Waar ben je naar opzoek?

Brief aan mijn toekomstige schoonzoon

3 minuten lezen Claudia Verhey
Brief aan mijn toekomstige schoonzoon

Brief aan mijn schoonzoon

Beste Bram, Loek, Finn, Daan, Hide of Sem, oftewel, lieve toekomstige schoonzoon,

Mijn dochter gaat aan jou haar hart verliezen. Wie weet, ben jij wel een van die jongens die ik nu dagelijks al tegenkom in de klas van mijn dochter, of in de gangen van school, want ben je een paar jaartjes ouder.

Straks ben jij mijn schoonzoon. Als ik naar je vader kijk, weet ik nu al ongeveer hoe je er uit gaat zien. Wie weet ben je slim of sterk, of blijf je voor altijd een beetje schuchter.

Mijn dochter vindt jou de leukste, de liefste, de knapste, de eeuwige.

Hoe dan ook, mijn dochter vindt jou de leukste, de liefste, de knapste, de eeuwige. Het is moeilijk voor te stellen dat mijn lieve kleine dartel met haar glanzende blonde haren, straks een volwassen vrouw is en dan ook de dingen doet die bij het leven van een volwassen vrouw horen; stappen, autorijden, alcohol drinken, misschien experimenteren met het een en ander… Ik ril al bij de gedachte er aan.

Ze gaat de liefde ontdekken

Natuurlijk, hopelijk, gaat ze de liefde ontdekken. Stoot ze haar neus, blijft de liefde onbeantwoord, loopt ze een blauwtje, heeft ze vlinders in haar buik of wordt haar hart gebroken. Maar dan komt ze jou tegen. Ze weet het meteen; dit is hem. Ergens in haar onderbuik voelt ze dat. Iets onverwoestbaars, iets rotsvasts, wat maakt dat ze zeker weet dat dit nooit voorbij zal gaan. Wat maakt dat ze zich definitief van haar vader en mij zal gaan losmaken.

Voor ik haar laat gaan, wil ik je een paar dingen vragen.

Lees ook: Brief aan mijn toekomstige schoondochter

Zul je voorzichtig met haar zijn?

Haar beschermen als ze dat nodig heeft, haar ontzien als ze daar niet om vraagt, haar troosten als ze zich groot wil houden? Zul je je blijven realiseren hoe kostbaar ze is, hoe uniek, hoe kwetsbaar misschien soms en zul je daar rekening mee houden?

Wil je me beloven dat je eerlijk bent?

Dat je geen dingen voor haar achterhoudt, dat je niks voor haar verbergt, dat je haar niet verraadt en haar niet besodemieterd? Dat je je hele ziel en zaligheid geeft, ook als dat betekent dat je dingen van jezelf moet laten zien die je nog nooit aan iemand anders hebt laten zien?

Nu even serieus, mijn beste schoonzoon; ga je je best doen om haar iedere dag aan het lachen te maken? Een onderonsje, de slappe lach? Wil je haar hart vullen met een gouden glimlach, omdat je haar vertedert, verwondert, verrast?

Geef niet op bij de eerste de beste tegenslag.

Mijn dochter is een prinses, maar ook af en toe een pittige dame. Ze zal chagrijnig zijn, verdrietig, boos en onredelijk. Hou vol en geef haar de ruimte, dan zal ze die jou ook geven.

Ik verwacht van mijn schoonzoon niet anders dan dat je haar op handen draagt. Dat je haar vaak complimenten geeft, stimuleert in waar ze goed in is en helpt bij wat ze minder goed kan, aanmoedigt, prijst, knuffelt, verwent en liefkoost zoals alleen de ware dat kan. Besef je wat een cadeau je met haar gekregen hebt. Wees er zuinig op. Zo’n cadeau krijg je maar een keer.

Lees ook: Ik zou je zo graag willen zeggen…

Lieve schoonzoon: Je bent welkom!

Tot slot: voel je welkom. Met mijn dochter krijg je ook een beetje haar ouders er bij: die kritische, verwachtingsvolle maar open en warme mensen, die als jij goed voor onze dochter bent, jou met open armen in ons gezin zullen opnemen.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten.

Lieve groet,

Je toekomstige schoonmoeder.

Bron afbeelding: pixabay.com

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 11 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen