Waar ben je naar opzoek?

Scheiden? Voor papa net zo zwaar als voor mama!

2 minuten lezen Claudia Verhey
Scheiden? Voor papa net zo zwaar als voor mama!

Scheiden doet lijden. Een waarheid als een koe waar volgens mij niemand omheen kan. Hoe goed je het ook met elkaar regelt, hoe eerlijk de afspraken ook zijn, hoe harmonieus de afronding van je huwelijk ook verloopt; het is niet waar je al die jaren geleden voor hebt getekend in bijzijn van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dat doet zeer. 

Liever scheiden en gelukkig dan elkaar de tent uitvechten

Als je eenmaal samen kinderen hebt, wordt het nog pijnlijker. Bij elkaar blijven voor de kinderen, doen we lang niet allemaal meer, en laten we wel wezen: soms is dat maar beter ook. Kinderen zijn beter af bij ouders die apart van elkaar weer een gelukkig leven kunnen opbouwen, dan bij ouders die elkaar de tent uitvechten. Maar uit elkaar gaan, betekent wel dat je voortaan de tijd die je met je kinderen met elkaar moet delen. Gelukkig wordt deze tijd steeds vaker eerlijk verdeeld; volledig co-ouderschap, op basis van een fifty-fifty tijdsverdeling, komt steeds vaker voor. Vaders en moeders kunnen daardoor evenveel tijd met hun kinderen doorbrengen, maar missen daardoor ook evenveel tijd met ze. Er zijn verhalen genoeg van moeders die hun kinderen missen als ze een weekend bij papa zijn, maar niet zo veel verhalen van vaders die hetzelfde doormaken.

Lees ook: Gelukkig gescheiden

Sandors eerste week als papa zonder kinderen

Een van die vaders is Sandor. Sandor beschrijft in zijn column voor Metro, hoe hij ‘s ochtends wakker wordt van zijn vrolijk zingende zoontje. Pas als zijn zoontje het liedje herhaalt en herhaalt, dringt tot hem door dat zij zoontje niet bij hem is, maar bij zijn moeder slaapt, van wie Sandor gescheiden is.

Het is wennen…

Het is wennen voor Sandor, die eerste week, het gapende gat dat zijn niet-aanwezige kinderen achter laten. Sandor zorgt voor zijn kinderen, ook al zijn ze er niet; de gordijntjes worden dicht gedaan, de deur bleef op een kier, en Sandor wenst de kinderen welterusten met een zweefkusje. “Kusje op je voorhoofd, slaap lekker en droom over mooie dingen!” Juist de gewone dingen, waar je normaal gesproken misschien zelfs om zucht of om tot tien moet tellen, worden hier gemist.

Heb vertrouwen; het komt goed!

Uit de column spreekt echter niet alleen gemis, maar ook vertrouwen. Sandor heeft gelukkig veel om handen, genoeg te doen en mooie mensen om zich heen die liefde en gezelligheid brengen. Scheiden is naar, maar samen met anderen kom je er doorheen. Sandor telt de uren af. Wachtend op het moment dat ze er weer zijn. “Geen koffertjes mee. Verder is alles hier. Jullie gaan niet logeren bij papa. Jullie wonen hier. Om de week. Papa staat klaar! Zoals ik altijd voor jullie klaar zal staan.”

De volledige column van Sandor lees je hier bij Metronieuws.

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen