Waar ben je naar opzoek?

Orde in de chaos

2 minuten lezen Nicolette
Orde in de chaos

Ruim je kamer nou eens op

Gek worden we er af en toe van. Heb je net het hele huis aan kant, komen de kinderen thuis van het buiten spelen, sporten of gewoon van school en dan begint het weer.

Een heel spoor vanaf de plaats waar ze binnen komen tot de plek waar ze neerploffen. Jassen over een stoel, schooltassen lukraak op de grond gesmeten en schoenen één voor één achter elkaar in de volgorde waarin ze zijn uitgetrokken.

Wij onderzochten een aantal manieren om de rommel in huis tegen te gaan, zonder er de hele dag mee bezig te zijn. Oftewel ieder moet een beetje meewerken. Opruimen kun je aanleren. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Begint je baby net de wereld om zich heen te ontdekken, betrek ze dan direct bij het opruimen van het speelgoed. Ze kunnen het zelf nog niet, maar leren wel dat een speeltje niet altijd op de grond ligt. Je kunt het ook terugvinden in de la of speelgoedbox. Kinderen denken nou eenmaal niet aan gevolgen. Zodra ze iets zoeken, en daarbij rommel maken, denken ze niet aan de gevolgen van alle spullen die ze oppakken en weer ergens anders loslaten dit rommel veroorzaakt. Maak het kinderen daarom makkelijk om hun spullen op te ruimen

In de gang of de plek waar de kinderen het huis binnen komen, vanuit het sporten of vanaf school, zorg je voor een handige kinderkapstok. Hang een aantal haakjes naast elkaar op ooghoogte voor je kind. Eventueel kun je de haakjes markeren met symbolen of stickers; het ene haakje is voor de schooltas, de andere haakjes zijn voor de jassen. Ook in hun eigen kamer kun je het aanleren dat ze hun spullen geordend houden. Zorg voor gemakkelijke opbergers, Leuke oude legerkisten zijn ideaal voor in een jongenskamer, ze kunnen hun speelgoed er gemakkelijk in kwijt. En het kost niet veel moeite om het erin te stoppen. Laden onder een bed zijn ook ideaal om spullen in op te ruimen. Daarnaast maak je een rijtje leuke haakjes aan de muur of aan de zijkant van de kast. Superhandig om ’s avonds hun kleren aan te hangen die nog een dagje mee kunnen. Voor meiden koop je bij de Ikea superhandige vakkenkasten met opbergdozen om erin te zetten. Je kunt natuurlijk ook elders kijken voor de opbergers. Leuke rieten manden zijn ook erg leuk in zo’n kast en geeft een mooi romantisch sfeertje.

DIY opbergers

Wil je zelf een speelgoedkist of andere opberger maken voor je kind? Oude fruitkisten geef je gemakkelijk en snel een nieuw kleurtje. Ook erg leuk zijn de opruimboxen gemaakt van oude keukenkastjes. Verbazend snel en makkelijk gemaakt. Je vind de instructie hier.

Betrek je kind altijd bij het opruimen. Zodra je zelf alle spullen opruimt is je kind steeds zijn speelgoed kwijt. Zodra het is gevonden leggen ze het terug op de plek waar het in hun beleving hoort. Op de grond! Zodra je je kind betrekt bij het opruimen en “samen” een plekje ergens voor zoekt, zal het uiteindelijk het stuk speelgoed weer op die plek terugzetten. Het hoort daar immers.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

  • 1 dag geleden
  • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

  • 1 dag geleden
  • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

  • 1 dag geleden
  • 4 minuten lezen