Waar ben je naar opzoek?

Veel ruzie in huis? Maak gevoelens bespreekbaar!

1 minuut lezen Esmee
Veel ruzie in huis? Maak gevoelens bespreekbaar!

Na een weekend snauwen, ben ik het zat! Zoon en dochter maken wel vaker ruzie, dat hoort erbij, maar als ik zelf ook negatief de dag afsluit en eenmaal op bed me schuldig voel – “Wat had ik dan anders kunnen doen?” – is het tijd voor een pas op de plaats… Wat gaat er precies mis?

Veel ruzie in huis

Lees ook: Broer en zus… koningskoppel of eeuwige strijd?

Verschil jongen en meisje

Mijn kinderen zijn zo verschillend. Mijn dochter houdt van kleuren, lezen en tutten met popjes. Mijn zoon daarentegen stoeit graag, speelt met auto’s en dino’s. Dit botst vaak als ze in elkaars territorium komen; letterlijk en figuurlijk! Logisch ook, want het is rustig versus druk.

Moment van bewustwording

Natuurlijk hoort het erbij dat broers en zussen bij elkaar kunnen uit proberen en ruzie maken op zijn tijd, maar er ligt misschien een kans om het te minderen. Dat het in een mate is dat mama het kan laten gaan, het wat vaker vanzelf oplost en er geen scheidsrechter aan te pas hoeft te komen. Dit probeer ik met een hulpmiddel. Elke dag mogen de kinderen een soort overzicht invullen: “Mijn dag was vandaag…” Ze kunnen tekenen, aanvinken en schrijven. Niets is verplicht, maar dan gebeurt er het volgende.

Hoe was mijn dag?

Gevoelens bespreken

Mijn dag was vandaag…

Als ik de eerste dag de formulieren klaar leg, vind ik ze ingevuld op tafel als ik uit mijn werk thuis kom… Ze waren heel enthousiast, vertelt mijn man. Tijdens het eten bespreken we ze en zo doen we dat de rest van de week ook. We bespreken de leuke dingen van de dag, maar ook de minder leuke momenten. Zo maken we hun gevoelens bespreekbaar. Ook als er iets gebeurt onderling.

Lees ook: Vakantieverhalen

Einde van de week

Er hangt een goede sfeer in huis de hele week. Misschien is het nieuwe hiervan interessant en van voorlopige aard, maar ik ga dit volhouden. De kinderen beloon ik door het einde van de week een eigen `collage’ te maken met knipsels uit krant of tijdschrift. Wat ze leuk vinden om te doen… Daar kiezen we samen iets uit voor de week erna. We hebben gekozen om samen te koken en gaan smoothies en saucijzen broodjes maken.

Hoe maken jullie gevoelens bespreekbaar in je gezin?

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen