Waar ben je naar opzoek?

Elke dag je kind wassen is helemaal niet goed voor de huid

2 minuten lezen Marian Alons
Elke dag je kind wassen is helemaal niet goed voor de huid

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat ouders zich schuldig voelen als ze hun kind(eren) niet dagelijks wassen. Maar het is helemaal niet goe voor de huid om elke dag te douchen.

Onderzoeker en dermatoloog Marjolein Leenarts deed onderzoek naar het wassen van kinderen en de schuldgevoelens die ouders (misschien) zouden hebben. In totaal heeft ze 1021 mannen en vrouwen ondervraagd. Hiervan zegt bijna 70% hun kind dagelijks te wassen. Van de overige ouders gaven 1 op de 4 aan dat ze zich hierdoor wel een slechte ouder vonden.

Lees ook: Tips om handen wassen bij kinderen te stimuleren

Een opvallende uitkomst is dat van de ouders die hun kind niet elke dag wassen, mannen zich vaker een slechte ouder vinden dan vrouwen. 26% van de mannen tegenover 16% van de vrouwen. Dermatoloog Leenarts adviseert om niet elke dag te douchen, omdat het een gewoonte is. Ouderwets met een washandje bij de wastafel is beter.

Uitzondering: Kinderen die in de puberteit komen kunnen zich beter wel goed wassen. Rond de puberteit beginnen bepaalde zweetklieren bij de oksels en de schaamstreek te werken, het vocht daaruit kan een stinkende zweetgeur kan veroorzaken. Als ouders merk je dit snel genoeg en kun je je kind erop wijzen. Van de respondenten gaf 14% aan wel eens te zijn aangesproken door andere ouders over de hygiëne van hun kind.

Lees ook: Wanneer is je kind een puber?

Elke dag wassen en douchen is helemaal niet goed voor je huid. Het is voor je hygiëne niet nodig, want het droogt je huid zelfs uit! Toch denkt 1 op de 10 Nederlanders dat eczeem een teken is van gebrekkige verzorging. Terwijl dat juist niet zo is. Een veel voorkomende oorzaak van eczeem is het overmatige handen wassen en douchen.

Dermatoloog Leenarts legt uit: “Door watercontact droogt de huid namelijk uit. Dat klinkt tegenstrijdig. Na een heet bad of warme douche verdampt het water en trekt het vocht mee uit de huid.” Hierdoor krijg je in de winter vaker en sneller een droge huid. Je huid heeft dan extra te lijden door weer en wind.

Lees ook: Heerlijk badderen met natuurlijke kinderverzorging

Zo’n 25% van de ondervraagden vindt het vies om alleen met water te wassen. Dermatoloog Leenarts raadt het juist af om te veel zeep te gebruiken. Het kan namelijk de beschermende vette laag op je huid aantasten, waardoor het uitdroog-effect nog groter wordt. Het beste is om je huid te wassen met een product op oliebasis.

Bron: Dr. Leenarts

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Reacties
  • Ik geloof inderdaad dat te veel wassen niet goed is, maar zou het nooit toepassen. Ikzelf kom de deur niet uit als ik niet in bad of douche ben geweest en mijn kinderen dus ook niet. #nietgezondwelhygiënisch
    😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen