Waar ben je naar opzoek?

Ik zou je zo graag willen zeggen dat…

3 minuten lezen Claudia Verhey
Ik zou je zo graag willen zeggen dat…

IMG_20160413_083325

Lief klein, groot meisje van me,

Gisteren heb ik je na een voor jou eindeloos durende en voor mij omgevlogen zomervakantie weer naar school gebracht. Je gaat al naar groep 2, het eerste jaar is omgevlogen. Met gezonde tegenzin en allebei nog niet helemaal in het juiste ritme zijn we er toch in geslaagd op school te arriveren voor de deur van de klas weer dicht ging.

Na een honderdtal extra knuffels, liet ik je achter bij je lieve juf, een vingertje in je mond om op te knagen. Dat doe je altijd als je dingen een beetje spannend vind. Vanachter het raam blijf ik nog even naar je kijken. Je ziet er nog een beetje verloren uit, maar ik weet dat het goed komt, bij deze lieve juf en met al je vriendjes en vriendinnetjes van wie de eersten al weer een lach op je gezicht toveren. Ik zou je van achter de deur nog zoveel willen zeggen, zoveel willen leren. Maar ik weet ook dat je dat zelf moet ondervinden, zelf moet uitvogelen hoe het in de wereld werkt.

Lees ook: Je eerste dag op school

Wees maar niet bang

Ik zou je zo graag willen zeggen dat je niet bang hoeft te zijn. De wereld is een prachtige plek om te ontdekken met allemaal boeiende en inspirerende mensen om tegen te komen. Voor nieuwe en onbekende dingen hoef je niet bang te zijn. Stap vrij de wereld in en laat je niet leiden door angst. Dat is een slechte raadgever. We spreken af dat mama wel bang is voor ons beiden, oké? Voor de dingen waarvan we weten dat ze gebeuren maar die ik zo lang mogelijk bij je weg wil houden. Ik zal je er niks van laten merken, beloofd. Pinky promise.

Je bent het mooiste wat me ooit is overkomen

Ik zou je zo graag willen zeggen dat je prachtig bent zoals je bent. Laat niemand je wijsmaken dat je lelijk bent, dik, dun, te klein, te groot, stom, dom, saai, druk, of welk negatief oordeel mensen ook maar over je kunnen verzinnen. Het is niet waar. Je bent uniek zoals je bent, zoals jij is er geen een; je bent het mooiste wat me ooit is overkomen. In de rest van je leven zullen mensen je misschien uitlachen, zwart maken of gemeen behandelen; bedenk dan dat dat meestal meer zegt over hen dan over jou. Doe er niet aan mee. Blijf altijd je nieuwsgierige, lieve zelf en benader anderen zoals je zelf ook benaderd wil worden.

Je kunt alles wat je wilt

Ik zou je zo graag willen zeggen dat je alles kan (worden) wat je wilt. Mensen gaan je nu of later misschien naar beneden halen, onzeker maken, aan jezelf laten twijfelen. Zeggen dat iets niet kan omdat je een meisje bent of dat iets wat je graag wilt je nooit gaat lukken omdat je klein/groot/blond/bruin/wat dan ook bent. Luister niet naar ze. Het is namelijk niet waar. Je kunt alles worden wat je wilt worden, als je maar alles geeft wat je hebt. Wil jij de eerste minister-presidente van Nederland worden? Gaat lukken. Wil jij als eerste vrouw voorzitter worden van de Raad van Bestuur van een technische universiteit? Als jij dat wilt, gaat dat lukken. Wil je vrachtwagenchauffeur worden? Ga ervoor! Laat niemand je vertellen hoe het hoort en wat bij jou past. Dat weet je zelf het beste.

Lees ook: Dit wil ik mijn meiden meegeven voor later!

Iedereen is gelijk!

Dat brengt me op een ander punt: laat niemand je vertellen dat je iets niet mag omdat je een vrouw bent, een bepaald geloof wel of niet aanhangt, of door welke kleur je hebt. Onderdrukking, geweld, manipulatie, mishandeling; ervaar je iets wat er op lijkt, maak dat je wegkomt. Niemand heeft het recht om jou pijn te doen, op welke manier dan ook. Zie je anderen in je omgeving die dit overkomt, help ze dan. Iedereen op deze wereld is gelijk.

Iedereen is gelijk en iedereen is anders

Iedereen op deze wereld is gelijk en iedereen op deze wereld is anders. Leer houden van de verschillen en laat je er door inspireren. Dat begint al in je klas. Vergeet daarbij nooit dat je in de basis prachtig bent zoals je bent. Ook al zit er een deur tussen, dat kan mama vanaf hier haarscherp zien!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen