Waar ben je naar opzoek?

Seksuele voorlichting op school. Wat wel/niet?

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Seksuele voorlichting op school. Wat wel/niet?

flowers and bees1

Deze week werd er aandacht gevraagd in de Tweede Kamer voor betere seksuele voorlichting op scholen. Ter gelegenheid kwam Goedele Liekens (blijkbaar hebben we geen andere sexpert in Nederland) opdraven om voorlichting te geven aan Tweede Kamer-leden. Ze hebben tenslotte toch niks anders te doen dan kijken naar Dokter Corrie van Schooltv. Toch?

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben helemaal voor goede voorlichting. Ook ben ik van mening dat het goed is dat kinderen weerbaar worden gemaakt. Vier op de tien meisjes heeft blijkbaar te maken met grensoverschrijdend seksueel gedrag. Dat is schrikbarend veel. 40%. Hoe is dat mogelijk?

De vraag is of dat niet eerder komt door onze oversekste maatschappij dan door gebrek aan voorlichting? Alles moet maar kunnen en alles is normaal. Porno. Reclame voor overspel. De ene na de andere F*CK*NG dit en dat, klinkt je om de oren. Irritante rappers hebben het over seks alsof het niks is. En dat is precies wat Goedele en de Rutger Stichting ook lijken te doen.

Weerbaarheid of promotie van seks?

Is de seksuele voorlichting zoals zij die voorstaan, er wel één is van weerbaarheid? Of is het eerder ter promotie van seks op jonge leeftijd, omdat dit dan blijkbaar ‘normaal’ is? Zou de voorlichting zich niet beter kunnen toespitsen op respect. Respect voor elkaar, gedragsnormen en waarden, die ervoor zorgen dat jongeren gewoon weten wat wel en niet kan?

Wat nu aan onze kinderen wordt meegegeven, is dan: “Weet wat de consequenties zijn van je seksuele gedrag. Bepaal zelf wat je wilt. Doe geen dingen waar je geen zin in hebt.” That’s it.
Te beperkt mijns inziens. En dan mag je me van de oude stempel noemen, maar seks gaat toch over veel meer dan dat? Genieten van en met elkaar in geborgenheid en uit liefde. Trouw. Samenzijn. Waarom krijgen kinderen dat niet mee?

Met 11 jaar seks?

Kinderen krijgen al vanaf tien jaar te maken met seksuele voorlichting. Nu vind ik dat nog niet eens zo’n ding, maar de manier waarop? Daar schrik ik van. Het schijnt dat op sommige scholen 10-jarigen al leren hoe een condoom om een penis te doen. Dat is toch veel te vroeg? Die vraag stelde ik ook op Twitter. Krijg ik als reactie dat het net op tijd is, omdat sommige kinderen al op hun 11e aan seks zouden doen.

Wat? En dat vinden we normaal?

Voor mij valt het in dezelfde categorie als kindbruiden. Ik krijg er een heel misselijk gevoel bij en een nare smaak in mijn mond. Het gaat hier over KINDEREN! Direct werd ik belerend terecht gewezen door een andere Twitteraar. Die vond dat ik met een opgestoken vingertje kwam. Ben je voorstander, dan ben je zo vooruitstrevend. Hou je er een andere mening op na, dan ben je in ene niet meer van deze tijd. En oh ja, dan geldt ook de vrijheid van meningsuiting eigenlijk niet voor jou… Leuk hoe dat werkt.

Hoe dan wel?

Seksuele voorlichting vanuit respect voor elkaar. Het kan echt. Wonderlijk gemaakt is zo’n methode. Ja. Het is christelijk. Nou én? Kinderen leren er tenminste mee om op een normale manier over deze onderwerpen met leeftijdsgenoten te praten. De weerbaarheid van kinderen wordt in deze methode ook versterkt. Zo krijgen ze mee om hulp te vragen als ze geen veilige thuissituatie hebben of zelfs misbruikt worden, hetzij thuis of elders. Ik denk zelf dat deze methode 100 malen beter werkt dan Goedele, en de hele Rutger stichting en “Dokter Corrie” bij elkaar.

Daarbij ligt er gewoon een schone taak voor ons als ouders. Wij leven onze kinderen ten slotte voor. Wij zijn de eersten die te maken krijgen met hun vraagtekens en die enorme nieuwsgierigheid naar alles. Prachtig toch? Het lijkt me best wel lastig, maar ook zo mooi. De meeste kinderen zijn uit liefde geboren. Hoe mooi is de liefde en de seks die daarbij hoort? Om dat mee te mogen geven aan je eigen kind, dat is toch bijzonder?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen