Waar ben je naar opzoek?

Schermtijd: de adviezen van deskundigen

2 minuten lezen Marian Alons
Schermtijd: de adviezen van deskundigen

Veel ouders worstelen met de het aangeven van grenzen voor hun kinderen wat betreft schermtijd. Want tja, soms lijkt een tablet (of een ander apparaat) de enige uitkomst om een woede-aanval te temperen. Voor veel ouders zijn tablets, smartphones en de televisie dan ook echt een uitkomst. Hoe gaan de bekende papa’s en mama’s er eigenlijk mee om?

Lees ook: Zijn smartphones en tablets gevaarlijk voor kinderen?

Nou, Prins William en Kate Middleton van het Verenigd Koninkrijk hebben de iPads verbannen uit huis (uh paleis). De ouders zien het als speelgoed voor papa en mama en dus niet voor de kinderen. Allebei groeiden ze zelf op zonder gadgets en moesten ze zichzelf vermaken. William en Kate zijn groot fan van ‘gewoon’ speelgoed, buitenspelen en moedigen het daarom dan ook van harte aan.

De 4-jarige George vindt het leuk om te fietsen samen met zijn papa. Zijn zusje Charlotte(2) helpt mama Kate graag mee in de keuken (alhoewel we nemen aan dat ze vooral speelt met de potten en de pannen op de vloer, terwijl mama kookt).

Er zijn meer bekende stellen die alert zijn op niet te veel schermtijd voor hun kinderen. Realityster Kim Kardashian: “Nu de kinderen ouder zijn dan twee jaar, sta ik het toe dat ze een bepaalde tijd spelletjes mogen spelen en televisie mogen kijken.” Ze hebben thuis een ‘speelkamer’, dus mogen ze per week een half uur videospelletjes spelen en in het weekend een uur.

Lees ook: Ik ben ‘die moeder’ die de iPad als oppas gebruikt

Actrice en zangeres Jennifer Lopez heeft een systeem bedacht. Ze noemt het ‘Sunday Funday’. Haar negenjarige tweeling Max en Emme mogen alleen gebruik maken van de tablet en het spelen van videospelletjes op zondagen. Jennifer: “Ze wilden alleen nog maar op die apparaten zitten, de hele tijd. En op de zondag mogen ze er zo veel mee spelen als ze willen.” De zondag is voor haar een relax-dag. Terwijl de kinderen online spelletjes spelen, doet J. Lo even een dutje.

Maar wat zeggen de deskundigen?

The American Academy of Pediatrics(AAP) heeft een richtlijn opgesteld voor de schermtijd gelinkt aan de leeftijd van de kinderen. Komt ‘ie:

– Voor kinderen die jonger zijn dan 18 maanden oud adviseert de AAP om schermtijd te vermijden. (Behalve video-bellen)
– Kinderen die tussen de 18-24maanden oud zijn doen er goed aan om alleen met hun ouders samen tv te kijken (of iets op de tablet). Zo kunnen de ouders uitleggen, waarnaar ze kijken.
– Voor kinderen die 2-5 jaar oud zijn moet de schermtijd beperkt blijven tot maximaal 1 uur per dag.
– Kinderen die ouder zijn dan 6 jaar moeten in overleg met hun ouders de schermtijd bepalen. De ouders moeten er opletten dat de slaap en lichamelijke beweging van een kind niet gestoord wordt.
– Ouders zouden een apparaten-vrije zone moeten instellen. Een goed idee is bijvoorbeeld de eettafel en de slaapkamer.
– Communicatie is zo belangrijk! De ouders zouden een open gesprek moeten en kunnen aangaan met hun kinderen over de veiligheid van het online netwerk.

Lees ook: Ode aan de tablet

The AAP wijst er wel op dat dit niet opgaat voor alle kinderen en alle gezinnen. Families zouden onderling samen moeten werken en een goede balans zoeken. Eigenlijk zou de ouder een soort media-mentor moeten zijn en aan het kind moeten uitleggen hoe het apparaat werkt (en dus niet andersom).

Hoe bepalen jullie de hoeveelheid schermtijd?

Bron: Simplemost         –               Bron hoofdafbeelding: Pixabay

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen