Waar ben je naar opzoek?

Papa met bijzonder beroep: “Papa heli? Papa ambu? Papa militair?”

3 minuten lezen Jeanine van Brummen
Papa met bijzonder beroep: “Papa heli? Papa ambu? Papa militair?”

Natuurlijk is elke papa bijzonder. Maar sommige papa’s hebben ook nog een bijzonder beroep! Chef-kok in een goed restaurant, militair die op gevaarlijke missies gaat, of een baggeraar die over de hele wereld zijn werk doet. Heel gaaf en stoer allemaal, maar door die bijzondere beroepen loopt het thuis net even anders. In deze serie vragen we mama’s hoe het nou is met zo’n papa met een bijzonder beroep. Jetske vertelt over haar man, die meer dan één bijzonder beroep heeft.

“Beroep? Nou maak er maar gelijk beroepen van! Mijn man is namelijk Flight Nurse op de Search and Rescue helicopter, Ambulance Verpleegkundige EN Regionaal Militair Operationeel Adviseur bij defensie.

Lees ook: Ben je als vader vaak lang weg voor je werk? 6 tips om als gezin op één lijn te blijven

Even terug naar af, anders is het lastig uit te leggen. In 2009 hebben mijn man en ik elkaar tussen 60.000 andere feestgangers ontmoet op festival Mysteryland. Hij militair, ik toen nog werkzaam in de scheepvaart . Nadat we elkaar 5 maanden kenden, ging hij voor 6 maanden op uitzending naar Afghanistan als Algemeen Militair Verpleegkundige. Ik kan je zeggen, dat is een hele bijzondere start van een relatie! Hij heeft hele heftige dingen meegemaakt, van gewonde kindjes en misschien wel de vijand (de Taliban) op je spreekuur krijgen tot het verliezen van directe collega’s in de strijd…

Bij terugkomst was het hem wel duidelijk, defensie bezuinigde en er viel voor hem daar niets meer te behalen. Zijn geluk lag buiten defensie. Hij koos voor mij, geen uitzendingen meer, maar wilde zich nog steeds dienstbaar inzetten voor de medemens. Ambulance Verpleegkundige is wat hij wilde worden. Eerst een specialisatie volgen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis en na een jaar de wagen op.

Toch bleef het kriebelen. Het werk is prachtig, maar wat kan nog meer worden behaald? Een vacature kwam vrij als Flight Nurse bij de SAR helicopter. Niet te verwarren met de gele Lifeliner die komt als er een ongeluk is gebeurd op land. Eigenlijk nog wat jong en onervaren, maar door zijn opgebouwde ervaring vanuit zijn defensieverleden en zijn goeie babbel (want die heeft hij!!) kreeg hij deze baan. Hij redt nu niet alleen mensen met de ambulance (nog steeds voor 40%), maar ook met de helicopter vanaf booreilanden, schepen in nood en mensen die zelf in nood zijn geraakt aan de kust, zoals zwemmers en surfers.

Lees ook: Als papa 5 maanden op reis gaat…

Toch mistte hij het werk bij defensie wel. Het wereldje en cultuur zijn zo bijzonder. Daarom is hij als reservist terug bij defensie en nu in dienst als Kapitein: Regionaal Militair Operationeel Adviseur. Dit betekent dat als er calamiteiten zijn, er iemand van defensie bij wordt gevraagd om advies uit te geven op het gebied van defensie. Bijvoorbeeld, er is een overstroming geweest en er zijn legerbedjes nodig. Dat regelt hij dan. Dit is voor erbij, ongeveer 10 werkdagen per jaar.

Ikzelf werk als HR -Adviseur 4 dagen in de week bij een bedrijf wat zich heeft gespecialiseerd in het behandelen, begeleiden en coachen van mensen met ASS (Autisme Spectrum Syndroom). Beide in de zorg maar heel anders! De stabiele factor in huis ben ik met een papa die onregelmatige werktijden heeft. De vliegdiensten duren 24 uur. Dat betekent dat hij dus een nachtje niet thuis is. Dit gebeurd ongeveer 3x in de twee weken. Maar ook op de ambulance zelf werkt hij onregelmatig. Ook nachtdiensten dus. Gelukkig heeft hij wel elke vrijdag zijn papa dag waar zowel vader als zoon van genieten!!

Sinds 2014 zijn we getrouwd, in maart 2015 kregen we onze zoon Cas, die zo trots op zijn papa is! Papa Heli, papa Ambu, papa Militair hij kan het allemaal zeggen!!! En vraagt, als papa hem in de ochtend niet komt wakker maken maar mama, want dat is toch minder interessant, waar papa is… “Papa heli?” “Nee Cas vandaag is papa op de ambulance!” “Papa Ambu! Cas ook ambulance!!!” Ja, ik snap het wel… Deze jongensdroom uit een jongensboek, dat wil iedere zoon voor de toekomst!

Lees ook: Geordende chaos en rustige hectiek

Een zeer bijzondere loopbaan, maar zich altijd inzetten voor de medemens. Of het nu in Afghanistan of op Texel is, het redden van mensen in nood is wat als centraal onderwerp en rode draad door zijn leven loopt. We zijn als familie super trots op hem!”

Bron foto’s: Jetske

Reacties
  • Voor een kind is het dan net of jouw papa brandweerman Sam zelf is. Hoe stoer is dat! Haha. Leuk om te lezen en wat een nobele beroepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen