Waar ben je naar opzoek?

Ouders raakte in problemen door teveel ontvangen kinderopvangtoeslag

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Ouders raakte in problemen door teveel ontvangen kinderopvangtoeslag

Waarschijnlijk heb je het wel meegekregen; op dit moment is het veel in het nieuws. Ouders die teveel kinderopvangtoeslag hebben ontvangen en weggezet zijn als fraudeurs, willen inzagen in hun dossier. Ze denken dat ze onterecht toeslagen voor kinderopvang terug moeten betalen en krijgen nu van de Belastingdienst eindelijk inzage in hun dossier. Helaas is het kwaad al geschiet en zijn hierdoor vele ouders in de problemen gekomen. Doordat ze weggezet zijn als fraudeurs komen ze niet in aanmerking voor een persoonlijke betalingsregeling, schuldvermindering of schuldsanering.

Tot 125.000 euro terugbetalen

Het is te triest voor woorden hoe deze ouders behandeld worden. Ze krijgen allemaal het verwijt van de Belastingdienst dat er sprake zou zijn van grove schuld of opzet betreft het aanvragen van kinderopvangtoeslag waar ze achteraf geen recht op zouden hebben. De Belastingdienst werkt geen centimeter mee en wanneer ouders bellen voor opheldering krijgen ze simpelweg geen antwoord. Betalen moeten ze. Tot op de laatste cent moet het bedrag terugbetaald worden. Dat kan oplopen van 47.000 euro tot wel 125.000 euro. Er is een gezin die hierdoor al alles kwijt is geraakt. Ze konden hun huis niet meer betalen en wonen bij hun moeder in.

Lees ook: Inge en haar gehandicapte zoontje leven van de bijstand

Inzage in dossier

Onder leiding van Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) en tientallen ouders is er een protestactie georganiseerd. Bij het belastingkantoor in Rotterdam staan de ouders voor de deur omdat ze inzage willen hebben in hun dossier. Ze willen weten op basis waarvan zij als fraudeur zijn bestempeld. Niemand kan het ze namelijk uitleggen en het enige wat ze te horen krijgen is dat ze moeten betalen. Ze willen nu eindelijk opheldering!

Er is zelfs een gastouderbureau, wat bemiddelde voor een moeder, veroordeeld voor fraude. De desbetreffende moeder moest haar naheffing a 125.000 euro wel gewoon terugbetalen en daarbij ook nog alle eerder ontvangen toeslagen.

Achterdocht blijft

Uiteindelijk heeft staatssecretaris Snel vanuit Den Haag naar Rotterdam gekomen om in gesprek te gaan met de ouders. Hij heeft toegezegd dat ze binnen een maand hun dossier thuisgestuurd krijgen. Toch blijft de achterdocht bij ouders. Ze zijn bang dat ze hun dossier niet ‘eerlijk’ ontvangen. Vader Joe ten Cate geeft aan dat het is al eerder aangetoond dat de Belastingdienst fraudeert met bewijs om mensen veroordeeld te krijgen… Dus wie zegt dat ze nu wel eerlijk zijn?

Bron: Trouw | Photo by Startup Stock Photos from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen