Waar ben je naar opzoek?

Mama… Waar komen baby’s vandaan?

3 minuten lezen Sandra
Mama… Waar komen baby’s vandaan?

Hoewel seksuele voorlichting aan kinderen geven is eigenlijk heel gewoon is komt het vaak op een geheel onverwacht moment op je pad. Ik vind het vooral een uitdaging om op het ‘moment suprême’ meteen de juiste woorden paraat te hebben.

Wat zeggen de experts over seksuele voorlichting aan kinderen geven?

Experts zeggen vaak ‘vertel je kind niet waar hij niet om vraagt’. Nou, daar heb ik geen boodschap aan. Nu we het er toch over hebben. Ik gooi er juist nog wat extra informatie bovenop. Je kunt het maar alvast een keer gehoord hebben. De vragen die ik erover krijg vallen me alles mee. Of liever gezegd tegen. Ze tonen er eigenlijk veel minder interesse in dan dat ik had verwacht.

Mam, wat is een vibrator?

Een tijdje geleden besloot ik na maanden weer eens even naar RTLBoulevard te kijken. Even een moment voor mezelf. Maar nee hoor, ook dit rustmomentje was mama niet gegund. Naar aanleiding van een film, die over 50 grijze tinten, werden ineens de 3 meest verkochte seksspeeltjes onder de desk vandaan getrokken. Waaronder een vibrator waar uitgebreid over gesproken werd. Dezelfde dochter (9 jaar inmiddels) zat naast me op de bank. Er ging van alles door mee heen. Wat nu? Weg zappen? Of aan laten staan? Misschien hoort ze het wel niet! Nog voordat ik een plan had kwam hij al: “Mam, wat is een vibrator?” Ik gooide snel de altijd werkende wedervraag erin: “Wat denk je zelf?” Nadat ik daarmee enige bedenktijd had gekregen om de juiste woorden te kiezen heb ik dochter voorzien van een antwoord.

Kan school het niet even doen?

Vorig jaar kwam dochter 1 (toen 8 jaar) ineens thuis met het verhaal dat Prins Carnaval een verhaal in de klas had voorgelezen dat ging over een ‘piemelmuts.’ Ja, na enige navraag te hebben gedaan bij dochter leek het verhaal echt te gaan over een condoom. Ze zat toen in groep 6. Een paar weken geleden kwam dochter nummer 2 (8 jaar, groep 5) ook thuis van school. “We hebben nieuws uit de natuur gekeken. Volgende week gaat het over tongen”, waarop ik er, na enig doorvragen, achter kwam dat het niet over je tong ging maar over tongzoenen. Okay dacht ik bij mezelf…

Moet je je als ouder steeds bedenken wat je daar nu weer mee aan moet. Kan die school dat niet even melden allemaal? Maar ja, ook wel makkelijk eigenlijk. Ik moet al zoveel doen als moeder alleen. Best handig als ze een onderdeel van dit stuk opvoeding ook even op school behandelen. Het is toch algemene ontwikkeling? Zaten we nu maar op de basisschool van mijn vriendin. Daar geven ze seksuele voorlichting in de klas. Is de basis in ieder geval gelegd. Wanneer zou dat gepast zijn. In groep 7?

Of dokter Corrie?

Onlangs hoorde ik pas van het bestaan van Dokter Corrie. Nooit geweten dat dit een onderdeel was van schoolTV weekjournaal. De hele ophef rond dit programma heb ik dan ook totaal gemist. Er werd een petitie ondertekend door duizenden ouders die tegen de seksuele voorlichting waren van dokter Corrie. Dat verbaast mij eerlijk gezegd. Ik zag juist mogelijkheden om vorm te geven aan mijn seksuele opvoeding. Op zondagavond verzamel ik nu standaard al mijn kinderen. Waarop dochter nummer 2 en 3 heel erg enthousiast zijn geraakt. Zoon en dochter 1 wat minder. Te laat begonnen met voorlichten, waardoor het te ver van hun afstaat zo lees ik ergens.  Maar. Vanaf nu is dokter Corrie bij ons op zondagavond vaste prik.

 

Hoe pak jij de seksuele voorlichting aan? Vind je dat seksuele voorlichting wel of niet thuis hoort op de basisschool? En. Wat vind je eigenlijk van dokter Corrie?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen