Waar ben je naar opzoek?

Hé rokende papa, dit doet roken met je baby!

4 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Hé rokende papa, dit doet roken met je baby!

betaald stoppen met roken

Het wordt zwangere vrouwen nadrukkelijk afgeraden om te roken tijdens de zwangerschap. Het liefst ook al voordat je zwanger wordt en na de zwangerschap. Maar het roken van vaders is ook slecht is voor de zwangere vrouw en hun kind. Ondanks dit gegeven, vindt de meerderheid het niet nodig om te stoppen, zo blijkt uit een onderzoek van Longfonds. 

Aanstaande en jonge vaders die aan het onderzoek meewerkten, passen wel hun gedrag aan. Zo gaat meer dan de helft buiten roken, maar volgens het Longfonds is dat niet afdoende. “Het is belangrijk dat vaders inzien dat roken, ook al doen ze dat niet pal naast hun baby, toch een risico is voor hun kind”,  zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds tegen Ouders van Nu.

Ventileren helpt niet

In zijn betoog refereert hij vooral aan vaders die binnen blijven roken, want zegt hij: “Wat jij ruikt, komt in ieders longen”, zegt Rutgers. “Ventileren helpt er niet tegen. Schadelijke stoffen blijven hangen in een ruimte, in de gordijnen en in kleding, op meubels en de vloer. Precies daar waar je baby rondkruipt.” Dat is dus tegen de andere helft van de rokende papa’s die het gewoon binnen blijft doen…

Lees ook: Zwanger en roken? Moet je lekker doen!

Foei!

Kortom, papa’s niet meer doen! Ofwel, als je dan toch moet doorgaan met je verslavende gewoonte, mijlenver van je kind gaan staan misschien? Ouders die binnen (ook in de auto) roken snap ik sowieso niet. Anno 2016 is dat gewoon iets wat je niet moet doen. Het is al lang aangetoond dat meeroken even schadelijk (wellicht nog schadelijker) is als (dan) roken. Dat doe je je kinderen toch niet aan?

In mijn tijd was het nog normaal, maar nu is het dat gewoon niet meer. Punt. Dus, hup rokende ouders naar buiten met die stinkstok. Liefst dan ook nog op momenten dat je kinderen het niet zien. Dan heb je het volgende ding ook gelijk getackeld…. want:

Je wilt toch het goede voorbeeld geven?!

Je wilt niet dat je kind later gaat roken? Doe het dan zelf ook niet. Ik weet: makkelijker gezegd dan gedaan. Als ex-roker die zo ongeveer 15 jaar gerookt heeft, weet ik hoe moeilijk het is. Daarmee weet ik ook hoe irritant dit soort onderzoekjes zijn!

Vaak zijn ze eenzijdig, waarbij de roker compleet wordt afgebrand. Nu is roken slecht. Helemaal als je zwanger bent, en is roken rond zwangere vrouwen en kinderen gewoon not done, maaaaaaar… je kunt het ook overdrijven. Die rookpalen van de NS bijvoorbeeld. Zo nodeloos en overbodig als die krengen zijn! Sta je erbij, waait je rook nog alle kanten op. Dus, nutteloos, nodeloos, en straatvervuiling. Need I say more?

roken

Té is gewoon niet goed!

Overal waar té voor staat is niet goed. Té veel roken, té veel drinken, maar ook té overdreven reageren op rokers die gewoon buiten staan te paffen, mijlenver uit de buurt van zwangere vrouw en kind. Eerlijk is eerlijk, liever zou ik niet willen dat mijn kind ooit gaat roken. Ik hoop dat het tegen die tijd gewoon als vanzelf uit de maatschappij verdwenen is… Niet omdat het verboden is, maar omdat kinderen er het nut niet (meer) van inzien, en omdat het gewoon niet cool is… En bovendien, super ongezond. Bah!

(Wel is het heel relaxed. Zucht! 😉

De aantrekkingskracht van roken

Gisteravond op RTL Z de docu gezien De aantrekkingskracht van roken. Erg interessant. Vooral ook hoe de tabaksindustrie erin stond. Ik kreeg tijdens het kijken naar al die rokende mensen die geïnterviewd werden, spontaan wel weer zin in een sigaret. Heel erg. Ondanks alle verschrikkelijke verhalen. Kun je nagaan hoe diep die verslaving kan zitten…!

Kinderen die roken

Meest schrijnende aan die docu vond ik de de kinderen in onder andere Oost-Timor, die gewoon vanaf 10- jarige leeftijd al roken. Dan kunnen we hier met ons politiek-correcte vingertjes gaan wijzen naar rokende vaders, die gewoon keurig buiten roken, maar dan vind ik dit 100x erger. Ach, het is misschien ook de luxe van onze samenleving. De moeders hebben we gehad. Dus verplaatst de aandacht zich nu naar de rokende vakers. Straks wordt roken verbannen van het terras, en wordt roken ook op straat verboden…

Lees ook: Betaald afkicken van roken voor zwangeren! Serieus?

Hoe oud zijn jullie?

Afgelopen woensdag was ik met manlief zonder kinderen in Walibi om even weer het kind uit te hangen. Heeeeerlijk. #Hardgaan 😉 Uit het toilet kwamen twee van die tienermeisjes, ik schat ze een jaar of 13, met felle lippenstift op. Onzeker, schoorvoetend. Vroegen ze aan een studentikoos die zat te roken op een bankje: “Mogen wij misschien een sigaret van jou?” Wat ik niet verwacht had, gebeurde: “Hoe oud zijn jullie?” Waarop direct een streng antwoord volgde: “Nee, sorry, dan kan ik jullie geen sigaret geven.” Kijk. Dat is pas stoer. Toch een positieve verandering, want in ‘onze’ tijd konden deze kinderen met gemak aan sigaretten komen, hetzij kopen, hetzij bietsen. Nu is dat een stuk moeilijker. Zo blijkt wel. Ergens had ik wel medelijden met de verlegen meisjes, die met het schaamrood op de wangen afdropen, maar ik ben hoopvol gestemd voor de generatie die nu gaat komen.

Wat jullie?

Praat mee. Hoe doen jullie het als rokende ouders? Naar buiten of niet? Of ben je gestopt/ probeer je te stoppen as we speak? In dat laatste geval. Veel succes! Mijn motto: Als je maar lang genoeg niet rookt, wordt het vanzelf echt smerig! Echt waar!

Bron beeld: Pixabay

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen