Waar ben je naar opzoek?

Schoolreisjes horen speciaal te zijn, toch?

2 minuten lezen Ik ben Helga
Schoolreisjes horen speciaal te zijn, toch?

Mijn dochter is vier en gaat volgende week voor het eerst op schoolreisje. Uiteraard heeft zij nog geen idee wat het is of wat ermee bedoeld wordt. Mama daarentegen was toch wel erg nieuwsgierig waar de reis naartoe zou gaan. Om me heen hoorde ik verschillende pretparken en dierentuinen de revue passeren. Naarmate de datum naderde, hoe groter mijn nieuwsgierigheid werd.

Gister was het dan eindelijk zover. Een week voor mijn dochter voor het eerst in de welbekende bus zou stappen kregen we te horen waar de reis naartoe zou gaan. Ik heb de brief wel drie keer moeten lezen want ik kon het niet geloven. Mijn idee van een schoolreisje stamt nog uit mijn eigen basisschoolperiode, maar blijkbaar is er in de loop van de jaren toch het een en ander veranderd.

Lees ook: Oeps! Meisje vergeten na schoolreisje

Geen leuke dierentuin waar ze oog in oog komen te staan met de ‘vreemde’ dieren. Ook geen pretpark waar ze uren in de rij kunnen staan terwijl ze de zak snoep, welke ze van thuis hebben meegekregen, binnen tien minuten naar binnen werken. Geen voorpret voor het ‘onbekende’. Nee, mijn dochter gaat op schoolreis naar een indoorspeeltuin!

In juni, terwijl het heerlijk weer is, gaan zij naar een schreeuwpaleis BINNEN. Met als klapper op de vuurpijl dat de voorpret van het uitzoeken van de zak met snoep eveneens niet door kan gaan. Dit omdat ze, behalve een eventueel setje schone kleding, niets mee mogen nemen.

Een brief met uitleg waarom ze daarheen gaan.

Eerlijk is eerlijk, mijn dochter is vier en die is gek op die schreeuwpaleizen, dus zij zal zich hoe dan ook wel vermaken en daar gaat het om. Toch? Mijn telleurstelling werd er echter niet minder om. Mijn vermoeden is dat de school zelf ook wel begrijpt dat dit niet het meest leuke uitje is want de brief wordt afgesloten met: “Met oog op de veiligheid hebben wij hiervoor gekozen en uit ervaring blijkt dat de kinderen zo’n speelplaats heel erg leuk vinden”.

Lees ook: De Wondere Wereld van het indoor speelparadijs

Wanneer je uit moet gaan leggen dat kinderen het vast wel leuk gaan vinden heb je wat mij betreft het ‘schoolreis-plankje’ volledig misgeslagen. Het scheelt wel dat ik daarna hoorde dat er oudere groepen zijn die als schoolreisje naar de natuurschool gaan. Een dagje aan zee waar ze alles leren over de dieren daar en zelfs met een schepnetje mogen ‘vissen’. Toen ik dat hoorde vond ik die binnenspeeltuin opeens zo gek nog niet.

Sommige dingen veranderen nooit!

Dus helaas, geen voorpret met het uitzoeken van snoepjes. Geen spanning bij het inpakken van het tasje. Geen verre bestemming naar iets onbekends. Maar al met al toch een leuke dag voor mijn dochter. Misschien ben ik als kind wel gewoon verwend met mijn schoolreisjes. Misschien moet ik eraan wennen dat het er tegenwoordig iets anders aan toe gaat. Waar ik in ieder geval wel naar uit kijk en wat nooit zal veranderen is de ‘lege’ bus die straks terug zal komen met allemaal oververmoeide kleuters die net voor ze het plein op rijden allemaal achter en onder de stoelen duiken. Ik heb mijn ‘paniek’ gezicht al geoefend, want sommige dingen die veranderen nooit!

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
 • Marije zei

  Ik snap het helemaal!
  Vorig jaar gingen onze kinderen naar de natuurschool op schoolreisje en had ik idd ook zoiets van Tsja..
  Ondanks regen hadden ze een superdag!
  Dit jaar staat de efteling op het programma, misschien wel dankzij(de lagere kosten van)de schoolreis van vorig jaar?
  Stiekem vind ik het nu best mooi dat het de kinderen niet uitmaakt waar ze heen gaan en het vooral onze gedachtes zijn hierover;zij maken er toch wel een leuke dag van!

 • Erika zei

  Hier doen ze 3 jaar iets dicht bij huis en 1x per 4 jaar iets groots en duurder. Vorig jaar zijn ze met de hele school naar de efteling geweest. Dit jaar gaat de jongste naar een plaatselijke speeltuin ( wel lekker buiten ) en de oudste naar avifauna.

  Hier zouden ze heel blij worden van een indoor speeltuin , maar met deze warme temperaturen is dat eigenlijk best een beetje sneu. Je zweet daar nu naar buiten toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen