Waar ben je naar opzoek?

Peutermelk: ja of nee?

1 minuut lezen Lisette Bol
Peutermelk: ja of nee?

Op AD.nl verscheen een artikel over opvolgmelk voor dreumessen en peuters. Om kort te gaan: het zou volgens de betrokken kinderartsen beter zijn als baby’s die één jaar worden opvolgmelk blijven drinken in plaats van dat ze overgaan op gewone melk.

Uit onderzoek bleek namelijk dat 20% van de onderzochte kinderen een tekort had aan vitamine D. En dat kan leiden tot een verminderde weerstand en gestoorde botgroei. Ook werd er bij een relatief groot aantal kinderen een ijzertekort geconstateerd. Beide tekorten zouden worden veroorzaakt doordat onze kinderen, over het algemeen, gewoon slechte eters zijn.

Lees ook: Vitamine D tekort tijdens zwangerschap? Meer kans op autisme!

Het Voedingscentrum kwam (gelukkig) vrijwel meteen met een tegengeluid. Laten we een beker gewone (volle) melk eens vergelijken met een beker opvolgmelk (nummer vier). En dat is gewoon te lezen in de tabel met voedingswaarden die vermeld staat op de verpakking. Dan zien we dat er in opvolgmelk inderdaad meer vitamine D en ijzer zit. In gewone melk zit overigens helemaal geen ijzer. Maar in opvolgmelk lijkt van alles wel meer te zitten: suikers, zout, vetten, calorieën…

Misschien wel mooi als je echt een superslechte eter hebt, maar zoals het Voedingscentrum zegt: investeer in je kind beter te leren eten. Want je kunt ze toch ook niet tot hun achttiende opvolgmelk blijven geven?

Lees ook: Vitamine D is belangrijker dan je denkt

Nou is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar hoe voedzaam de opvolgmelk ook is, er gaat niets boven gewoon, gezond en gevarieerd eten. Ook al gaat dat moeizaam. En ook al eten ze maar weinig. Als ze daarnaast niet allerlei lekkere tussendoortjes snoepen dan zullen ze er vast wel genoeg aan hebben.

Misschien is het handig om als ouder nog even een keer te lezen wat je dreumes of peuter nou ook alweer precies nodig heeft om goed te kunnen groeien?

En hebben wij ergens in het begin niet beloofd om onze kinderen, in elk geval tot ze vier jaar zijn, elke dag vitamine D te geven? Als je dat gewoon trouw doet, dan krijgt je kind (uitzonderingen daargelaten) echt geen tekort aan vitamine D. En mocht je kind een tekort hebben aan ijzer, dan is ook dat wel op te lossen met een voedingssupplement of ijzerrijke voeding.

Niet alleen een (in mijn ogen) beter, maar zeker ook een voordeliger alternatief!

Bron hoofdafbeelding: Flickr

 

Reacties
  • Ik denk dat het probleem aan vitamine D te kort eerder de wijten is aan het feit dat ouders hun kinderen overbeschermen tegen een spatje regen door weer een indoor speelparadijs in te duiken. En inderdaad: gevarieerde gezonde voeding is veel belangrijker dan het type melk dat je gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen