Waar ben je naar opzoek?

Oorontsteking, wat is nu eigenlijk het protocol?

3 minuten lezen Ik ben Helga
Oorontsteking, wat is nu eigenlijk het protocol?

Ik was uiterst verbaasd op alle reacties naar aanleiding van mijn blog over de dertigste oorontstekingen van mijn dochter. Zo veel reacties van mensen die, net als ik, met een kluitje het riet in gestuurd werden. Allemaal moeders die naar huis gestuurd werden met neusspray en een paracetamolletje. Talloze kindjes die, schreeuwend en huilend van de pijn maar “even door moesten bijten”. Schandalig was het eerste wat in mij opkwam.

Pijn laten leiden lijkt de norm te zijn.

Ik dacht dat ik een van de weinige was en het gewoon niet zo getroffen had met mijn huisarts. Maar niets bleek minder waar. Uit alle reacties blijkt dat het tegenwoordig de norm is. Door de hoeveelheid reacties ben ik eveneens gaan kijken wat nu precies de norm is. Zo ben ik terecht gekomen op de site van het Nederlandse Huisartsen Genootschap. En wat ik daar las, zorgde ervoor dat mijn bloed ging koken.

Wat blijkt? De norm is heel anders dan de werkelijkheid!

Enkele punten die in de norm staan met mijn persoonlijke ervaring erbij:

 • Instrueer ouders contact op te nemen als de symptomen niet binnen 3 dagen minder worden.
  (Toch worden wij keer op keer weg gestuurd, zelfs na 3 weken constante pijn).
 • Schrijf GEEN decongestieve neusspray voor!
  (Laat mij nu juist verteld worden dat ik neusspray met xylomatazoline MOEST nemen, je raadt het al, een decongestieve neusspray!)
 • Overweeg antibiotica bij kinderen jonger dan 2 jaar met een dubbelzijdige oorontsteking.
  (die overweging hebben ze hier bijna 20 keer dus niet gemaakt)
 • Instrueer ouders terug te komen bij uitblijven verbetering 48 na start antibioticum. (En ik werd zes dagen na AFLOOP van de kuur niet eens gezien en kreeg te horen dat ik bovengenoemde neusspray maar moest geven).
 • Geef bij een loopoor via trommelvliesbuisjes oordruppels.
  (Helaas kregen wij van de huisarts orale antibiotica, welke dus ook totaal niet hielp. De druppels van de KNO-arts daarentegen boekte binnen twee dagen inderdaad wel succes).

Lees ook: Mama’s: Ga naar de dokter!

Bij de volgende zaken dient er doorverwezen of geconsulteerd te worden met een KNO-arts:

 • Bij uitblijven verbetering oraal antibioticum.
  (Was bij ons dit keer en eerdere keren ook het geval, maar geen doorverwijzing ontvangen)
 • Persisterend loopoor na behandeling met antibioticum.
  (Weer een check, maar wederom geen doorverwijzing gezien)
 • VERWIJS BIJ DRIE RECIDIEVEN PER HALF JAAR OF VIER PER JAAR NAAR EEN KNO-ARTS

Vooral die laatste zorgde ervoor dat ik lichtelijk ontvlambaar was. Waarom heb ik dan jarenlang moeten smeken voor een doorverwijzing? We hadden al twee jaar eerder (deels) van die ellende af kunnen zijn. Want ondanks dat de buisjes niet dé oplossing blijken te zijn, helpt het wel. Mijn conclusie is dus dat we onnodig lang hebben moeten tobben. En als ik de reacties mag geloven, vele ouders met mij!

Terug naar oorontsteking nummer 30 en jullie tips

Het laatste woord is hier dan ook nog niet over gesproken, te beginnen met een klacht bij mijn huisarts. Helaas lost dat het probleem nog niet op, dus ga ik ook met de tips die jullie mij gaven aan de slag. Zo was stoppen met melkproducten een veel gegeven advies. Bij de reacties werd ook de Osteopaat veelvuldig genoemd, maar ook simpele, weinig ingrijpende veranderingen zoals oordoppen en druppels werden geopperd.

Lees ook: Dit bericht van een kinderarts over vaccinaties gaat viraal!

Allemaal tips van ervaringsdeskundigen waar ik mijn voordeel uit ga proberen te halen. Zo ben ik me nu volop aan het verdiepen in het hele zuivelgebeuren. Het blijkt nog een hele klus om alle zuivel te weren want dat zit echt bijna overal in. Maar ik ga ermee aan de slag. Ook ben ik me aan het verdiepen in de Osteopaat en kijk ik naar de werking van teatree olie. Onze zoektocht is dus officieel begonnen.

Bedankt en ik hou jullie op de hoogte!

De komende periode ga ik jullie tips in de praktijk brengen. Verder wens ik alle mede ervaringsdeskundigen heel veel sterkte en beterschap. Wellicht dat bovenstaand protocol iets helpt als je voor de tiende keer met een kluitje het riet in gestuurd wordt. En vergeet niet, als je die verwijzing naar de KNO-arts eindelijk te pakken hebt, dan is die 1 jaar geldig! En mochten jullie nog meer tips hebben? Ik blijf zoeken tot ik hét magische antwoord heb. Of tot ze het ontgroeid is, welke van de twee er dan ook sneller is.

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen