Waar ben je naar opzoek?

Oorbelletjes kindermishandeling? Doe eens niet zo gek!

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Oorbelletjes kindermishandeling? Doe eens niet zo gek!

Oorbellen baby

Een jongetje is in veel opzichten maar ‘makkelijk’.
Een spijkerbroek, t-shirt, coole sneakers, een lekker kek, kort koppie met een klodder gel er in en je bent eigenlijk al op weg richting school. Dat er veel gaat veranderen nu ik een meisje krijg ben ik mij van bewust. Tenslotte heeft mijn moeder maar liefst drie dochters gekregen, dus de typische ‘meidendillema’s’ ben ik niet vreemd.

Verhitte discussie

Een van deze dingen is het wel, of niet –en zo ja, wanneer- laten prikken van gaatjes. Echter had ik weer niet verwacht dat dit met recht een discussiepunt zou kunnen worden. Zelf was ik namelijk nog geen twee toen ik mijn eerste roze knopjes kreeg en wat was ik trots! Trouwens; 25 jaar later ben ik nog altijd één met mijn oorbellen collectie. Zonder voel ik mij kaal, incompleet… Nou ja laten we het er maar gewoon op houden dat ik graag oorbellen draag.

Kindermishandeling!

Maar goed; de oorbellendiscussie, dus. Het vergde wat tijd om mijzelf goed in te lezen en de verschillende standpunten tot mij te nemen.
Soms was dit even slikken omdat ik het oprecht nooit zo had bekeken. Soms kon ik instemmend knikken omdat er een punt werd gemaakt en bij sommige commentaren gingen mijn nekharen overeind staan. Zoals het argument dat oorbelletjes bij jonge baby’s/ kinderen regelrechte kindermishandeling zou zijn. Whut?

Het was een moment waarop het woord ‘serieus!?’ meerdere malen verontwaardigd door mijn hoofd schoot.
Waarop ik mijzelf voor probeerde te stellen dat ik, als jong apetrots meisje, onder dezelfde categorie zou behoren als een kind wat voor altijd zou moeten leven met zijn, of haar, littekens door de klappen die deze heeft mogen ontvangen. Of een kind wat emotioneel mishandeld wordt en dit eveneens levenslang met zich mee zal dragen.
Ik vroeg mij dan ook af waar het relativeringsvermogen van ons moeders precies is gebleven als je een sieraad  vergelijkt met al die afgrijselijke dingen waar sommige kinderen aan kunnen worden blootgesteld?

Egoïstisch?

Ja, het kan pijn doen (ongeveer net zo als een de prikjes). Nee, daarentegen is het niet nodig en brengt ook dit dus onnodige risico’s met zich mee.

En ja! Als je de kwestie tot op het bot wilt ontleden dan kom je er achter dat het schieten van oorbelletjes wellicht een ietwat egoïstische keuze van de ouders is, aangezien een baby (dreumes, peuter of kleuter) geen weet heeft of dit ook is wat hij, of zij later ook nog voor zichzelf zou willen.

Maar om deze ouders nu over dezelfde kam te scheren als het uitschot van de maatschappij waarbij chemische castratie een milde versie van straffen zou zijn? Dikke vette nope, dus! Misschien is het een idee om het ‘mommy-shaming’ te beperken tot de zaken die echt belangrijk zijn en deze kwestie? Hoort daar overduidelijk NIET bij.

Lees ook: Beste zeikende en stierlijk vervelende perfecte vrouw en moeder

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Nicole zei

  Ik vind dat oorbelletjes niet onder de categorie kindermishandeling valt! In Spanje is het heel normaal dat kleine meisjes oorbelletjes hebben. Mijn spaanse schoonzus is verbaasd dat mijn dochter van 7 maanden nog geen oorbelletjes heeft

 • Ik vind het een egoïstische keuze! Waarom is het nodig om je ongeschonden, pure wezentje te voorzien van gaatjes in de oren? Wie heeft daar iets aan?
  Zodra een kind zelf kan bepalen wanneer het gaatjes wil, vind ik het een ander verhaal, maar van baby tot minimaal kleuter? Als ik het zou mogen bepalen, zou ik zeggen: verbieden. Een kind wordt pijn gedaan, terwijl het geen idee heeft. Heb je wel eens op je zij gelegen en het prikkertje van je oorbel in je nek voelen prikken? Dat kan een baby ook constant voelen. Mijn mening uiteraard 🙂
  PS: de vergelijking die wordt gemaakt vind ik ook wat te ver gaan hoor!

  -X- Max

  • Cathelijne zei

   Helemaal mee eens! Hoe leuk is het om als klein meisje te vragen om oorbelgaatjes en die te krijgen. Je moet even door de pijn maar supertrots dat dit de eerste ‘grote’ eigen beslissing in je leven is. (Zo voelde het voor mij toen ik 4 was en er zelf voor koos om oorbelletjes te dragen)
   Maar voor hetzelfde geld had ik geen gaatjes willen hebben en dan was er al voor mij bepaald..

 • Kirsten zei

  Voor mij is dit ook totaal geen vorm van kindermishandeling. Zelf had ik ook heel snel oorbellen en ik doe praktisch alle dagen oorbellen aan. Als ik ze eens vergeet, voelt het alsof er echt iets ontbreekt. Ik hoop dat mijn dochter later ook dol zal zijn op oorbellen & dat ga ik in de hand werken door vroeg gaatjes te laten schieten, neh! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen