Waar ben je naar opzoek?

Peuters naar basisschool: goed voor ontwikkeling?

1 minuut lezen anoukh Anouk Hempenius
Peuters naar basisschool: goed voor ontwikkeling?

De Haagse basisschool Van Ostade opent de deuren voor peuters. Kinderen van 2,5 tot 4 jaar zijn begin oktober welkom, ook al lopen sommigen misschien nog in luiers. De school hoopt hiermee voornamelijk leerlingen te helpen die vanuit huis uit geen of gebrekkig Nederlands leren, omdat zij in een Schilderswijk gevestigd zijn.

De gedachte is: het is voor de hersenontwikkeling essentieel om bij jonge kinderen een brede ontwikkeling te stimuleren. Kinderen kunnen straks dan meekomen in de kleuterklas, omdat hun vaardigheden worden gestimuleerd op jonge leeftijd. Maar: is dit werkelijk goed voor de ontwikkeling van een kind?

Voorkomen is beter dan genezen

Allereerst is duidelijk dat de school bij wil dragen aan de ontwikkeling van kinderen. Om ervoor te zorgen dat ze later mee kunnen komen met de klas geeft de Van Ostadoschool een lesprogramma dat aansluit op de rest van de school. Bovendien is er aandacht voor individuele begeleiding. Dit is een mooi streven, want voorkomen is beter dan genezen.

Lees ook: Met deze tips ben je helemaal klaar voor de basisschool

Maar: gebeurt dit ook echt? In het nieuwsbericht wordt al genoemd dat voorschoolse educatie nauwelijks helpt bij achterstanden. Ondanks dat de punten die als feedback worden gegeven vanuit het onderzoek van Geert Driessen, zoals het beroep doen op ouders, is het nog maar de vraag of dit echt werkt. En dit is eigenlijk pas te testen op het moment dat een kind van de basisschool af gaat.

Natuurlijke ontwikkeling

Naast mijn twijfel over de uitkomst van de proef, ben ik een voorstander van natuurlijke ontwikkeling. Het ene kind pikt dingen nu eenmaal sneller op dan andere. Ieder kind is verschillend. Hoewel het stimuleren van ontwikkeling niet verkeerd is, vraag ik me af of een peuter niet gewoon nog lekker kind mag/kan zijn. Thuis, bij een gastouder of op de peuterspeelzaal spelenderwijs vaardigheden aanleren is toch ook prima? Zo’n ‘groep 0’ op de basis voelt een beetje geforceerd.

Wat vind jij? Is het goed voor de ontwikkeling van peuters dat zij al naar de basisschool gaan op 2,5-jarige leeftijd?

Bron: AD

Reacties
  • Marjon Peuteman zei

    In België gaan kinderen al ruim 40 jaar vanaf 2,5 jaar naar de kleuterschool. Hier is dit dus doodnormaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen