat even ter zijde. Ons zoontje mag bij ons komen liggen in de nacht. Wij hebben ook een breed bed 🙂

  • Linda zei

   Wij hebben 2,5 jaar geleden een nieuw bed gekocht. Het is een extra groot bed geworden. 2.20 m bij 2 meter. En ik vind het heerlijk! Ook als er geen kinderen bij ons in bed liggen. Onze middelste is echt dramatisch met slapen af en toe en komt regelmatig bij ons liggen. Het gaat vanzelf een keer over denk ik.

 • Anne zei

  Hier hetzelfde. Mn zoontje is bijna 2. Er zijn nachten dat hij doorslaapt alleen meer die hij wakker word. We leggen hem al snel tussen ons in omdat we dan zelf heel wat meer slaap krijgen en hij net zo!

 • sandra zei

  Het is een fase…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 10 maanden geleden
 • 4 minuten lezen