Waar ben je naar opzoek?

Pepernotenmarathon part one

3 minuten lezen Claudia Verhey
Pepernotenmarathon part one

Laat ik eerlijk zijn: ik ben niet zo van de superfoodbeweging. Natuurlijk ben ik een groot voorstander van gezond en gevarieerd eten, maar met lange tanden quinoa en boerenkoolsmoothies wegwerken omdat het zo hoort? Nee dank je. Overdrijven doe ik echter ook niet (oké, soms wel, maar dat is voer voor een andere blog). Zo rond de feestdagen kan je helemaal los gaan: de winkels liggen vol met lekkernijen,  zoals kruidnootjes, speculaas en taai taai. Wat zeg ik, de eerste kruidnootjes liggen vaak al in augustus in de winkel, hoe gek wil je het hebben.

Goijibessen, quinoa en superfood move over: het is tijd voor pepernotenpower!

Ik ben een enorme snoepkont, dus zou ik in augustus al beginnen met het kopen (en opeten!) van al dat spul, dan zou ik helemaal dichtgroeien. Dus probeer ik het genieten van dat lekkere spul uit te stellen tot wanneer de feestdagen echt dichtbij komen, en experimenteer ik liefst met het zelf maken ervan. Zelfgebakken smaakt in mijn beleving nog lekkerder, is ontspannend om te doen plus, een hele leuke activiteit om samen met je kinderen te doen! Die van mij vinden het heerlijk om te mogen roeren, bestrooien, mixen en kneden, of bijvoorbeeld de koekjes uit te steken met leuke vormpjes. En hebben ze een keer geen zin om mee te helpen, dan komen ze altijd wel even bij de oven gluren, de beslagkom uit likken of natuurlijk, proeven van het resultaat.

Geen nood, bakken kan iedereen!

Ben je ervan overtuigd dat je absoluur niet kan koken? Geen nood, bakken kan iedereen! En zolang je netjes het recept volgt, kan er eigenlijk niks mis gaan. We beginnen met een supereasy recept voor kruidnoten-speculaasplaatcake.

Claudia to the rescue

Houd Love2BeMama.com in de gaten, want later deze week ga ik onder meer nog zelf borstplaat en kruidnootjes maken, en geen nood, want ook bij de voorbereiding van de kerstdagen laat ik je niet in de steek!

Bak ze!

Plaatcake met pepernoten

Wat heb je nodig?

 • 2 eieren
 • 100 gram suiker of rietsuiker
 • een halve theelepel bakpoeder
 • een snufje zout
 • 100 gram bloem
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
 • handje kruidnootjes

En dan?

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Mix de eieren met de suiker een paar minuten lang totdat het een zachtgele, dikke schuimige massa wordt.
 3. Spatel er dan de (gezeefde) bloem, de kaneel, koek-kruiden, bakpoeder en het snufje zout doorheen.
 4. Hak met een paar keer pulsen in de keukenmachine, de kruidnootjes in grote stukjes (of gebruik de Jamie Olivier manier; doe de kruidnootjes in een diepvrieszak, wikkel die in een theedoek, en mep met een deegroller of een ander zwaar voorwerp een aantal keer opende theedoek. Klaar!).
 5. Spatel op het allerlaatst de gebroken kruidnootjes door het beslag heen.
 6. Schenk het beslag in een kleine vierkante/rechthoekige brownie vorm en strijk glad.
 7. Ik maak meestal een plaatcake, maar je kunt ook zes losse koeken maken. Houd dan een beetje ruimte tussen de schepjes beslag.
 8. Bak de koek in ongeveer 10 à 11 minuten gaar. De bovenkant moet net een beetje kleur krijgen. Laat eerst even een half uurtje tot een uurtje afkoelen voor je hem in (9 of 16) stukjes snijdt. Lekker om mee te geven in de broodtrommel of voor in de pauze!

Ps. Dit recept verdubbel je makkelijk in hoeveelheid, voor als je een voorraadje wilt maken. Ze zijn bij ons namelijk zo op, en kunnen eventueel in de vriezer.

Voor de variatie: voor een “gewone” eierkoek laat je de speculaaskruiden, kaneel en kruidnootjes weg, en voeg je de geraspte schil van een citroen toe. Geen Sinterklaas tintje maar wel wat anders dan normaal! Vervang de kruidnootjes, speculaaskruiden, en kaneel door 50 gram geraspte witte chocolade en een flinke hand gedroogde cranberry’s (of rozijnen).

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen