Waar ben je naar opzoek?

Overgevoelig voor pinda’s? Gewoon pindakaas geven!

2 minuten lezen Linda van den Berg
Overgevoelig voor pinda’s? Gewoon pindakaas geven!

Overgevoelig voor pinda's? Gewoon pindakaas geven!

Mijn nichtje van vier is overgevoelig voor pinda’s. Toen ze drie was, adviseerde de huisarts om alle noten uit haar menu te schrappen. En dus mocht ze tot haar grote verdriet geen pindakaas meer eten. Maar een paar maanden geleden adviseerde haar kinderarts plotseling iets heel anders: gewoon pindakaas eten! Eerst een klein beetje en als dat goed gaat meer. Hoe zit dat?

Tot voor kort was de richtlijn dat je kinderen met een mogelijke overgevoeligheid helemaal geen pindaproducten mocht geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die als baby al last hebben van andere allergieën of eczeem.

Maar uit recent onderzoek blijkt dat het mijden van pindaproducten waarschijnlijk averechts werkt. Deze week stond er weer een stuk over in de Volkskrant. Daarom adviseren Nederlandse kinderartsen tegenwoordig om baby’s vanaf vier maanden pindaproducten te geven. Dit advies geldt ook voor andere voedingsmiddelen die allergische reacties kunnen veroorzaken, zoals koemelk en gluten.

Voedingscentrum

Ook het Voedingscentrum adviseert sinds februari 2015 om pindaproducten niet te mijden bij jonge kinderen. Op hun website schrijven ze: ‘In verschillende onderzoeken leek het mijden van pinda’s door jonge kinderen met een verhoogd risico op een allergie, de kans op een pinda-allergie niet te verlagen, maar eerder te verhogen.’

Wees wel alert op tekenen van overgevoeligheid (overgeven, diarree, verstopping, eczeem, darmkrampen en slechte eetlust). Overleg met je huisarts als je denkt dat je kind overgevoelig is. En oppassen met hele noten natuurlijk, in verband met verslikkingsgevaar.

Uitzondering

Een echte pinda-allergie kan heel gevaarlijk zijn. Daarom geldt dit nieuwe advies niet als:

  • je familieleden hebt die in het verleden heftig reageerden op pinda’s;
  • één van je andere kinderen echt een pinda-allergie heeft;
  • je baby constitutioneel eczeem heeft.

Is het advies volgend jaar dan niet weer anders?

Ik schreef het al eerder: ik merk dat mensen om mij heen niet goed weten wat ze nog moeten geloven van voedingsadviezen: eerst slibden je aders dicht van eieren en nu mogen ze gewoon. En spinazie mag je ineens weer opwarmen, maar rode wijn blijkt (helaas) toch niet zo gezond.

Ik ben zelf biomedisch wetenschapper. Ik heb na tien jaar mijn pipet voor een pen verruild (of eigenlijk voor mijn laptop). Nu volg ik als wetenschapsjournalist het biomedisch onderzoek op de voet. Ik kan onderzoeksresultaten dus beter plaatsen dan iemand die er niet voor geleerd heeft. Je moet je realiseren dat de inzichten veranderen en dat wetenschap altijd een tussenstand is. En dat betekent inderdaad dat er over een jaar een nog grotere studie kan verschijnen waaruit blijkt dat het allemaal toch iets genuanceerder ligt.

En dus?

De huidige tussenstand is dat je een overgevoelig kind beter gewoon pindaproducten kunt geven, zelfs al vanaf vier maanden. Maar als je het niet vertrouwt, overleg dan met je huisarts!

En mijn nichtje? Die smult weer lekker van haar boterham met pindakaas!

Bronnen: de Volkskrant, Voedingscentrum

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen