Waar ben je naar opzoek?

Opvoeden? Laat het mij zelf doen!

3 minuten lezen Leonie
Opvoeden? Laat het mij zelf doen!

Je bent nog maar net bevallen, of de eerste ongevraagde tips en adviezen slingeren je al om de oren. Hoewel de meeste opmerkingen of vragen wellicht goed bedoeld zijn, komen er ook vragen op je afgestormd van mensen die het zelf toch heel anders zouden doen, of in het verleden hebben gedaan.

En dat mag! Want het mooie aan opvoeden is dat jij als ouder zelf mag bepalen hoe jij je kind wilt opvoeden. Dus zolang je als ouder zorgt voor een veilige, liefdevolle opvoeding is er geen reden om te luisteren naar de strikte, misschien wel ouderwetse, ongevraagde tips en adviezen van buurvrouw Rie om de hoek.

Lees ook: De 7 beste adviezen aan een onzekere moeder

Toch blijft het soms lastig om je als kersverse moeder niets van die fronsende wenkbrauwen of afkeurende blikken aan te trekken. Zeker wanneer het je eerste kindje is. Alles is nieuw, je bruist van de moedergevoelens die je eerder niet kende en de onzekerheid slaat soms ineens flink toe. Toch adviseer ik je: ga op je eigen gevoel af!
Wat vind JIJ belangrijk? JIJ als moeder weet echt wel wat goed is voor je kindje. Dus negeer die fronsende wenkbrauwen en afkeurende blikken. Volg je eigen gevoel!

“Moet die kleine niet in bed liggen?”

Een veel gehoord discussiepunt van deze tijd is bijvoorbeeld de slaapplek van de baby.
Na een onrustige nacht is je kleine spruit net lekker in slaap gedommeld in de box, staat ineens buurvrouw Jannie van vijf hoog op de stoep:
“Moet die kleine niet in bed liggen? Slapen doe je toch niet in de box?”

PARDON? MOET? Van wie MOET jouw kleine in bed slapen? Is dit een eis van Trump? Heeft onze beste Willem gebeld? Of heeft mevrouw Jannie er op de vijfde verdieping zelf last van dat jouw kleine junior in de box ligt te slapen?
Zolang hierover in ons land geen verplichte regel is vastgesteld en jij het als ouder goed vindt dat je kleintje in de box, in de kinderwagen, of gewoon lekker op je buik slaapt, is dit helemaal prima!

Lees ook: Evelyn Struik: “Eigenlijk ben ik heel slecht in opvoeden”

“Huiluurtje? Goed voor de longen!”

Een ander veel gehoord discussiepunt gaat over de welbekende huiluurtjes!
Is je baby overdag nog zo’n tevreden, voorbeeldig engeltje. In de avond verandert hij in een verdrietig klein draakje. Huilen huilen huilen!

Je baby huilt echter niet om jouw te plagen! Hij moet alle indrukken van de dag verwerken, en wellicht komen daarbij ook nog wat krampjes om de hoek kijken. Een totaalpakket waar je als baby zijnde alleen maar van kan HUILEN!
Een bekend advies van vroeger luidt: “leg maar in bed, het gaat vanzelf wel over. Dit huiluurtje is juist goed voor de longen!”

Hoewel hier veel onderzoek naar gedaan is en er tegenwoordig andere adviezen gegeven worden, zijn er nog altijd mensen die niets van de uitkomsten van dit onderzoek af willen weten. Zij houden zich vast aan het advies van vroeger. Prima, maar ook hier geldt: doe als ouder waar jij je goed bij voelt, of eigenlijk: waar ook je kindje zich goed bij voelt! Baby’s kun je de eerste weken echt nog niet verwennen, dus vind je het fijn om je kleintje tijdens het huiluurtje dicht bij te je te hebben, doe dit dan lekker!

Opvoeden? Het houdt niet op!

Eén ding is zeker. Het opvoeden houdt voorlopig nog niet op. De komende jaren zal je dus maar moeten wennen aan die fronsende wenkbrauwen en afkeurende blikken. Door vele onderzoeken zullen de adviezen vanuit bijvoorbeeld het consultatiebureau de komende jaren vast nog geregeld aangepast worden. Dus het is maar de vraag hoe onze eigen kinderen later hun jonge kroost weer opvoeden. En zullen we het er dan altijd mee eens zijn? Vast niet! Maar laten we dan nu alvast afspreken dat we onze wenkbrauwen in het gareel houden, onze blikken thuis laten, en we de zin: “dat deden we vroeger wel anders” niet zullen uitspreken!

Lees ook: 21 x Opvoeden op zijn Surinaams

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen