Waar ben je naar opzoek?

20x Geografische babynamen om inspiratie op te doen

4 minuten lezen Marian Alons
20x Geografische babynamen om inspiratie op te doen

Het kan best moeilijk zijn om een leuke, creatieve naam te verzinnen voor je baby. Je kunt je kind vernoemen naar een familielid, je inspiratie uit de natuur halen of natuurlijk uit Disneyfilms. Maar waarom zou je je kind niet een demografisch tintje meegeven? Landen en steden zijn helemaal hip als inspiratiebron. 

Zo kun je stiekem de romantische plekjes uit jullie relatie verstoppen in de naam van je kind. En of dat dan de plek is waar jullie voor het eerst zoenden, je ten huwelijk werd gevraagd of waar de baby is verwekt (de verwekplek): dat moet je lekker zelf weten.

Meisjes:

1. Chelsea
Een populaire naam in Engelstalige landen, maar waarom niet in Nederland? Het is een wijk in Manhatten in New York, maar ook een stadsdeel in Londen.

2. Florence
Met deze fleurige meisjesnaam kun je alle kanten op. Het betekent ‘bloeiend’ en komt natuurlijk van de Italiaanse stad. Je zou ook een kleine aanpassing kunnen doen naar Floor, Fleur, Florien of Floortje.

Lees ook: 10 meisjesnamen geïnspireerd door Moeder Natuur

3. India
Nou is de naam India nog niet heel populair als meisjesnaam, maar look-a-likes Indi of Indy, stijgen wel in populariteit! De namen klinken niet alleen mooi, maar de betekenis is ook: mooi/schitterend.

4. Nancy
Deze Franse plaats is ook een erg mooie meisjesnaam. Het betekent ‘genadig’ of ‘lieflijk’. Je kan de naam nog ietsje stoerder maken, door de ‘y’ in te wisselen voor de ‘e’, zoals bij presentatrice Nance Coolen.

5. London
Van de ene Europese hoofdstad naar de andere. In Engelstalige landen scoort deze naam veel hoger in de namenlijst, maar toch willen we deze je niet onthouden. Het is een erg stoere meisjesnaam, die net als Paris ook aan jongetjes kan worden gegeven.

6. Savanna(h)
Deze zomers-klinkende naam doet het steeds beter in Nederland. Je kunt ‘m met een -h aan het eind schrijven of ‘m lekker achterwege laten. Het is afkomstig van een Amerikaanse plaats en in het Spaans betekent het heel poëtisch ‘boomloze vlakte’.

7. Britt(any)
Afkomstig van Groot-Brittanië doet de naam Britt het al jaren goed in ons land. Ook kan de naam Brittany (of andere schrijfwijzes) betekenen ‘afkomstig uit Bretagne’, Frankrijk dus!

8. Sydney
In 2002 kende deze naam z’n hoogtepunt, vernoemd naar de stad in Australië. Wederom is deze naam geschikt voor jongens en meisjes. Verder betekent het: uitgestrekt landschap langs de rivier.

9. Asia
Zoals je kan raden is deze naam vernoemd naar het werelddeel Azië. Het komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent ‘verrijzenis’.

Lees ook: Populairste babynamen eerste kwartaal 2017

10. Sharon
Deze van oorsprong Israëlische naam betekent in het Hebreeuws ‘recht’ of ‘gelijk’. Sharon is een kustregio in Israël tussen Karmel en Jaffa. Ook is Sharon een Amerikaanse plaatsnaam. Je kunt deze naam ook schrijven met een dubbele ‘r’, Sharron dus.

Jongensnamen:

1. Jordan
Deze stoere unisex naam is op alle fronten geografisch. Het komt van het land Jordanië, de Amerikaanse stad Jordan of de rivier de Jordaan. Maar je kunt natuurlijk je eigen twist eraan geven. In Amsterdam kennen we immers ook de wijk de Jordaan. Het betekent ‘stroom’ of ‘afdalen’. Afkortingen Jord en Joord kunnen ook.

2. Finn
Deze Scandinavische naam, kun je afleiden uit Finland. Het is eigenlijk een Ierse naam met de betekenis ‘wit, blond’. Deze naam is erg populair de afgelopen jaren. In 2016 stond de naam op plek nummer 6 en werd ‘ie 640x gegeven.

3. Timor
Waarschijnlijk wist je het niet, maar Timor is een Indonesisch eiland. Bekend van danser en jurylid Timor Steffens. Je kunt ‘m ook afkorten tot Tim, Timmy of Timo.

Lees ook: Vreemde babynamen; lieve ouders what were you thinking?!

4. Jasper
Jasper is een Canadese en Amerikaanse plaats. Daarnaast kun je ook gaan voor andere schrijfwijzes, zoals Jesper, Casper of Kasper. Het betekent: ‘schatbewaarder’.

5. Lucca
Ook Lucca is een mooie stad in Italië. De naam spreek je uit als ‘Loeka’, maar voel je vrij om er toch ‘Luuka’ van te maken. Overigens kun je de naam inkorten zoals je wilt: Luc, Lux, Luca of het Hollandse Luuk.

6. Milan
Misschien had je er nog niet zo snel aan gedacht, maar deze populaire jongensnaam, kun je natuurlijk uit de Italiaanse stad Milaan halen! De naam doet het al jaren goed en betekent ‘genadig’. Je kunt ‘m nog romantischer maken met een -o aan het eind (Milano).

7. Roman
Italië is een bron van mooie, romantische namen. Julia is een erg populaire naam in Nederland, maar haar grote liefde Romeo doet het niet zo best. Een leuke variatie daarop is Roman of Romain. Beiden afgeleid van de hoofdstad Rome.

8. Tiel
Wil je liever een echt Hollands tintje aan je kindje geven? De Gelderse stad Tiel is ook tevens een jongensnaam. Vind je dit te overduidelijk? Dan kun je ook gaan voor Tijl, je weet wel van Tijl Beckand (de cabaretier en presentator).

Lees ook: Het gaat goed met Jesse en Alexander. Sybrand daarentegen…

9. Paris
Als je aan demografische namen denkt, kun je niet om de naam Paris heen. Bekend van tv-ster Paris Hilton, maar natuurlijk ook van de Franse hoofdstad voor romantiek en liefde en is dat niet toepasselijk? Overigens is dit een unisex naam, die ook erg leuk is voor meisjes.

10. Ede(n)
Om er nog maar even een Hollandse naam in te gooien. De stad Ede kan ook een mooie inspiratiebron zijn voor je babynaam! Vind je Ede of Eden iets te saai? Variaties genoeg: Ed, Edo, Eduard of Edward. Het betekent ook nog eens ‘rijk beschermer’.

Vind jij geografische namen mooi? Ken je nog meer namen die geïnspireerd zijn door landen of steden?

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
  • Britt zei

    De naam Britt (#7) komt niet uit Groot-Brittannië, maar is van Scandinavische afkomst 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen