Waar ben je naar opzoek?

Politiek over de ruggen van onze peuters

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Politiek over de ruggen van onze peuters

Peuterspeelzalen gaan sluiten

Bijna had mijn lieve peuter geen peuterspeelzaal meer gehad om naar toe te gaan. Als het aan de heren en dames politici in Montfoort had gelegen, was het Lodewijkje al sinds vorig jaar dakloos geweest. Montfoort had dan geen peuterspeelzaal meer gehad. Met een petitie die breed gesteund werd, staken ze er op het allerlaatste moment een stokje voor.

Daarom deze open brief, want waar zijn we nu in vredesnaam mee bezig?!

Beste heren en dames politici,

De jeugd heeft de toekomst. Wat zeg ik: de jeugd ìs de toekomst! Waarom bent u dan aan alle kanten bezig om op deze toekomst te beknibbelen? Dat begint al aan de basis.

Hier ter plekke in Montfoort merken we het tenminste bij peuterspeelzaal het Lodewijkje. Een prima locatie hadden ze voor onze peuters, met een goed geregelde subsidie, maar nee. De subsidie werd geschrapt, want ja, bezuinigingen en het Lodewijkje moest verhuizen om voor mij onduidelijke redenen en vooral ook smerige politieke spelletjes. Beloftes die niet waar gemaakt werden. Informatie die niet verstrekt werd. Dubbele en ondoorzichtige agenda’s.

Gewoon politiek dus eigenlijk…

Politiek over de ruggen van onze peuters. Dat dan weer wel.

Wat ik niet begrijp. Landelijk wordt er geroepen dat peuters liefst gratis vanaf hun 2e jaar al naar school moeten, tegelijkertijd bezuinigen gemeenten aan alle kanten op peuterspeelzalen. Nu dan weer zouden gemeenten toch juist verplicht voor opvang van onze kleintjes moeten zorgen. In ieder geval voor twee dagdelen per week, zo valt te lezen in het nieuws. Die twee vallen toch niet te rijmen?! Minister Asscher, van waar toch die besluiteloosheid?

U heren, dames politici, lijkt wel op een schizofreen met een narcistisch complex. U wilt zoveel, maar u heeft er zo weinig voor over. U denkt dat alles draait om u, en u ziet in veel gevallen ook al lang niet meer de logica in van uw plannen. Worden eerst alle peuterspeelzalen weg bezuinigd, dan moeten gemeenten nu opeens het weer verplicht aanbieden. Volgt u het nog?

Marktpartij

Dankzij het schrappen van de subsidie werd het Lodewijkje opeens marktpartij. Een organisatie die in eerste instantie een basale positie vervult, gedegradeerd tot commerciële partij en dus gezien als concurrentie. Ook door de naschoolse opvangorganisatie, waarmee het Lodewijkje de huidige locatie deelde.

“Wij eruit, dan ook zij eruit”, zo bedong deze organisatie bij de gemeente. Achteraf werd pas bekend, dat ze geen open kaart hadden gespeeld. Ze zouden zelf namelijk ook peuteropvang gaan doen. Dan ben je er natuurlijk bij gebaat als een ‘goedkopere’ peuterspeelzaal verdwijnt.

Wanneer het om de bezuinigingen gaat, valt de gemeente Montfoort nog niet eens zoveel kwalijk te nemen, want bezuinigingen zijn overal. De verstrengeling van belangen die een rol hebben gespeeld, geven alleen een nare bijsmaak. Is het daarbij logisch voor zo’n peuterspeelzaal, wanneer de subsidie wordt ingekort, om dan ook maar een schop na te geven in de vorm van een huurverhoging?

Had het aan u gelegen, heren en dames politici, dan hadden ze ook op straat gestaan.

Dat ze nu tegen een hoge huur mogen blijven tot eind 2016, daar moeten ze u dan maar op hun blote knietjes voor danken? In de pers met grote koppen: Het Lodewijkje mag blijven. Tegen welke prijs? Dat werd er niet bij gezegd.
De huurverhoging werd recent dan terug gedraaid. Te laat mijns inziens. Het gevoel van de schop na blijft aanwezig! Pijnlijk en overbodig.

Ondertussen betalen alle ouders meer!

Jammer genoeg treft dat dan juist ook de kindjes die het meeste baat hebben bij opvang. Kinderen die al bij voorbaat een achterstand dreigen op te lopen in vergelijking met andere kinderen. Zij kunnen niet meer komen…

Zeker als u zelf kinderen heeft, zou u toch moeten begrijpen dat dit niet deugt, maar nee, uw kinderen gaan natuurlijk naar de beste scholen. Dat kunt u zich wel veroorloven. Verliest u uw baan(tje)? Geen probleem, want met uw wachtgeld zou u eventueel ook nog gerust hun hele universiteitsstudie bekostigen. Dus ach. U zit gebakken, is het niet?

Wat kan dan zo’n peuterspeelzaal u schelen??!

Zou het dan echt?
Alle peuters binnen een termijn van zes jaar gratis naar de peuterspeelzaal? Ik moet het nog zien. Vraag is dan ook weer: tegen welke prijs? Wat leveren we er aan de andere kant weer voor in?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen